ΟΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Ο Μητσοτάκης και το Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πανηγύρια, η αποθέωση Τσίπρα

Ο Μητσοτάκης και το Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πανηγύρια, η αποθέωση Τσίπρα

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Ο Μητσοτάκης και το Μαξίμου εν υπνώσει

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα οργώσει τη χώρα μέχρι τις ευρωεκλογές, ωστόσο οι πληγές που έχουν στην κυβέρνηση ατυχείς χειρισμοί σε μια σειρά από ζητήματα δεν κλείνουν εύκολα. Και επικρατεί μια μουρμούρα στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα πως εδώ και αρκετούς μήνες δεν υπάρχει κάποιος στο Μέγαρο Μαξίμου και να μιλήσουν. Εδώ που τα λέμε ένα δίκιο το έχουν, αφού είναι λες και το Μαξίμου λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο. Και μπορεί ο Μητσοτάκης στα δύσκολα να το παίρνει πάνω του ωστόσο πρέπει και κάποιοι να ξυπνήσουν…

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πανηγύρια

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι νομίζουν πως με τα πανηγύρια τα γελάκια και τα χειροκροτήματα θα πείσουν τους πολίτες. Βρε σύντροφοι δεν καταλαβαίνετε ότι ο κόσμος βαρέθηκε τους πανηγυρτζήδες. Και μπορεί στις δημοσκοπήσεις να τσιμπάει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν πολλά στελέχη που συμμερίζονται την υπέρ αισιοδοξία του συντρόφου Στέφανου ότι θα σκίσουν στις ευρωεκλογές. Άσε που μαθαίνουμε πως τα λεγόμενα του Κασσελάκη για τα βαφτίσια του και το Σταυρό που δημιουργήθηκε στην κολυμπήθρα έβγαλαν από τα ρούχα τους αρκετούς εντός της Κουμουνδούρου.

Η αποθέωση του Τσίπρα

Πήγε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ και καταχειροκροτήθηκε. Τον πνίξανε στις αγκαλιές και στα φιλιά. Λέτε να ζηλέψει ο Στέφανος; Γιατί τέτοιο χειροκρότημα και τέτοια εκδήλωση αγάπης μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί για τον Κασσελάκη. Τώρα θα μου πείτε τι συγκρίνω και δίκιο θα έχετε. Δεν συνεχίζουμε για να μη μας πείτε κακεντρεχείς και προκατειλημμένους…

Το ΠΑΣΟΚ, οι ευρωεκλογές και στο βάθος συνέδριο

Στο ΠΑΣΟΚ πάλι δεν χρειάζεται να είσαι και Αϊνστάιν για να καταλάβεις πως μια κατήφεια επικρατεί. Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα δεν τραβάει, πως χάνει δυνάμεις και πως είναι πολύ δύσκολο να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση. Για την εικόνα αυτή δεν είναι λίγοι αυτοί που επιρρίπτουv τις ευθύνες στον Νίκο Ανδρουλάκη και στην αντιπολιτευτική στρατηγική που έχει ακολουθήσει όλους τους τελευταίους μήνες. Οι κακές γλώσσες μαθαίνουμε πως λένε ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους δηλώνουν πως εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αρνητικό θα ζητήσουν έκτακτο συνέδριο και θα θέσουν θέμα αλλαγής του προέδρου. Ε ρε γλέντια…

