Η ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

MEETING POINT

«Κάντο όπως ο Draghi»

«Κάντο όπως ο Draghi»
AP IMAGES

Επιτέλους ξύπνησαν, απ’ ό,τι φαίνεται, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Βρίσκονται κοντά στην αναθεώρηση μιας συντηρητικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την υφεσιακή μεροληψία και να συμφωνήσουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μπορούσε μια χαρά να φθάσει το 2%. Και μάλιστα, ίσως και παραπάνω - εφόσον διαπιστώνεται υποεκτέλεση. Εν ολίγοις, η ΕΚΤ δεν θα σπεύδει μηχανιστικά να ανεβάζει τα επιτόκια στο… Θεό.

Κάποιος μάλλον τους είπε: «Κάντο όπως ο Draghi», ο οποίος όταν είδε την ευρωπαϊκή οικονομία να κλυδωνίζεται επικίνδυνα (το 2012) τα άλλαξε όλα. Και τα άλλαξε με τσαμπουκά, εκστομίζοντας την περίφημη φράση «whatever it takes».

Δυο ζητήματα όμως: Η αλλαγή στο δόγμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (γιατί περί αυτού πρόκειται) θα πρέπει να γίνει με «κέντημα» για να μην… λιποθυμήσουν οι Γερμανοί. Και ταυτόχρονα, θα πρέπει να προσευχόμαστε όλοι μαζί να μην μας προκύψουν μεταλλάξεις του κορονοϊού και 4ο κύμα πανδημίας.

Γιατί κακά τα ψέματα, οικονομία και Covid-19 αναγκαστικά χορεύουν τανγκό.

Το φθηνό χρήμα, λοιπόν, μάλλον διασφαλίζεται. Και ταυτόχρονα έρχεται και το ζεστό χρήμα, δηλαδή τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Μας αναλογούν 15 έως 20 δισ., λίγα δεν τα λες. Αλλά εδώ πέφτουν στοιχήματα. Θα πρέπει εντός εξαετίας (max επταετίας) να απορροφηθούν ποσά που σε ετήσια βάση ισοδυναμούν με δύο ΕΣΠΑ. Και με τα υπάρχοντα reflex απορροφούσαμε έως τώρα μόλις ένα ΕΣΠΑ και μάλιστα με το ζόρι. Με πολύ ζόρι.

Αυτή είναι η πρόκληση, αυτός είναι ο κίνδυνος.

Τελειώσαμε; Σιγά.

Τώρα ερχόμαστε στο ψαχνό! Και, πώς παρακαλώ, θα διατεθεί αυτό το ποσό σε μια χώρα που καταγράφει ρεκόρ μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Όταν μάλιστα οι περισσότερες από αυτές έχουν μηδενική πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό (κόκκινα δάνεια γαρ) και έχουν φάει και χοντρή σφαλιάρα από τον κορονοϊό.

Ξέρουμε ότι τα μισά από την «προίκα» που θα πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ήδη λογοδοσμένα: Πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακή οικονομία. Τα υπόλοιπα όμως - και εδώ είναι το κουμπί - θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα διαχυθούν στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Να διασφαλιστεί εν ολίγοις ότι δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί.

Ήδη, στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν πέσει δύο ενδιαφέρουσες ιδέες: Επιδοτήσεις και συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων.

Φυσικά, είμαστε στην αρχή, γιατί άλλο ιδέα κι άλλο μηχανισμός υλοποίησης της ιδέας.

Πάντως, τα κριτήρια θα αποφασιστούν κεντρικά. Στις Βρυξέλλες. Και φαίνεται ότι ο στόχος θα είναι να μην μείνουν οι πολλοί στην απ’ έξω. Μακάρι!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.