ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι βραβευμένοι οδικοί «σταυροί» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Οι βραβευμένοι οδικοί «σταυροί» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος
Οι καλύτερες αρχιτεκτονικές προτάσεις για τη μετατροπή, επί το φιλικότερο για τον πολίτη...

Οι καλύτερες αρχιτεκτονικές προτάσεις για τη μετατροπή, επί το φιλικότερο για τον πολίτη, του βασικού κύτταρου της πόλης, του Οικοδομικού Τετραγώνου, βραβεύθηκαν χτες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την εταιρεία Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις (ΕΑΧΑ), σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αρωγού στο διαγωνισμό ιδεών «Αθήνα επί 4».

Οι προτάσεις αξιοποιούν τον «σταυρό», που σχηματίζουν οι δρόμοι και αναδεικνύουν ένα μεγαλύτερο «Οικοδομικό Τετράγωνο», με την παράλληλη απομάκρυνση του αυτοκινήτου και την αύξηση του πράσινου. Στη σημερινή εκδήλωση απονεμήθηκαν πέντε ισότιμα έπαθλα των 8.000 ευρώ έκαστο και τέσσερις έπαινοι των 1.000 ευρώ ο καθένας. Θα ακολουθήσει έκθεση με τις προτάσεις όλων των συμμετεχόντων αρχιτεκτόνων -στη διάρκεια του διαγωνισμού υποβλήθηκαν 120 προτάσεις- με είσοδο ελεύθερη στο κοινό, καθώς και σχετική έκδοση.

«Δυστυχώς στη συλλογική συνείδηση, τα κτήρια ή "οι κατασκευές" -και όχι η ίδια η αρχιτεκτονική- αποτέλεσαν πηγή πλούτου, οδηγώντας στη σημερινή υποβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος», είπε η Υπουργός ΠΕΚΑ, η οποία απένειμε το βραβείο στην ομάδα των Στ. Δαούτη, Μ.Ι. Ραυτόπουλου και Γ. Μητρούλια. Η πρόταση της ομάδας είναι ένας πιλοτικός κατάλογος δράσεων που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και χωρίς κόστος. Πρώτο βήμα είναι η εγκατάσταση ενός εργαστηρίου γειτονιάς και το πρώτο από αυτά προτείνεται να εγκατασταθεί στον «σταυρό» Φυλής και Ολυμπίας στα Κάτω Πατήσια.

Η υπουργός τόνισε ότι το νέο πλαίσιο των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, που σύντομα θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, έχει στόχο ακριβώς την προαγωγή του θεσμού. «Θα εντάσσονται σε αυτήν όλες οι κατηγορίες και τα μεγέθη των έργων και οι συμμετοχές θα αξιολογούνται από δημιουργικούς κριτές, που θα αποτελούν πλειοψηφία και θα κληρώνονται από λίστα γενικής αποδοχής, ενώ θα μπορούν να προσκαλούνται κριτές εκ προσωπικοτήτων. Αυτό θα οδηγήσει σε πλήθος μικρών και μεγάλων διαγωνισμών, ανάδειξη νέων αρχιτεκτόνων και διάχυση του αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Με αυτό τον τρόπο θα στηρίξουμε τόσο τη συζήτηση όσο και την δημιουργική παραγωγή του σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου», υπογράμμισε η Τίνα Μπιρμπίλη.

Το βραβείο στην πρόταση «Αστικά Φύλλα» της Α. Γιαννάτου απένειμε ο κ. Σηφουνάκης. Σε αυτήν την πρόταση, ο δρόμος γίνεται μία μεγάλη αυλή. Αλέα φυλλοβόλων ή καρποφόρων δέντρων φυτεύεται σε κάθε δρόμο, το δάπεδο απογυμνώνεται από την άσφαλτο, μένοντας χώμα σπαρμένο με άσπρα βότσαλα. Ξύλινα δάπεδα σε μικρή απόσταση από το έδαφος, ως σοφράδες ή καθιστικά, διάσπαρτα ανάμεσα στα δέντρα. Η λύση αυτή προτείνεται για τον «σταυρό» Σάμου και Αγ. Παύλου.

