ΟΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Οι κωλοτούμπες Κασσελάκη, οι μπελάδες στην κυβέρνηση και ο νέος κανονισμός στο ΧΑ

Οι κωλοτούμπες Κασσελάκη, οι μπελάδες στην κυβέρνηση και ο νέος κανονισμός στο ΧΑ

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα την εβδομάδας

Σε μεγάλους μπελάδες η κυβέρνηση

Βρε σε τι μπελάδες μας έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί πανικός. Ο Μάκης Βορίδης δεν απέκλεισε να παραιτηθεί και ο Νικος Δένδιας ανέφερε πως θέλει να δει πρώτα το νομοσχέδιο και μετά θα αποφασίσει. Και ο κατάλογος των βουλευτών που δημοσίως τοποθετούνται αρνητικά μεγαλώνει… Και η γκρίνια καλά κρατεί…

Οι κωλοτούμπες Κασσελάκη και το δώρο στο Μητσοτάκη

Και στο ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν είναι καλύτερη η κατάσταση. Οι συνεχείς «κωλοτούμπες» του Στέφανου Κασσελάκη αναφορικά με την κομματική πειθαρχία έχει οδηγήσει στα κάγκελα κάποια στελέχη. Και μην είστε βέβαιοι πως θα ψηφίσουν όλοι. Πάντως ο Κασσελάκης φαίνεται να βγάζει από το αδιέξοδο τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματος απειλεί και με διαγραφές για όσους δεν συμμορφωθούν με τη γραμμή.

Τα μπερδεύει το ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για το τι θα πράξουν με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα. Όπως λέει ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, περιμένουν πρώτα να το δουν και στη συνέχεια θα καθιερώσουν την στάση τους. Πάλι τα μπερδεύει το ΠΑΣΟΚ και φαίνεται πως το κάνει σκοπίμως. Του την έπεσαν του Ανδρουλάκη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Στέφανος Κασελάκης και με το δίκιο τους. Και στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν κάποιοι που έχουν δηλώσει πως δεν θα ψηφίσουν ούτε το γάμο ούτε την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια.

Άνευ εξασφαλίσεων, χωρίς πιστοληπτική διαβάθμιση για το καλό των τραπεζών
Από τις 17 έως τις 19 του μήνα θα τρέξει η δημόσια εγγραφή για το εταιρικό ομόλογο της Autohellas ύψους έως 200 εκ ευρώ και με ελάχιστο ποσό τα 150 εκ ευρώ. Θα περίμενε κάποιος μια εταιρία που ζητά τέτοια ποσά και είναι φουλαρισμένη από δανεισμό να έχει και μια πιστοληπτική αξιολόγηση. Αδίκως θα περιμένει όμως καθώς δεν υπάρχει. Και οι επενδυτές για μια ακόμα φορά θα αγοράσουν γουρούνι στο σακκί μέσω των τραπεζικών κυρίως δικτύων με υπαλλήλους που θα τους λένε πάρτε κόσμε γιατί δίνει καλό επιτόκιο. Και όλα αυτά χωρίς καμία εγγύηση καθώς για τα ποσά που έχει λάβει η εταιρία από τις τράπεζες οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί είναι τεράστιες. Έχουμε δε την αίσθηση πως όταν τελειώσει το ομολογιακό και μειωθεί ο δανεισμός στις τράπεζες κατά 100 εκ ευρώ θα ακολουθήσει και αναδιάρθρωση των υπόλοιπων δανείων που ο χρόνος αποπληρωμής τους είναι άκρως πιεστικός για την εταιρία. Αυτό επιτάσσει το καλό των τραπεζών που θέλουν έχουν ήσυχο το κεφάλι τους με μειωμένη έκθεση και ισχυρές εξασφαλίσεις. Έτσι κι αλλιώς αν γίνει ο μη γένοιτο η στραβή οι επενδυτές του ομολόγου δεν θα έχουν να περιμένουν τίποτα. Άλλωστε η υπόθεση της MLS απέδειξε τι συμβαίνει.

Κατόπιν εορτής

Χωρίς αμφιβολία η ανάκληση της άδειας της Ardu Prime ΑΕΠΕΥ για ξέπλυμα σε όσους κινούνται στην αγορά δεν προκαλεί αίσθηση. Γιατί όποιος έβλεπε μια εταιρία από το πουθενά να κάνει ξαφνικά τεράστιους τζίρους όχι από συναλλαγές στο Χρηματιστήριο αλλά από κρυπτονομίσματα και άλλα περίεργα και εμφανιζόταν και ως χορηγός της Euroleague θα υποψιαζόταν ότι κάτι συμβαίνει. Το συζητούσε όλη η αγορά για πάνω από ένα χρόνο ενώ ακόμα και τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονταν ήταν αντιφατικά. Ο ορκωτός ήταν απλά τουρίστας και δεν έβλεπε απολύτως τίποτα ενώ στις βασικές του υποχρεώσεις ήταν να κάνει ελέγχους για ξέπλυμα. Όμως στην Ελλάδα ο έλεγχος λειτουργεί με καθυστέρηση και το λουκέτο έπεσε αφού προηγουμένως έγινε η … μεγάλη μπάζα. Και το χειρότερο είναι ότι ακόμα δεν έχουν γίνει οι ενέργειες που πρέπει για τις περιπτώσεις ξεπλύματος.