Μεταχείριση … πολυτελείας

Γλέντια φαίνεται να κάνει στην Ελλάδα και το CVC που φαίνεται ότι έχει προχωρημένη μεταχείριση. Για παράδειγμα εκεί στα τρόφιμα και συγκεκριμένα στη Δέλτα Τροφίμων τα πράγματα δεν έχουν πάει κατ΄ευχήν αφού το 2022 η εταιρία έκλεισε με αρνητικό κεφάλαιο κίνησης και παρά την πώληση της United Milk δεν είναι βέβαιο ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Ωστόσο οι τράπεζες έδειξαν ανοχή και έδωσαν και waiver στα δάνεια παρά το γεγονός ότι τα covenants έσπασαν. Δάνεια που αν κάποιος δει την πορεία τους από την ημέρα που αγόρασε το CVC τον όμιλο Vivartia είναι σαφές ότι ανακυκλώνονται δια της αναχρηματοδότησης και είναι και balloon το οποίο μεταφέρεται συνεχώς. Το εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι ενώ τα δάνεια ανακυκλώνονται και συντριπτικό τους κομμάτι μεταφέρεται οι τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια, τα οποία ήταν ήδη πολύ χαμηλά και είναι απορίας άξιον αν αυτό συμβαίνει γενικά στις επιχειρήσεις που στενάζουν από τα υψηλά επιτόκια ή απλά το CVC έχει μεταχείριση «πολυτελείας».

Miami vice

Κάτι περίεργα φτάνουν στα αυτιά για έναν Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή των ξενοδοχείων που διοργανώνει press tour αυτή την εβδομάδα. Περίεργα που έχουν να κάνουν με εφόδους σε σπίτια οφειλετών με μπράβους και δικαστικούς επιμελητές χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, οι οποίοι στο τέλος «χαρτζιλικώνουν» μπροστά σε κάμερες μπράβους, αλλά και όργανα της τάξης. Και τα περίεργα αυτά έχουν φτάσει ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Miami vice γίναμε.

Η τυφλή και … αδιάφθορη Λάουρα

Έχω την αίσθηση ότι θα δούμε ωραία επεισόδια να εξελίσσονται προσεχώς με την περίφημη Λάουρα Κοβέσι, την Ευρωπαία Εισαγγελέα που διερευνά τη σύμβαση 717. Και τα … επεισόδια θα σχετίζονται με τους χειρισμούς που γίνονται για να προστατευτεί η εθνική προμηθεύτρια της Γαλλίας, η Alstom που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχε υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό με την ΤΟΜΗ για να σπάσει το έργο της 717 στα δύο και μετά δεν υπέγραφε τις μελέτες ξέροντας ότι θα κολλήσει η ΤΟΜΗ για να πάρει πανωπροίκι. Σημειωτέον ότι η Alstom κάνει πάρτι στην αγορά της Ρουμανίας εδώ και πολλά χρόνια, αλλά επί παντοκρατορίας Κοβέσι ουδέποτε ερευνήθηκαν οι δραστηριότητές της. Άλλωστε όταν έρχονται οι βραβεύσεις από τους Γάλλους δεν βρίσκεις χρόνο για να ψάξεις γαλλικές εταιρίες.

Δρομολογημένη πώληση

Συνεχείς είναι οι αγορές μετοχών Ιντραλότ από το βασικό μέτοχο μετά την υποχώρηση της μετοχής σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του 1 ευρώ. Το ότι αγοράζει ο βασικός μέτοχος το ενδιαφέρον του. Πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγορές δεν είναι τυχαίες καθώς έχει δρομολογηθεί η πώληση της εταιρίας. Ήδη έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και δύσκολα μέχρι το τέλος του 2024 η εταιρία δεν θα έχει αλλάξει ιδιοκτήτη.

Κάηκαν στο μέτρημα

Εταιρία από τη Δανία ακούγεται πως έφεραν οι δανειστές της Avramar για να … μετρήσει τα ψάρια. Και αφού η εταιρία τα μέτρησε οι τράπεζες κατάλαβαν πως είχαν κάνει λάθος λογαριασμό πιστεύοντας ότι αν έχεις ενέχυρο στα ψάρια είσαι εξασφαλισμένος. Δεν είσαι όμως εξασφαλισμένος όταν μια εταιρία έχει φρακάρει λόγω έλλειψης ρευστότητας και πουλά τα ψάρια ελλιποβαρή στην αγορά με συνέπεια μεγάλες απώλειες σε έσοδα. Γιατί άλλο να πουλιέται ένα ψάρι με βάρος μισού κιλού και άλλο με βάρος τριακοσίων γραμμαρίων. Με αυτό τον τρόπο η αξία του αποθέματος μειώνεται απότομα και τα ενέχυρα καθίστανται ανεπαρκή. Αυτά συμβαίνουν όταν οι όποιες ρυθμίσεις γίνονται αποκλειστικά με τα λεγόμενα τραπεζικά κριτήρια και όχι καθαρά επιχειρηματικά.

