MEDIA

Eurovision 2016: Μεγάλο σκάνδαλο με τη Ρωσία - Τι απαντά η EBU (video)

Eurovision 2016: Μεγάλο σκάνδαλο με τη Ρωσία - Τι απαντά η EBU (video)

Ελάχιστα λεπτά μάς χωρίζουν από τον Α’ Ημιτελικό της Eurovision και προέκυψε ένα μεγάλο σκάνδαλο, που αμφισβητεί τον τρόπο που ψηφίζουν οι κριτικές επιτροπές των χωρών.

«Πρωταγωνίστρια» του σκανδάλου η επιτροπή της Ρωσίας, που μάλιστα είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού.

Αυτό που γνωρίζαμε μέχρι τώρα είναι ότι το 50% της βαθμολογίας κάθε χώρας που ψηφίζει προέρχεται από μία πενταμελή επιτροπή. Οι συγκεκριμένοι κριτές παρακολουθούν την γενική πρόβα και βάζουν την βαθμολογία τους, η οποία δεν αποκαλύπτεται μέχρι το τέλος του τελικού της Eurovision.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για την Eurovision

Όμως, η ένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής της Ρωσίας καταπάτησε τους κανόνες της Eurovision και αποφάσισε να μεταδώσει ζωντανά τις πρόβες.

Στο βίντεο που ανέβηκε στα social media, η κριτής αποκαλύπτει την τηλεοπτική μετάδοση της συμμετοχής της Ολλανδίας και της Αρμενίας μέσα από το κλειστό δορυφορικό κύκλωμα, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά από τους κανονισμούς της EBU.

Ύστερα, φανερώνει μέρος της βαθμολογίας της, όπου φαίνεται να είναι υπέρ του «Slow Down» και των «Argo» που προηγήθηκαν - κάτι που επίσης απαγορεύεται από τους υπευθύνους της Eurovision.

Η αντίδραση της EBU ήρθε σε σύντομο χρονικό διάστημα, η οποία εξέτασε την καταγγελία και το βίντεο και αποφάσισε να κριθεί άκυρη η βαθμολογία του συγκεκριμένου μέλους και η κριτής να αποσυρθεί από την ρωσική επιτροπή. Η ψήφος των υπόλοιπων μελών της είναι έγκυρη, ενώ το συγκεκριμένο μέλος θα αντικατασταθεί με άλλο για τον τελικό του Σαββάτου.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της EBU, η κριτής δηλώνει μετανιωμένη για τις πράξεις της και ζητά συγγνώμη.