ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποψήφιοι συνταξιούχοι: Όσα πρέπει να γνωρίζουν για να πάρουν σύνταξη!

Υποψήφιοι συνταξιούχοι: Όσα πρέπει να γνωρίζουν για να πάρουν σύνταξη!

Όσοι υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, εκτός από τον ακριβή υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών τους, θα «υποβληθούν» και σε μίνι... «ανακρίσεις» από τον ΕΦΚΑ!

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ- ΤΙ ΖΗΤΑ Ο ΝΕΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, που ενώ βρίσκονται ένα βήμα πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους, εκφράζουν τις έντονες επιφυλλάξεις τους για το αν θα πρέπει να περιμένουν για λίγο ακόμα. Αφενός σκέφτονται ότι, όσο παραμένουν στην αγορά εργασίας, έχουν καλύτερες αποδοχές συγκριτικά με τις συντάξεις που εξασφαλίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, και αφετέρου ανησυχούν για το αν θα μείνουν για μήνες με μία προσωρινή σύνταξη -στην καλύτερη περίπτωση-, η οποία δεν θα φτάνει ούτε για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών!

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο... Πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι θεωρούν ότι λόγω της αναστάτωσης και της δυσαρέσκειας που επικρατεί αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αλλάξουν τα ασφαλιστικά δεδομένα και ίσως μία μελλοντική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, τούς... ευνοήσει!

Προς το παρόν, τα δεδομένα για τους υποψήφιους συνταξιούχους δεν έχουν αλλάξει. Από 1/1/2017 τέθηκε και επίσημα σε εφαρμογή ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ο οποίος -όπως αναφέρεται στην περιγραφή των θεμελιωδών αρχών του- πρέπει να λειτουργεί για όλους με ενιαίους κανόνες.

Αυτά είναι τα βασικά βήματα για τον μελλοντικό συνταξιούχο!

Πρώτο βήμα: Έλεγχος προϋποθέσεων συνταξιοδότησης -ηλικιακών και χρονικών-

Όλοι οι ασφαλισμένοι πριν ακόμα αποφασίσουν να υποβάλλουν το συνταξιοδοτικό τους αίτημα, πρέπει να ελέγξουν εάν ανήκουν στις κατηγορίες των ασφαλισμένων που δεν θίγονται από τις νέες ηλικιακές αυξήσεις του νέου νόμου, δηλαδή, ανήκουν στην κατηγορία των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται με τα παλαιά όρια ηλικίας.

Με τα παλαιά όρια ηλικίας: Ασφαλισμένοι που μέχρι τις 18/8/2015 είχαν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, είχαν δηλαδή συμπληρώσει χρονικές και ηλικιακές προϋποθέσεις, δεν συνταξιοδοτούνται με τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας. Συνταξιοδοτούνται με τα παλαιά (όσα ίσχυαν πριν τις 18/8/2015).

Με τα νέα όρια ηλικίας: Οι ασφαλισμένοι που την περίοδο 2010-2012 είχαν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης, αλλά όχι τα όρια ηλικίας μέχρι τις 18/8/2015, θα ακολουθήσουν τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας.

Δεύτερο βήμα: Αναγνώριση πλασματικών ετών

Από την αρχή της χρονιάς, μεταξύ άλλων αυξήθηκε -και μάλιστα ασύμφορα- και η εξαγορά των πλασματικών χρόνων. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πρέπει να ελέγξουν εάν έχουν την δυνατότητα εξαγοράς τους, αφού αυτή μπορεί να τους οδηγήσει στην πολυπόθητη σύνταξη!

Βήμα τρίτο: Από 13/5/2016 οι συντάξεις (γήρατος/αναπηρίας/θανάτου) αποτελούνται από δύο κομμάτια- Την Εθνική και την Ανταποδοτική σύνταξη

Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Εθνική σύνταξη αντιστοιχεί στα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης, και στα 345,6 ευρώ με 15ετία. Ο υπολογισμός της Ανταποδοτική σύνταξης πραγματοποιείται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών τους από το 2002 μέχρι το προηγούμενο έτος της υποβολής της αίτησης της σύνταξης- και μάλιστα με τα νέα-υψηλά- ποσοστά αναπλήρωσης.

Στις συντάξιμες αποδοχές συνυπολογίζονται:

- δώρα

- επιδόματα

- πλασματικά χρόνια

Δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι ότι, σε περίπτωση που συνταξιοδοτηθούν αλλά συνεχίζουν να εργάζονται, τότε σύμφωνα με τα νέα ασφαλιστικά δεδομένα θα υποστούν μείωση κατά 60% στο ποσό των ακαθάριστων συντάξεων κύριων και επικουρικών, για όλο το χρονικό διάστημα που εργάζονται.

Στο... «ανακριτικό απόσπασμα» οι συνταξιούχοι!

Και εκτός από τις στοίβες εγγράφων και τις αλλεπάλληλες «επισκέψεις» των υποψηφίων συνταξιούχων στα ασφαλιστικά τους Ταμεία προκειμένου να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα, oι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα πρέπει να «οπλιστούν» και με υπομονή ώστε να αντέξουν τις δεκάδες ερωτήσεις που τους υποβάλλει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω της ιστοσελίδας του, efka.gov.gr....

Γύρω στις 100 ερωτήσεις περιλαμβάνονται στις νέες... διαδικτυακές αιτήσεις! Μεταξύ των περίεργων αυτών ερωτήσεων είναι και, τι επίπεδο εκπαίδευσης έχει ένας υποψήφιος συνταξιούχος! Αλλά και εάν μία χήρα που διεκδικεί τη σύνταξη του θανόντος συζύγου της, πρέπει να απαντήσει στον ΕΦΚΑ για το ποια ήταν τα ακριβή αίτια θανάτου του!

Σχετικές ειδήσεις