ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Πίνδος πρωτοπορεί με το «πράσινο» κοτόπουλο

Η Πίνδος πρωτοπορεί με το «πράσινο» κοτόπουλο

Το success story του Συνεταιρισμού που μετρά 61 χρόνια ανοδικής πορείας

Αποστολή στα Ιωάννινα: Σοφία Μαυραντζά

Ετοιμάσαμε τις βαλίτσες μας με προορισμό τα Ιωάννινα. Η επικείμενη επίσκεψή μας στο εργοστάσιο της ΠΙΝΔΟΣ, θα μας έδινε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε πώς ένας συνεταιρισμός που ξεκίνησε το 1958, πριν από 61 χρόνια, μόλις με 7 αγρότες, έχει καταφέρει σήμερα να μετρά περισσότερα από 500 μέλη, κύκλο εργασιών 250 εκατ. ευρώ και 32% μερίδιο αγοράς.

Τη στιγμή που οι περισσότερες συνεταιριστικές ιδέες έχουν «ναυαγήσει», ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος» είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Η εύρυθμη λειτουργία του στηρίζεται σε βασικές αρχές και αξίες, όπως είναι ο σεβασμός στον καταναλωτή με πρώτο πλάνο την ποιότητα, η αξιοπιστία και η διαφάνεια, αλλά και η καινοτομία, που εξασφαλίζεται με διαρκείς επενδύσεις.

Το «πράσινο» κοτόπουλο έρχεται

Μία τέτοια καινοτομία είναι το «πράσινο κοτόπουλο» που αναμένεται να φτάσει στο πιάτο μας το 2020. Ο Συνεταιρισμός έχει ήδη ξεκινήσει μία συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ηπείρου για το «green poultry», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, Λάζαρος Τσιακανίκας. Ο ίδιος διευκρίνισε, μιλώντας στο Newsbomb.gr: «Η έρευνα ξεκίνησε το 2018 και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2020. Εργαζόμαστε πάνω σε κάποιες μελέτες ώστε να προκύψει ένα προϊόν το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από αντιβιοτικά και θα έχει και το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (εξαιτίας των απορριμμάτων). Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα πειραματικό πτηνοτροφείο, με τις συνθήκες στις οποίες θα κληθούν να αναπτυχθούν τα "πράσινα" κοτόπουλα, αλλά και δοκιμαστικές παραγωγές. Στο πειραματικό στάδιο θα ξεκινήσουμε με 500 κοτόπουλα, για να δούμε τις αποδόσεις τους. Η χρήση αντιβιοτικών γίνεται τις πρώτες μέρες ζωής του κοτόπουλου, τώρα δεν θα γίνεται καθόλου. Είναι μία κίνηση η οποία αναμένεται να μας βοηθήσει πολύ, γιατί θα είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό». Ο κ. Τσιακανίκας υπογράμμισε πως η εκτροφή κοτόπουλων χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών είναι τάση σε όλη την Ευρώπη, ενώ ο Συνεταιρισμός μένει να δει στην πράξη αν και πόσο θα ανέβει το κοστολόγιο. Αν δηλαδή θα είναι προσιτό στον καταναλωτή τελικά.

Το success story της «Πίνδος»

Πολλοί είναι οι «σταθμοί» της εταιρείας, που προέκυψαν ύστερα από ρηξικέλευθες αποφάσεις και που την οδήγησαν τελικά στην κορυφή. Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, το 1965 κατασκευάστηκε το πρώτο συγχρόνο Πτηνοσφαγείο στην Αμφιθέα Ιωαννίνων, ενώ σχεδόν 22 χρόνια μετά, το 1987 αποφασίστηκε η ανάπτυξη υποκαταστημάτων κέντρων διανομής σε όλη την Ελλάδα, με το πρώτο υποκατάστημα να ανοίγει τις πόρτες του στην Αθήνα. Το 1990 κατασκευάζεται νέο σύγχρονο Πτηνοσφαγείο στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, ενώ έξι χρόνια μετά, το 19996 κατασκευάζεται νέο εκκολαπτηρίο στην Κοσμηρά Ιωαννίνων. Το 2001 εξαγοράζεται η πτηνοτροφική επιχείρηση ΣΥΝΚΟ Α.Ε στην Ν. Αρτάκη Ευβοίας και κατασκευάζεται το εργοστάσιο ζωοτροφών (40.000 τόνων) στην Πεδινή Ιωαννίνων. Στα τελευταία νέα, το 2018 δημιουργήθηκε η νέα προϊοντική σειρά αλλαντικών από κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής.

Η «Πίνδος» σήμερα

Αναμφίβολα, σήμερα ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος» είναι ο ηγέτης της ελληνικής πτηνοτροφίας με 32% μερίδιο στην ελληνική αγορά, ενώ το 2018 έκλεισε με κύκλο εργασιών 250 εκατ. ευρώ (αύξηση 13,75% σε σύγκριση με το 2017). Ο Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ», σημείωσε: «Τα νέα μας οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο τίτλος του ηγέτη της ελληνικής πτηνοτροφίας ανήκει επάξια στον «ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ» και τους ανθρώπους της, που με αγάπη για τη δουλειά τους και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές, καταθέτουν την ψυχή τους για να πηγαίνει ο συνεταιρισμός ακόμα ψηλότερα. Δέσμευσή μας είναι η αδιαπραγμάτευτη στήριξη της οικονομικής ζωής της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Ηπείρου, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας, πάντοτε με γνώμονα την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας και τις ανάγκες των ελληνικών νοικοκυριών, που έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους και το τραπέζι τους για τα προϊόντα της ΠΙΝΔΟΣ».

Στη φωτό από αριστερά: Σταύρος Σταμάτης, αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και Λάζαρος Τσακανίκας, γενικός διευθυντής

Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων σήμερα μετρά 500 μέλη και συνολικά απασχολεί 1.200 εργαζόμενους, ενώ το 43% των μελών είναι γυναίκες. Διαθέτει 200 ιδιόκτητα φορτηγά ψυγεία, 18 υποκαταστήματα και 6.500 σημεία διανομής. Τα πτηνοτροφεία ξεπερνούν τα 500.000 τμ, ενώ οι ψυκτικές εγκαταστάσεις τα 3.000 τμ.

Μεταξύ άλλων, η «Πίνδος» διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εκκολαπτήριο των Βαλκανίων, με παραγωγική δυναμικότητα 55.000.000 νεοσσών ετησίως. Η παραγωγή των αυγών ξεπερνά τις 60.000.000 κάθε χρόνο. Όσον αφορά στο πτηνοσφαγείο, έχει παραγωγική δυναμικότητα 8.000 πουλερικών την ώρα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός πως βρίσκεται ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας (2019-2022) αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ, με μέρος της επένδυσης να εστιάζει στη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας κρέατος κοτόπουλου και μονάδας έτοιμων ψημένων, εκσυγχρονισμό και επέκταση πτηνοφαγείου, αλλά και εκσυγχρονισμό στο εργοστάσιο ζωοτροφών για παραγωγή φυράματος για όρνιθες αναπαραγωγής.

Στη συνεχόμενη ανοδική πορεία της «Πίνδος», είναι ο στόχος της εταιρείας για αύξηση του τζίρου 3-5% σε ετήσια βάση.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τη συνεισφορά του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων στο Δημόσιο και εν γένει στην Οικονομία (η οποία ξεπερνά τα 13.050.000 εκατ. ευρώ), η «Πίνδος» στηρίζει έμπρακτα την τοπική οικονομία, με την ενίσχυση εισοδημάτων χιλιάδων οικογενειών, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική περιφέρεια.

Σχετικές ειδήσεις