ΕΡΓΑΣΙΑ

Συντάξεις χηρείας: «Ψίχουλα»... απαιτούν οι δανειστές - Πού κάνει «πίσω» η κυβέρνηση

Συντάξεις χηρείας: «Ψίχουλα»... απαιτούν οι δανειστές - Πού κάνει «πίσω» η κυβέρνηση

Περισσότεροι από 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείαςαναμένουν υπομονετικά πάνω από ενάμιση χρόνο για να λάβουν αποδοχές που δεν ξεπερνούν -σε πολλές περιπτώσεις- τα 200 ευρώ!

ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΧΗΡΕΙΑΣ

Αποφασίζουν ακόμη και για τις συντάξεις χηρείας. Απαιτούν να εφαρμοστούν επώδυνα μέτρα προκειμένου να «βγαίνουν» οι αριθμοί και τα νούμερα. Οι δανειστές δείχνουν συνεχώς το σκληρό τους πρόσωπο, ενώ δεν τούς ενδιαφέρει ποιες θα είναι οι θλιβερές κοινωνικές συνέπειες για τα ελληνικά νοικοκυριά. Στην απέναντι όχθη, η κυβέρνηση προτείνει, υπόσχεται, ψηφίζει, εφαρμόζει και στη συνέχεια τροποποιεί όποιες αποφάσεις αποδεικνύονται άδικες. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αποφασιστική λύση για να μην ζουν τόσο οι χήρες όσο και οι χήροι με «ψίχουλα» ως συντάξεις χηρείας. Τι και αν οι αποθανόντες σύζυγοι πλήρωναν για χρόνια ασφαλιστικές εισφορές. Τι και αν τούς είχαν γίνει άπειρες κρατήσεις. Η πραγματικότητα είναι μία. Οι δανειστές απαιτούν και η κυβέρνηση υπακούει στοϊκά.

Χήρες και χήροι παρά τις υποσχέσεις και την υιοθέτηση διαφορετικών απόψεων παραμένουν στον αέρα, χωρίς να ξέρουν τι τούς περιμένει. Η αρχή του... χάους ήρθε όταν, ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε να μοιράζει συντάξεις των 180- 200 ευρώ. Η απόφαση είχε ληφθεί από την ηγεσία του Υπορυγείου Εργασίας με την σύμφωνη, βεβαίως, γνώμη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το θέμα είχε αποφασιστεί. Για θανάτους που επέρχονται από 13/5/2016 και μετά, σύνταξη χηρείας δικαιούνται χήρες και χήροι κατά 50% της σύνταξης του θανόντα και με το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου. Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει τα 55 την ημερομηνία θανάτου χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής.


Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55 χορηγείται σύνταξη για μία τριετία και εάν το 55ο έτος συμπληρώνεται εντός αυτής της τριετίας, τότε η σύνταξη επαναχορηγείται στα 67 δια βίου. Αν το 55ο έτος της ηλικίας δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας, μετά τη λήξη της η σύνταξη διακόπτεται και δεν επαναχορηγείται. Εάν η χήρα ή ο χήρος έχουν άγαμα και ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή έως 24 ετών, εφόσον αυτά σπουδάζουν, η σύνταξη χηρείας συνεχίζει να καταβάλλεται και μετά την πάροδο της τριετίας, ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου, στον επιζώντα σύζυγο. Δηλαδή αν η χήρα έχει ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, δεν χάνει τη σύνταξη ακόμη κι αν είναι αρκετά μικρότερη από 55. Ωστόσο, για να μην βγουν στους δρόμους οι χήρες και οι χήροι, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει προσωρινά, μία προσωρινή σύνταξη των 345 ευρώ -που παίρνουν όσοι βγαίνουν στη σύνταξη με 15ετία, αλλά και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες-.

Το...«μπλόκο» των θεσμών και οι... γεμάτες βαλίτσες τους!

Οι επικεφαλής των δανειστών έρχονται πίσω στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου, και μάλιστα με άγριες διαθέσεις. Από τη μία, έχουν καταστήσει σαφές ότι διεκδικούν περαιτέρω μείωση των συντάξεων χηρείας και από την άλλη απαιτούν να επιστρέψουν οι χήρες και οι χήροι τη διαφορά μεταξύ του ποσού που θα καθοριστεί για τη σύνταξη χηρείας και της προσωρινής των 345 ευρώ που παίρνουν σήμερα. Όλες οι πλευρές διαμηνύουν ότι υπάρχει ισχυρή θέληση ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση πριν το τέλος του 2017.

Τι εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας

Θέσπιση κατώτατου πλαφόν επιδιώκει να προσαρμόσει το Υπουργείο Εργασίας στις συντάξεις χηρείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, καθώς επίζωντες σύζυγοι καλούνται να ζήσουν με ποσά που δεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ. Έτσι, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους δανειστές ώστε να μπει ένας κόφτης στη μείωση των νέων συντάξεων χηρείας για να μην πέφτουν κάτω από τα 300 ευρώ.

Οι προτάσεις αυτές φαίνεται πως έχουν κατατεθεί από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας στους δανειστές, ωστόσο οι θεσμοί ζήτησαν να δουν πρώτα το προτεινόμενο σχέδιο της ρύθμισης και κυρίως τα μέτρα ισοδυναμίας που θα περιέχει. Τα μηνύματα που καταφτάνουν δεν φαίνεται να είναι θετικά, ωστόσο όλα θα φανούν με την έλευση των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προωθεί την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου να μπει ένα κατώτατο όριο και όσοι δικαιούχοι είναι κάτω από αυτό δεν θα χάνουν τη σύνταξη χηρείας ακόμα και αν δεν πληρούν το ηλικιακό όριο. Να πριμοδοτούνται οι χήρες που δεν έχουν δουλειά ώστε να βρουν απασχόληση είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα και να έχουν εισόδημα μέχρι να φτάσουν στο ηλικιακό όριο που έχει θέσει ο νόμος Κατρούγκαλου. Ενώ ταυτόχρονα να προστατεύονται και τα προστατευόμενα τέκνα.

Σχετικές ειδήσεις