ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Νετανιάχου στις ΗΠΑ «Αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε με τα νύχια»

Μήνυμα Νετανιάχου στις ΗΠΑ «Αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε με τα νύχια»

Πόλεμος στη Γάζα: Ο Νετανιάχου διεμήνυσε ότι το Ισραήλ μπορεί να «σταθεί μόνο του» εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν τις αποστολές όπλων και οτι αν χρειαστεί «θα παλέψουν με τα νύχια»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ μπορεί να «σταθεί μόνο του» αφού οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να σταματήσουν τις αποστολές όπλων εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διατάξει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Ράφα στη Γάζα.

«Αν χρειαστεί... θα σταθούμε μόνοι. Έχω πει ότι αν χρειαστεί θα παλέψουμε με τα νύχια», είπε. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα κρατούσε ορισμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των βλημάτων πυροβολικού, εάν η Ράφα δεχόταν εισβολή. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη σταματήσει μια αποστολή βομβών λόγω φόβου θανάτου αμάχων.

Ο Νετανιάχου ωστόσο υπενθύμισε την Πέμπτη τον πόλεμο του 1948 για να απορρίψει τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ, τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ. «Στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας πριν από 76 χρόνια, ήμασταν οι λίγοι εναντίον των πολλών», είπε «Δεν είχαμε όπλα. Υπήρχε εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, αλλά με μεγάλη δύναμη πνεύματος, ηρωισμού και ενότητας μεταξύ μας - εμείς ήμασταν οι νικητές».

Είπε επίσης ότι το Ισραήλ έχει «πολύ περισσότερα από τα νύχια του» εάν ο Μπάιντεν σταματούσε τις αποστολές όπλων. «Και με αυτή τη δύναμη του πνεύματος, με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα είμαστε νικητές». Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου Γιόαβ Γκάλαντ είπε ότι οι »«εχθροί του Ισραήλ καθώς και οι... καλύτεροι φίλοι» πρέπει να καταλάβουν ότι η χώρα του «δεν μπορεί να υποταχθεί. Θα σταθούμε δυνατοί, θα πετύχουμε τους στόχους μας»

Τα σχόλια έγιναν λίγες ώρες αφότου ο ΟΗΕ ανέφερε ότι περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ράφα από τη Δευτέρα εν μέσω συνεχών βομβαρδισμών και καθώς τα ισραηλινά τανκς συγκεντρώθηκαν κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης ότι τα τρόφιμα και τα καύσιμα εξαντλούνται για περισσότερα από ένα εκατομμύριο που εξακολουθούν να βρίσκονται καταφύγια στην πόλη, επειδή δεν περνάει επισιτιστική βοήθεια μέσω κοντινών διασταυρώσεων.

Τα ισραηλινά στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο και έκλεισαν το πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο κατά την έναρξη της επιχείρησής τους, ενώ ο ΟΗΕ είπε ότι ήταν πολύ επικίνδυνο για το προσωπικό και τα φορτηγά του να φτάσουν στο πέρασμα Kερέμ Σαλόμ που άνοιξε ξανά με το Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι πραγματοποιούν «στοχευμένες επιδρομές» εναντίον στοιχείων της Χαμάς που παραμένουν στην πόλη. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκλείσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή, οδηγώντας στην προειδοποίηση του Μπάιντεν ότι δεν θα της προμηθεύσει τα πυρομαχικά για να το κάνει.

Την Τετάρτη (8/5), ο Μπάιντεν είπε στο CNN ότι αμερικανικές βόμβες είχαν χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσουν Παλαιστίνιους αμάχους. «Εάν μπουν στη Ράφα, δεν προμηθεύω τα όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για την αντιμετώπιση της Ράφα», είπε. Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι ο Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι «η συντριβή στη Ράφα» θα προωθήσει τον στόχο του Ισραήλ να νικήσει τη Χαμάς. «Η διαρκής ήττα της Χαμάς παραμένει ασφαλώς ο στόχος του Ισραήλ και μοιραζόμαστε αυτόν τον στόχο μαζί τους», είπε ο Κίρμπι.