ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΠΕ: Ατομικές συμβάσεις και δραματικές μειώσεις στις αποδοχές

ΣΕΠΕ: Ατομικές συμβάσεις και δραματικές μειώσεις στις αποδοχές

Την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας επιβεβαιώνουν τα νεώτερα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αποδεικνύοντας ότι οι αλλαγές στις κλαδικές συμβάσεις έχουν εκτινάξει στα ύψη τον αριθμό των ατομικών συμβάσεων, προκαλώντας ταυτόχρονα δραματικές μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων.

Ειδικότερα, στο διάστημα 14 Φεβρουαρίου-15 Μαΐου καταγράφεται μείωση αποδοχών που φτάνει έως το 30% κυρίως λόγω ατομικών συμβάσεων.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω διάστημα υπογράφηκαν 64.201 ατομικές συμβάσεις σε 16.338 επιχειρήσεις, με μείωση αποδοχών από 17% έως 30%, με το μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 22,9%.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα υπογράφηκαν 13.829 επιχειρησιακές συμβάσεις με μέση μείωση αποδοχών 21,35%, αλλά στα νησιά η μείωση κυμαίνεται από 35% έως 40%.

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι μέσα σε ένα τρίμηνο περίπου 78.000 εργαζόμενοι είδαν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, με τη συμπλήρωση του πρώτου 4μήνου 28.796 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε «ευέλικτες» συμβάσεις (+ 43,6% από πέρσι), δηλαδή σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις που μετατράπηκαν σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας με μονομερή απόφαση του εργοδότη, αυξήθηκαν κατά 169,36%.