ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Larissa coffee show: Ένα φεστιβάλ που πρόκειται να αναδείξει την εξωστρέφεια της «Πόλης του καφέ»

Larissa coffee show: Ένα φεστιβάλ που πρόκειται να αναδείξει την εξωστρέφεια της «Πόλης του καφέ»

Η Λάρισα διαθέτει τις περισσότερες καφετέριες από κάθε άλλη ελληνική πόλη

Σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου ο κόσμος πίνει τον καφέ «στο πόδι» και φεύγει, στην Ελλάδα θεωρείται απολύτως φυσιολογικό να απολαμβάνουμε τον καφέ μας ακόμη και με τις ώρες: Άλλοτε συζητώντας με φίλους, άλλοτε διαβάζοντας την εφημερίδα ή το βιβλίο μας, άλλοτε σερφάροντας στο ίντερνετ και άλλοτε, απολαμβάνοντας απλώς τη λιακάδα με τη συντροφιά του.

Στη Λάρισα ειδικά, σχεδόν 12 μήνες τον χρόνο, οι πεζόδρομοι και οι πλατείες του κέντρου ή των συνοικιών σφύζουν από ζωή και αυτό, το «μαρτυράει» η εξωστρέφεια της πόλης που μετράει πολλά «τραπεζάκια έξω» και ζυγίζει πολλούς τόνους καφέ! Τόσους, που οι ειδικοί τη θεωρούν μία από τις καλύτερες -αν όχι την καλύτερη- ελληνική αγορά καφέ.

Λάρισα ή αλλιώς η «Πόλη του καφέ»

Η αλήθεια είναι πως στατιστικά, η Λάρισα διαθέτει τις περισσότερες καφετέριες από κάθε άλλη ελληνική πόλη σε σχέση βεβαίως, με τα πληθυσμιακά της δεδομένα. Επιπλέον όμως, είναι ευρέως γνωστό το γεγονός ότι πολλά καφέ στην Ελλάδα και το εξωτερικό έλκουν την καταγωγή τους από τη θεσσαλική πρωτεύουσα, απ’ όπου και ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους γνωστές αλυσίδες και εξαπλώθηκαν με καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα και στο εξωτερικό, από το Λονδίνο μάλιστα, ως το Ντουμπάι: Mikel, Bruno, De TOX, Franklin ή αλλιώς οι «πρεσβευτές» της κουλτούρας του καφέ, όπως διαμορφώθηκε στη Λάρισα. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, οι ντόπιοι αρέσκονται να αποκαλούν την πόλη τους «Πόλη του καφέ.»

Και ένας από τους πλέον επώνυμους πολίτες της, ο Λάκης Λαζόπουλος αποτιμά τη συνήθειά τους να πίνουν στη λιακάδα το καφεδάκι τους. Αυτή είναι και η συνέχεια του παρελθόντος της πόλης, όπου από τις αυλές των χαμηλών σπιτιών που λειτουργούσαν ως χώροι υπαίθριας συνεύρεσης και αποθέωναν τη γοητεία της συζήτησης, ο καφές μετατοπίστηκε στα κεντρικά καταστήματα της πόλης. Βλέπετε, ο καφές στη Λάρισα δεν είναι ένα απλό ρόφημα, αλλά τρόπος ζωής και άυλη κληρονομιά της πόλης. Κάτι παραπάνω από μία στιγμιαία απόλαυση, κάτι σαν «συμπύκνωση» της κοινωνικής της ζωής.

Το Larissa coffee show «έρχεται» να αναδείξει την εξωστρέφεια της πόλης

Από τη στιγμή που η νέα δημοτική αρχή της Λάρισας ανέλαβε τα ηνία της πόλης, έβαλε ως στόχο να αναδείξει την εξωστρέφειά της, ως στοιχείο της τοπικής κουλτούρας αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητά της. Στο πλαίσιο αυτό, φιλοδοξεί με μία σειρά εκδηλώσεων να καταστήσει την πόλη τουριστικό προορισμό. Η πρώτη από τις δράσεις που έρχονται να ενισχύσουν το εξωστρεφές προφίλ της πόλης, είναι το Larissa coffee show που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 24, 25 και 26 Μαΐου.

Πρόκειται για μία γιορτή του καφέ, η οποία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας και τους επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα. Συμμετέχουν εταιρείες, brands και επαγγελματίες του καφέ και της εστίασης και για τρεις μέρες, η κεντρική πλατεία της πόλης πρόκειται να είναι το επίκεντρο της αγάπης της για τον καφέ, με πρωταγωνιστές τους συντελεστές του καφέ, γεμάτο όμως και με δρώμενα και διάφορες εκπλήξεις για όλους!

Γευσιγνωσία, διασκέδαση, γαστρονομία, shopping και συμμετοχή και ενεργοποίηση των φορέων και των καταστημάτων της πόλης είναι οι πυλώνες αυτής της γιορτής ενώ masterclasses, main events, side events και kids events συνθέτουν το πρόγραμμα της γιορτής. Αγώνας δρόμου σερβιτόρων, κατάκτηση βραβείου Γκίνες στην παρασκευή γλυκού με καφέ, μουσικές συναυλίες με εξέχουσα αυτήν των Μαραβέγια και Μουζουρακη και γευστικές δοκιμές στα περίπτερα των εκθετών, μας προδιαθέτουν για την εκκίνηση ενός θεσμού που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε μία διοργάνωση αντάξια ανάλογων φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα στην Τεργέστη, στο Άμστερνταμ και στο Λονδίνο.

Η Λάρισα λοιπόν, «δίνει» ραντεβού στους φίλους του καφέ την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου -24, 25 και 26- και είναι σίγουρη ότι θα τους ενθουσιάσει.