Τι συμβαίνει με το νέο Κανονισμό του ΧΑ;

Πολύ αισιόδοξο είναι το Χρηματιστήριο ότι από μέρα σε μέρα ο νέος Κανονισμός που αφορά τους Κανόνες Διασποράς εγκρίνεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όμως ο Κανονισμός κατατέθηκε προς έγκριση από τον περασμένο Οκτώβριο και ακόμα δεν έχει εγκριθεί με αποτέλεσμα να γεννώνται ερωτήματα για το τι θα εγκριθεί και αν θα εγκριθεί τελικά. Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πάντως τηρούν σιγή ιχθύος για το συγκεκριμένο θέμα και φαίνεται να κινούνται απολύτως θεσμικά. Και οι γνώστες του δικαίου του Χρηματιστηρίου επισημαίνουν ότι αρκετά από αυτά που είχε ανακοινώσει δημοσίως ο Γιάννος Κοντόπουλος στις αρχές Οκτώβριο (γιατί σχέδιο Κανονισμού ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα) πολύ δύσκολα θα περάσουν. Όπως για παράδειγμα οι γιαλαντζί διατάξεις περί ελάχιστης διασποράς 15% πάνω από τα 200 εκ ευρώ κεφαλαιοποίηση και 25% κάτω από τα 200 εκ ευρώ που κάνουν λάστιχο τις εταιρίες που έχουν κεφαλαιοποίηση γύρω από αυτά τα επίπεδα.

Οι ΑΕΕΑΠ, το ΥΠΟΙΚ και τα … τηλέφωνα

Μιας και ο λόγος για διασπορά καλό θα είναι να ασχοληθούν οι αρχές αλλά και η κυβέρνηση με το αίσχος των Εταιριών Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Η νομοθεσία που υπάρχει είναι τουλάχιστον προβληματική καθώς ναι μεν ο νόμος σε υποχρεώνει να εισέλθεις εντός συγκεκριμένου χρόνου στο Χρηματιστήριο για να συνεχίσεις να απολαμβάνεις τα φορολογικά οφέλη μαζί με άλλους επενδυτές αλλά δεν έχει καμία πρόβλεψη για το θα γίνει στη συνέχεια. Έτσι έχουμε εταιρίες όπως η Trastor και η Prodea όπου η διασπορά είναι ανύπαρκτη και ουσιαστικά οι μεγαλομέτοχοι απολαμβάνουν το σύνολο των φορολογικών πλεονεκτημάτων, είναι εισηγμένες αλλά με διασπορά σα να μην είχαν μπει ποτέ στο Χρηματιστήριο. Πάντως ακούγεται ότι στο ΥΠΟΙΚ έχουν γίνει εισηγήσεις για νομοθέτηση υποχρεώσεων μετά την εισαγωγή στο ΧΑ και άρση των φορολογικών πλεονεκτημάτων σε περιπτώσεις μείωσης της διασποράς. Όμως από τις εισηγήσεις μέχρι τη νομοθέτηση μεσολαβούν τα … τηλέφωνα και κάπως έτσι καταστρέφεται ένας κλάδος.

Απλά … γράψε λάθος, από την Dimand

Ωραία πράγματα γίνονται με την Dimand και τις συναλλαγές με τα συνδεδεμένα πρόσωπα. Συγκεκριμένα στις 13/4/2023 ανακοινώθηκε ότι το ΔΣ της DIMAND αποφάσισε την παροχή άδειας, βάσει και των από 04/04/2023 Εκθέσεων Αξιολόγησης (Fairness Opinion) της «KPMG Ελεγκτική Α.Ε.», για τη σύναψη από την Εταιρεία Σύμβασης Τροποποίησης Έμμισθης Εντολής Παροχής Νομικών Υπηρεσιών Αορίστου Χρόνου με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κα. Δέσποινα Δαγτζή- Γιαννακάκη, δικηγόρου, και της Σύμβασης Παροχής Νομικών Υπηρεσιών Ορισμένου Χρόνου με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κο. Μιχαήλ Αναστασόπουλο του Δημητρίου, επίσης δικηγόρου. ΄Όμως τότε δεν δημοσίευσαν την έκθεση της KPMG δηλαδή δεν εφάρμοσαν το νόμο.

Παρόλα αυτά οι συμβάσεις τροποποιήθηκαν καθώς πέρασε τότε η δεκαήμερη προθεσμία που προβλέπεται για το 5% τουλάχιστον των μετόχων που έχουν το δικαίωμα να διαφωνήσουν και να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση. Αφού πέρασαν μήνες ήλθαν και δημοσίευσαν διόρθωση σφάλματος με αναδρομική ισχύ και … καθάρισαν. Είναι όμως σφάλμα όταν δεν τηρείς το σύνολο των υποχρεώσεων που προβλέπει ο νόμος; Προφανώς όταν δεν σε ενοχλεί κανένας και κυρίως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Και όλα αυτά όταν μιλάμε για ετήσιες συμβάσεις που προσεγγίζουν τα 200.000 ευρώ. Με ένα … γράψε λάθος.

Σημειώνεται δε ότι ενώ η ανακοίνωση έχει την ένδειξη διόρθωση λάθους πουθενά δεν αναφέρεται ποιο είναι το λάθος. Απλά λέει ότι επισυνάπτεται η έκθεση της KPMG και θα πρέπει να ανατρέξει κάποιος στην προηγούμενη ανακοίνωση για να δει ότι δεν είχε επισυναφθεί η έκθεση. Δηλαδή σε απλά ελληνικά έγινε μια σύμβαση χωρίς οι μέτοχοι να ξέρουν το ύψος της όπως προβλέπεται και την έκθεση αποτίμησης ενώ η Dimand είναι εισηγμένη εταιρία. Παρά πολύ ωραία.