ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την ενεργειακή εκμετάλλευση της Αρκτικής

Ανοίγει ο δρόμος για την ενεργειακή εκμετάλλευση της Αρκτικής
Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας επικύρωσε σήμερα τη συμφωνία που είχε συνάψει η χώρα με τη Ρωσία για την οριοθέτηση...

Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας επικύρωσε σήμερα τη συμφωνία που είχε συνάψει η χώρα με τη Ρωσία για την οριοθέτηση των διαφιλονικούμενων μεταξύ τους συνόρων στη Θάλασσα του Μπάρεντς, ανοίγοντας το δρόμο για την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που λέγεται ότι υπάρχει σε αυτή την περιοχή της Αρκτικής.

Η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2010 από τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γενς Στόλντενμπεργκ, βάζει τέλος σε μία διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κράτη εδώ και 40 χρόνια και που αφορά μία περιοχή 176.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η συμφωνία επικυρώθηκε ομόφωνα από τους νορβηγούς βουλευτές, ενώ για να ισχύσει πρέπει να επικυρωθεί από τη Δούμα, την κάτω βουλή της Ρωσίας.

«Είναι η αρχή μίας νέας εποχής για τη ρωσο-νορβηγική συνεργασία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στόρε ενώπιον του κοινοβουλίου.

Μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων βρίσκονται και από τις δύο πλευρές της διαφιλονικούμενης ζώνης. Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής, στην Αρκτική κρύβεται το 13% των αποθεμάτων σε πετρέλαιο και το 30% των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο που ακόμα δεν έχουν ανακαλυφθεί.

Από το 1970, η Νορβηγία και η Σοβιετική Ενωση (αργότερα η Ρωσία) διαπραγματεύονται τη συμφωνία για το μοίρασμα μιας ζώνης μήκους 176.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που διατρέχει τις αντίστοιχες οικονομικές ζώνες τους στην Αρκτική.