MEDIA

Alter: Μόνο με καταβολή μισθών, μπορεί να σωθεί!

Alter: Μόνο με καταβολή μισθών, μπορεί να σωθεί!
Γνωστός εργατολόγος μιλάει στο newsbomb.gr για το Alter...

"Η απώλεια της συχνότητας του Alter από το ΕΣΡ, εξαιτίας της μη εκπομπής ζωντανού και ενημερωτικού προγράμματος, θα σήμαινε αυτομάτως την απώλεια των περισσοτέρων δικαιωμάτων των εργαζομένων", υποστηρίζει μιλώντας στο newsbomb.gr, γνωστός εργατολόγος που ήδη επεξεργάζεται τις επόμενες κινήσεις παρουσιαστών του σταθμού.

"Στις περισσότερες συμβάσεις, είτε είναι αορίστου χρόνου, είτε όχι, η εταιρεία Ελεύθερη Τηλεόραση έχει στα "ψιλά γράμματα" έναν όρο που δυστυχώς μπορεί να αποβεί μοιραίος για τα δικαιώματα των ανθρώπων που εργάζονται στο σταθμό", προσθέτει και μας εξηγεί:

"Η επίμαχη παράγραφος αναφέρει ότι "Η απόφαση της ALTER CHANNEL να διακόψει τις δραστηριότητες της ως τηλεοπτικού σταθμού ή και η μη χορήγηση ή η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ως ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις των νόμων, αποτελούν σπουδαίο λόγο καταγγελίας της σύμβασης, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ Ο ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ"!

Άρα, ανάκληση της άδειας από το ΕΣΡ, θα οδηγούσε πολλούς από τους εργαζόμενους στην απώλεια κάθε οικονομικής αποζημίωσης, χωρίς καν να χρειαστεί ο σταθμός να προχωρήσει σε πτώχευση!

Ελπιδοφόρο μήνυμα από το ΕΣΡ

Γνωρίζοντας προφανώς την παραπάνω πληροφορία, ο πρόεδρος του ΕΣΡ, κατά την χθεσινή ενημέρωση στους δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι "το Συμβούλιο θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, ως προς το Alter, αφού δεν είναι δυνατόν να παρθεί μία απόφαση εν θερμώ τη στιγμή που κινδυνεύουν να χαθούν τόσες θέσεις εργασίας".

Η τοποθέτηση αυτή είναι σαφώς ελπιδοφόρα, αν και δεν διευκρινίζει πολλά πράγματα ως προς τον χρόνο που προτίθεται το ΕΣΡ να επιδείξει ανοχή στην υπόθεση του Alter. Ενα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει, είναι η μη ξεκάθαρη εικόνα που έχουν τα μέλη του ΕΣΡ, τα οποία ενημερώθηκαν χθες Τρίτη 3 Μαϊου από την εκπρόσωπο του καναλιού και στενή συνεργάτιδα του κ.Κώστα Γιαννίκου.

Συγκεκριμένα, η δικηγόρος του σταθμού παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, και επανέλαβε ότι εντός των ημερών θα λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με το κανάλι, καθώς εξετάζονται διάφορες προτάσεις που έχουν γίνει και στην συνέχεια θα ενημερώσουν εκ νέου το συμβούλιο.

Η καταβολή μισθών, απαραίτητη προϋπόθεση για το άρθρο 99

Παρά την αισιοδοξία της δικηγόρου του σταθμού, οι πληροφορίες του newsbomb.gr, λένε ότι βρισκόμαστε και πάλι σε έναν φαύλο κύκλο που είναι άγνωστο πόσες ημέρες ή και μήνες θα διαρκέσει. Οι συζητήσεις μεταξύ Marfin και Πειραιώς, δεν έχουν μέχρι στιγμής την κατάληξη που περίμεναν οι μέτοχοι του σταθμού, αφού ο κ. Σάλας παραμένει αμετάπιστος! Τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ότι αν η Πειραιώς υποχωρήσει και βοηθήσει το Alter, θα ανοίξει αυτομάτως τον δρόμο για δεκάδες ιδιοκτήτες ΜΜΕ (τηλεοπτικών σταθμών, εφημερίδων, sites κλπ.) που περιμένουν εναγωνίως δανειοδότηση!

Αν λοιπόν ο κ. Σάλας δεν αλλάξει στάση, το μόνο που απομένει για να κρατηθεί "ζωντανό" το Alter, είναι να καταφέρει ο Γιώργος Κουρής να ξαναβάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Argo, με βασικό αίτημα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ώστε να επαναλειτουργήσει ο σταθμός. Αμέσως μετά, η υπαγωγή στο άρθρο 99 είναι μονόδρομος.

Για να γίνει δεκτό σχετικό αίτημα υπαγωγής του Alter στο άρθρο 99 -το οποίο τουλάχιστον θα απομακρύνει το σενάριο της άμεσης πτώχευσης- θα πρέπει απαραιτήτως ο σταθμός να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων και να εμφανίσει στο δικαστήριο ρεαλιστικό σχέδιο επιβίωσης!

Είναι σαφές ότι σε κάθε περίπτωση η επιβίωση του σταθμού εξαρτάται από την πληρωμή των οφειλομένων, αφού σε κάθε άλλη περίπτωση -είτε λόγω ΕΣΡ, είτε λόγω άμεσης πτώχευσης- το Alter θα οδηγηθεί στο λουκέτο!

Τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι πάντως δεν δείχνουν διατεθειμένοι να πειστούν από τις γενικές και αόριστες υποσχέσεις του κ. Γιαννίκου και των συνεργατών του και χθες προχώρησαν στη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων στο αρμόδιο δικαστήριο. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος των τεχνικών του Alter κ. Δημήτρης Περπατάρης στο ae TV (aplhrotoiergazomenoi.blogspot.com):

"Με το δεδομένο ότι τα κτίρια που ανήκουν στο σταθμό είναι ήδη μπλοκαρισμένα από τις τράπεζες, απομένει μόνο ο κινητός εξοπλισμός ως διασφάλιση των δεδουλευμένων. Εμείς ζητήσαμε από το δικαστήριο να μην επιτρέψει καμμία μεταβίβαση περιουσιακού στοιχείου των μετόχων του Alter, μέχρι να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι".

Η απόφαση αναμένεται σήμερα, ενώ θα ακολουθήσουν παρόμοιες κινήσεις και από τους δημοσιογράφους του σταθμού.