«Επιθυμούμε πόλεις, που θα θυμούνται και θα αντανακλούν τις ανθρώπινες σχέσεις και τις οποίες δεν θα τις προσλαμβάνουμε μόνον ως γεωγραφικές ενότητες. Πώς θα γίνεται να επανέλθουμε σε μια πραγματικότητα, όπου το σπίτι θα είναι ανοιχτό και η πόλη η ίδια ανοιχτή στο σπίτι. Συνεπώς, η αντίληψή μας για τις πόλεις μπορεί να περιγραφεί ως επέκταση του ίδιου του εαυτού μας», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Στον κίνδυνο να «αιμορραγήσει» και πάλι η χώρα και «να χάσει το άυλο κεφάλαιο που διαθέτει», τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πιθανό να την αφήσουν και να ξενιτευτούν, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, με αφορμή το ότι ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την ΕΑΧΑ απευθυνόταν σε νέους αρχιτέκτονες έως 40 χρονών. Ο κ. Καμίνης απένειμε το βραβείο στην ομάδα των Στ. Παντελιά, Κ. Παπαδημητρακόπουλου και J. Barri Segon, τα μέλη της οποίας προτείνουν για τον «σταυρό» Μυκάλης και Κεραμικού, έναν δημόσιο χώρο, που παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του πάρκου και του πεζοδρόμου.

«Θα είναι η τρίτη μεγάλη αιμορραγία, πρώτη ήταν η αιμορραγία του Εμφυλίου, δεύτερη ήταν η μετανάστευση τη μεταπολεμική περίοδο και ελπίζω να μην αντιμετωπίσουμε το φάσμα της τρίτης μετανάστευσης», τόνισε ο δήμαρχος.

«Ο δήμος της Αθήνας θα δώσει βήμα στα νέα παιδιά. Μέσα από τους φορείς, που διαθέτει, τον ραδιοφωνικό σταθμό του, την Τεχνόπολη, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Αθηναίων. Φαντάζομαι ότι θα βρω και άλλα βήματα μέσα στον δήμο», είπε ο Γιώργος Καμίνης.

Αναφέρθηκε στη θετική ανταπόκριση της υπουργού ΠΕΚΑ στη σφοδρή επιθυμία του να συμμετέχει, πλέον, ο δήμος στον σχεδιασμό των έργων για την πόλη των Αθηνών. Επισήμανε, τέλος, ότι «είμαστε μπροστά σε ένα περίεργο φαινόμενο, να μην έχει ο δήμος αρμοδιότητες σε αυτό τον βασικό τομέα του σχεδιασμού της πόλης του. Και ο δήμος δεν έχει και χρήματα, θα τα μάθετε και επίσημα πια σε λίγο καιρό».

Στη δημιουργία ενός αστικού πάρκου-κήπου, στον «σταυρό» Σμύρνης και Φυλής στοχεύει η βραβευμένη πρόταση της ομάδας των Α. Πολυζωίδη και Αι.-Μ. Πέτσιου. Βασικά εργαλεία της ήπιας παρέμβασης θα είναι, μεταξύ άλλων, η διαδρομή-περιήγηση που συγκροτείται από το στοιχείο της ήπιας πλατφόρμας και το αστικό «αγροτεμάχιο», που έχει τη μορφή κοινόχρηστων κήπων, ή περιβολιών. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Λεωνίδα Θεόκλητο.

Για τον «σταυρό» Προύσης και Αλκαμένους, η βραβευμένη πρόταση της ομάδας των Α. Μπαμπανέλου και Ευ. Βογιατζόγλου προβλέπει πάρκο για το ένα σκέλος του «σταυρού» και ανοικτή και φωτεινή πλατεία, που αποτελεί τόπο συνάθροισης κατοίκων και περαστικών στο άλλο σκέλος. Το βραβείο απονεμήθηκε από τη γενική γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος στο ΥΠΕΚΑ, Μαρία Καλτσά.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