Ούτε και το …2031

Μένουμε στις κατασκευές όπου φαίνεται ότι η πορεία των εργασιών του ΜΕΤΡΟ έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τα χρονοδιαγράμματα του έργου. Η διοίκηση της ΑΒΑΞ έχει αρχίσει να μιλά για ακριβά μεροκάματα, για μη δυνατότητα υπερωριών από την εργατική νομοθεσία παρ ότι οι εργάτες «το επιθυμούν!!! δείχνοντας ότι στρώνει το έδαφος για δικαιολογίες καθυστερήσεων. Σημειωτέον ότι έχει λάβει προκαταβολικά πριμ έγκαιρης υλοποίησης και φαίνεται ότι η … έγκαιρη υλοποίηση πάει περίπατο αφού η ημερομηνία παράδοσης που είναι το 2029 πάει για το 2030 αλλά είναι αμφίβολο αν το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και το 2031.

Το κουβάρι της εξαγοράς της Entersoft

Πραγματικά έχω αρχίσει να μπερδεύομαι με την περίπτωση εξαγοράς της Entersoft από την κοινή εταιρία που έχουν ιδρύσει η Olympia Group και η Rucio την Verdalite. Και μπερδεύομαι διότι η Verdalite ίδρυσε μια άλλη εταιρία την Unity η οποία θα κάνει τη δημόσια πρόταση. Η νέα εταιρία έχει μετοχικό κεφάλαιο 86,167 εκ ευρώ. Και το μετοχικό κεφάλαιο σχηματίστηκε από την εισφορά 11.177.078 μετοχών της Entersoft οι οποίοι έχουν αποκτηθεί από τη Verdalite μέσω του Χρηματιστηρίου (εισφορά σε είδος) και καταβολή μετρητών 2,45 εκ ευρώ. Είναι προφανές ότι με μετρητά 2,45 εκ ευρώ δεν καλύπτονται οι απαιτήσεις για την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του συνόλου μετοχών της Entersoft. Και το ερώτημα είναι αν ο αγοραστής θα καταβάλει και άλλα μετρητά, αν έχει δώσει εγγυήσεις για την κάλυψη της εξαγοράς και αν εν τέλει το υπόλοιπο της εξαγοράς που είναι περί τα 150 εκ ευρώ θα γίνει με ίδια κεφάλαια ή με δανεικά. Και αν τα δανεικά που θα δοθούν αν θα περιέχουν εγγυήσεις αλλά και τι είδους ή ακόμα και να θα δούμε να μοχλεύεται ο ισολογισμός της υπό εξαγοράς εταιρίας δηλαδή να έχουμε μια εξαγορά που εν μέρει χρηματοδοτείται από τον εξαγοραζόμενο.

Μαζεύει … γνώμες

Τελικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν πέρασε ούτε και την προηγούμενη εβδομάδα το Νέο Κανονισμό του ΧΑ αλλά φαίνεται ότι θα το πράξει αυτή καθώς προηγήθηκαν τα ταξίδια της Προέδρου. Βέβαια πλέον δεν έχει σημασία ο χρόνος έγκρισης του Κανονισμού αφού έτσι κι αλλιώς οι κρίσιμες διατάξεις θα εφαρμοστούν από τα μέσα του 2025 αν τελικά εφαρμοστούν. Γιατί όπως μαθαίνουμε ο Πρόεδρος Κοντόπουλος έχει αρχίσει να οσμίζεται ότι τρώει πολύ παραμύθι από τα στελέχη του και βγαίνει στην αγορά ξανά για να μαζέψει γνώμες για το τι πρέπει να γίνει ώστε να βελτιωθεί το ΧΑ. Είναι και αυτό ένα είδος management και μάλιστα ακριβοπληρωμένου.

