ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tέλος οι πλαστικές σακούλες στη γειτονική Ιταλία

Tέλος οι πλαστικές σακούλες στη γειτονική Ιταλία
Σίγουρα, για όσους δεν γνωρίζατε ότι επρόκειτο για τη χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση πλαστικής σακούλας στην Ευρώπη...

Σίγουρα, για όσους δεν γνωρίζατε ότι επρόκειτο για τη χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση πλαστικής σακούλας στην Ευρώπη, το γεγονός αυτό αποτελεί πραγματικό σοκ.
Από την 1η μέρα του νέου έτους απαγορεύτηκε η χρήση πλαστικής σακούλας στην Ιταλία, γεγονός που δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους γείτονες πολίτες. Καλό είναι όμως να βλέπουμε και να μιμούμαστε τους «una fazza una razza» μας, ακόμα κι αν αυτοί αποτελούσαν -στο συγκεκριμένο θέμα- το απόλυτο παράδειγμα προς αποφυγή.

Και αυτό γιατί μέχρι τώρα, οι Ιταλοί πολίτες κατανάλωναν γύρω στις 20 δισεκατομμύρια σακούλες το χρόνο, δηλαδή περισσότερες από 330 ανά άτομο ετησίως. Η περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente αναφέρει πως πρόκειται για το 1/5 του συνόλου των πλαστικών σακουλών που χρησιμοποιούνται συνολικά στην Ευρώπη, γεγονός ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Σήμερα, οι δήμοι του Τορίνο, της Βενετίας και 198 ακόμη, από τους 8.000 δήμους της Ιταλίας, έχουν επιβάλλει τις δικές τους απαγορεύσεις για τις πλαστικές σακούλες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία επέβαλε εισφορά της τάξεως των 15 σεντς για κάθε πλαστική σακούλα. Οι καταστηματάρχες από την πλευρά τους, απαγορεύεται να δίνουν στους καταναλωτές σακούλες από πολυαιθυλένιο, καθώς χρειάζονται πολύ λάδι για να κατασκευαστούν και υπερβολικά πολύ χρόνο για να διασπαστούν.