ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Ο εφιάλτης της δραχμής”

“Ο εφιάλτης της δραχμής”
“Ο εφιάλτης της δραχμής'' είναι ο τίτλος σημερινού ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας

«Ο εφιάλτης της δραχμής» είναι ο τίτλος σημερινού ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau. «Τι θα σήμαινε άραγε η επιστροφή της δραχμής στην Ελλάδα; Κατ’ αρχήν αυτή η επιλογή δεν είναι καθόλου δημοφιλής.

Τα δύο τρίτα των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση (Δεκέμβριος 2010), απορρίπτει μια τέτοια εξέλιξη. Όταν το 2002 η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ 10.000 δραχμές αντιστοιχούσαν με 30 ευρώ. Το ευρώ σταθεροποίησε σχετικά τις τιμές και διευκόλυνε την παροχή πιστώσεων με ευνοϊκούς όρους. Γι’ αυτό οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν την επιστροφή της δραχμής» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Ορισμένοι όμως πιστεύουν ότι διαθέτουν πολιτικά επιχειρήματα για την επιστροφή της δραχμής. Με την έξοδο από την ΟΝΕ η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από τη ‘γερμανική φυλακή του ευρώ, υποστηρίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, και βλέπει στην επιστροφή της δραχμής το πρώτο βήμα για τον ‘σοσιαλιστικό μετασχηματισμό’ της Ελλάδας.

Το δεύτερο βήμα που προτείνει ο κ. Λαφαζάνης θα ήταν η έξοδος της χώρας από την ΕΕ, η κρατικοποίηση των τραπεζών, η κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων και η εισαγωγή της σχεδιαζόμενης κρατικής οικονομίας. Δηλαδή στο δρόμο της Βόρειας Κορέας».

Πηγή: newscode.gr