«Περάσαμε τεράστια ταλαιπωρία σαν οικογένεια»

MEETING POINT

Ρουσόπουλος στο Meeting Point: H Τεχνητή Νοημοσύνη να μην υπονομεύσει τη Δημοκρατία

Ρουσόπουλος στο Meeting Point: H Τεχνητή Νοημοσύνη να μην υπονομεύσει τη Δημοκρατία

Ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, μιλά για την εκλογή του στον ευρωπαϊκό οργανισμό, για την κριτική που δέχεται η χώρα μας όσον αφορά στο κράτος δικαίου, αλλά και για το προσωπικό του στοίχημα για τη θητεία του, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, στο Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη.  

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Ρουσόπουλος έγινε ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σχετικά με τη διαδικασία εκλογής του στο Συμβούλιο και το ρόλο που έπαιξαν «οικεία» και «αντίπαλα» στρατόπεδα, αναφέρει πως «οι πολιτικοί μου αντίπαλοι είχαν εκφράσει τη στήριξή τους, σε περίπτωση που ήμουν υποψήφιος. Ήταν μια έκπληξη για εμένα. Συζητώντας με όλες τις ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, όλοι τελικά ήταν ένθερμοι με την πρόταση».

Ερωτηθείς για το ρόλο που έπαιξαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Ρουσόπουλος δηλώνει πως «και οι δύο με πλησίασαν τον Δεκέμβριο στο Παρίσι και μου είπαν ότι θα είναι ένθερμοι υποστηρικτές. Όντως, όταν ετέθη το ζήτημα της υποψηφιότητας ήταν απόλυτα υποστηρικτικοί». Καταλυτικός ήταν, όμως, και ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς υπήρξαν και άλλοι υποψήφιοι, όμως τελικά στην εσωκομματική διαδικασία επικράτησε με 75% του συνυποψηφίου του. «Είμαι ευγνώμων προς τους συναδέλφους μου από όλα τα κόμματα» τονίζει.

Στην έναρξη της θητείας του, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για σειρά θεμάτων που άπτονται του κράτους Δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών. Όλα όσα τίθενται στο ψήφισμα, «τα αντιμετωπίσαμε και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Όμως εκεί (σ.σ. οι Έλληνες εκπρόσωποι) τα αντιμετωπίσαμε ενωμένοι, υπό το πρίσμα του αληθούς και όχι της υπερβολής» επισημαίνει. Ως προς το ψήφισμα αυτό καθαυτό, τονίζει ότι «βλέπω κάποια στοιχεία με σκοπιμότητα και κάποια άλλα, όμως, που χρειάζεται όντως έρευνα».

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέει ότι «του οφείλω ότι εξελέγην το 2019 και επανεξελέγην το 2023 και μου έδωσε την ευκαιρία να δικαιώσω το όνομά μου». «Είναι αυτός που μου είπε θέλω να είσαι υποψήφιος στις εκλογές, διότι αδικήθηκες και έχεις περάσει πολλά».

«Περάσαμε τεράστια ταλαιπωρία σαν οικογένεια» αναφέρει για τα «πέτρινα» χρόνια του Βατοπεδίου. Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς νιώθει για όσους τότε του γύρισαν την πλάτη, λέει χαρακτηριστικά: «Εάν δεν μιλούσα σε όλους αυτούς, δεν θα μιλούσα στη μισή Ελλάδα», παραθέτοντας τη φράση του Κένεντι, «τους αντιπάλους σου ή τους εχθρούς σου να τους συγχωρείς, όμως να μην ξεχνάς το όνομά τους». Καταλυτικό ρόλο για να επανέλθει στην πολιτική έπαιξε ο γιος του. «Μου είχε πει, πρέπει να ξανασκεφτείς την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Τέλος, ο κ. Ρουσόπουλος θα ήθελε η θητεία του να συνδεθεί με την προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερη ορατότητα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, γιατί «ουσιαστικά δίνουμε ορατότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Δημοκρατία χρειάζεται συνεχή μάχη». Μεγάλο θέμα επίσης είναι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να δώσουμε μάχη ώστε η Τεχνητή Νοημοσύνη να μην φτάσει να υπονομεύσει τα δικαιώματα του ανθρώπου και την ίδια τη δημοκρατία.

Δείτε την εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένο τον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο:

Σχετικές ειδήσεις