ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό εξαμήνου οι αποδόσεις γερμανικών και γαλλικών ομολόγων στην Ευρωζώνη

Σε υψηλό εξαμήνου οι αποδόσεις γερμανικών και γαλλικών ομολόγων στην Ευρωζώνη

Σε υψηλά επίπεδα πολλών μηνών έφθασαν οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης σήμερα, σε συνέχεια της αύξησης των αποδόσεων τίτλων του αμερικανικού δημοσίου που ήταν η μεγαλύτερη εδώ και χρόνια, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι προστατευτικές εμπορικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ θα αυξήσουν τον πληθωρισμό.

Οι αποδόσεις των γερμανικών και γαλλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σε υψηλά 6μήνου, ενώ τα αντίστοιχα ισπανικά έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου, λίγο μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών τίτλων - που αποτελούν σημείο αναφοράς για την Ευρωζώνη - αυξήθηκαν 6 μονάδες βάσης στο 0,23%, ενώ οι αποδόσεις των 30ετών τίτλων αυξήθηκαν επίσης κατά 9 μονάδες βάσης στο 0,88%.

Η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων αυξήθηκε 7 μονάδες βάσης στο 0,58% και των αντίστοιχων ισπανικών κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,32%. Νωρίτερα, οι αποδόσεις των 30ετών τίτλων του αμερικανικού δημοσίου σημείωσαν άνοδο σχεδόν 25 μονάδων βάσης, που είναι η μεγαλύτερη σε μία ημέρα από τον Αύγουστο του 2011, ενώ των 10ετών τίτλων αυξήθηκαν 21 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Αν και είναι αβέβαιο πώς οι πολιτικές του Τραμπ θα επηρεάσουν την αμερικανική οικονομία και πολύ περισσότερο την ευρωπαϊκή, οι αγορές φαίνονται να παραμένουν πεπεισμένες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αυξήσει τα επιτόκια και εστιάζουν την προσοχή τους στο αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Fed) θα αποκλιμακώσει σύντομα την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της.

«Υπάρχει μία μετατόπιση στη δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ και αυτό σημαίνει περισσότερη αβεβαιότητα μακροπρόθεσμα για τους τίτλους σταθερού εισοδήματος», δήλωσε αναλυτής της Mizuho, προσθέτοντας: «Στην Ευρώπη, η αντίδραση της αγοράς ήταν περιορισμένη, επομένως δεν υπάρχει λόγος για την ΕΚΤ να αλλάξει πορεία και ο κίνδυνος του σταδιακού περιορισμού των αγορών ομολόγων θα παραμείνει στο επίκεντρο της προσοχής».

Οποιαδήποτε εξασθένηση στις ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης, θα είναι άσχημα νέα για την ΕΚΤ, η οποία προσπαθεί να στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης με αρνητικά επιτόκια, αγορές ομολόγων και τη χορήγηση φθηνών δανείων στις τράπεζες.

Η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο για τη μελλοντική διαμόρφωση και τη διάρκεια του προγράμματός της αγορών ομολόγων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρατείνει τις αγορές ομολόγων πέραν του Μαρτίου 2017, που λήγει το τρέχον πρόγραμμα, αν και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αν πιθανόν μειώσει ή περιορίσει σταδιακά το ύψος των μηνιαίων αγορών τίτλων.

Σχετικές ειδήσεις