ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Για να σωθεί η Ισπανία ίσως χρειαστεί να θυσιαστεί η Ελλάδα

WSJ: Για να σωθεί η Ισπανία ίσως χρειαστεί να θυσιαστεί η Ελλάδα

«Η Ισπανία και όχι η Γερμανία ενδέχεται να είναι τελικά πιο αδιάλλακτη αντίπαλος για τον Αλέξη Τσίπρα», γράφει ο Σάιμον Νίξον, σχολιαστής ευρωπαϊκών θεμάτων, στο άρθρο του στο WSJ που τιτλοφορείται «Γιατί η Ευρωζώνη ίσως χρειαστεί να θυσιάσει την Ελλάδα για να σώσει την Ισπανία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ισπανία φέρεται να έχει καταστήσει σαφές ότι «οποιαδήποτε συμφωνία με τον Έλληνα ηγέτη πρέπει να βασίζεται σε δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις τουλάχιστον τόσο σκληρές όσο εκείνες που απαιτήθηκαν από τον Αντώνη Σαμαρά. Οτιδήποτε λιγότερο θα αποτελούσε νίκη για τον κ. Τσίπρα η οποία θα τροφοδοτούσε υποστήριξη στο ισπανικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς Podemos».

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «η Μαδρίτη πιστεύει ότι θα ήταν προς το συμφέρον τόσο της Ισπανίας όσο και της Ευρωζώνης να επιτρέψει στην Ελλάδα να κατρακυλήσει crash out εκτός Ευρωζώνης, παρά να δοθεί ώθηση στη στήριξη του Podemos και να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της Ισπανίας.

Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι απαραίτητο για την Ευρωζώνη να θυσιάσει Ελλάδα για να σώσει την Ισπανία», ισχυρίζεται ο Νίξον αναρωτώμενος αν «θα μπορούσε ποτέ ο κ. Τσίπρας να υπογράψει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τον κ. Σαμαρά; Αυτό ποτέ δεν φαινόταν πιθανό -και φαίνεται ακόμα λιγότερο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 30% και να μπλοκάρει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης».

Σχετικές ειδήσεις