Νέα ηγεσία μέσω ΑΣΕΠ

Μιας και αναφερθήκαμε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επισημάνουμε ότι για όσους δεν το γνωρίζουν πως η θητεία της Εκτελεστικής Επιτροπής (Πρόεδρος και δύο Αντιπρόεδροι) λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Και από όσο γνωρίζουμε ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη για την ανάδειξη ένας Εκτελεστικής Επιτροπής. Το ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά η επιλογή των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής θα γίνει με διαδικασίες ΑΣΕΠ με βάση τη νέα νομοθεσία. Εξ όσων γνωρίζουμε επίσης ενδιαφέρον για να κρατήσει τη θέση του Προέδρου έχει η νυν Πρόεδρος κα Λαζαράκου αλλά και η Αντιπρόεδρος Νατάσσα Στάμου. Το κατά πόσο όμως θα μπουν στη βάσανο του ΑΣΕΠ είναι ένα ερώτημα γιατί το ΑΣΕΠ μπορεί να κρύβει εκπλήξεις αν και από ότι λένε οι κακές γλώσσες η διαδικασία είναι σχετικά ελεγχόμενη αφού επιλέγονται τρία πρόσωπα από τα οποία το ένα επιλέγει ο αρμόδιος Υπουργός.

Τα στοιχήματα της Alumil

Η συνεχής πτώση των τιμών του Αλουμινίου είχε ως αποτέλεσμα να βουλιάξουν τα κέρδη της Alumil το 2023 στα 4,1 εκ ευρώ από 27,7 εκ ευρώ την προηγούμενη χρονιά παρά την αύξηση του όγκου των πωλήσεων και ειδικά στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί ουσιαστικά τα αποθέματα πίεσαν την εταιρία. Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες πάντως συνεχίζουν να είναι σημαντικά θετικές στη χρήση 2023 και σε επίπεδο Ομίλου και ανέρχονται σε Ευρώ 24,8 εκατ. περίπου. Ο καθαρός δανεισμός παρ ότι μειώθηκε παραμένει υψηλός στα 145 εκ ευρώ από 150 εκ ευρώ το 2022 ενώ και τα χρηματοοικονομικά έξοδα ήταν αυξημένα κατά 3 εκ ευρώ λόγω της αύξησης των επιτοκίων απομειώνοντας τα κέρδη. Το στοίχημα της εταιρίας είναι τουλάχιστον η σταθεροποίηση της τιμής του Αλουμινίου ή η άνοδός της για να αυξηθεί η κερδοφορία καθώς και η μείωση των επιτοκίων. Αν και από ότι φαίνεται στο φετινό τρίμηνο λόγω της θετικής πορείας των πωλήσεων τα κέρδη ξαναδείχνουν αυξητική τάση.

Περί τραπεζικών κριτηρίων

Τελικά είναι να μην έχεις Μπάρμπα στην Κορώνη. Μας λένε λοιπόν ότι μη συστημική τράπεζα έχει σημαντικό άνοιγμα προς εταιρία τηλεοπτικών παραγωγών η οποία εμφανίζει αρνητική χρηματοοικονομική εικόνα αλλά και αμαρτίες από το σχετικά πρόσφατο παρελθόν. Και ειλικρινά αναζητούμε τα κριτήρια δημιουργίας των ανοιγμάτων όταν υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Γιατί δεν φανταζόμαστε ότι κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι τα κριτήρια είναι τα λεγόμενα τραπεζικά κατά πως τον βολεύουν.