ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απίστευτο! Μόνος ο Σόιμπλε σε όλη την Ευρώπη, θέλει να συνεχιστεί το μνημόνιο!

Απίστευτο! Μόνος ο Σόιμπλε σε όλη την Ευρώπη, θέλει να συνεχιστεί το μνημόνιο!

Απίστευτο, κι όμως αληθινό: Οι εμμονές ενός ανθρώπου, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κινδυνεύουν να ματαιώσουν τη θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία ευκαιρία για το Eurogroup, προκειμένου αυτό να αξιοποιήσει τις αρμοδιότητές του και να καταλήξει σε μια συμφωνία για το πρόβλημα της Ελλάδας. Εάν αυτό δεν γίνει σήμερα δυνατό, τότε η υπόθεση θα περάσει στην πολιτική διαπραγμάτευση μιας Συνόδου Κορυφής, αφαιρώντας από τον Σόιμπλε (γιατί αυτός είναι που αντιδρά σήμερα) τη δυνατότητα να συμβάλει σε μια λύση και, συνεπώς, καθιστώντας τον μέρος του προβλήματος.

Για ποιο λόγο αδυνατίζει η εξεύρεση μιας λύσεως σήμερα, ενώ έως το μεσημέρι ήταν πιθανή μια συμφωνία γύρω από το σενάριο η τελική κατάληξη να αποτυπωθεί σε ένα κείμενο του Eurogroup, που φυσικά θα δεσμεύει όλα τα μέλη του, άρα και την Ελλάδα; Διότι ο Σόιμπλε επιμένει, αν κι έχει μείνει μόνος του, ότι πριν φτάσουμε σε αυτό το στάδιο, η Ελλάδα πρέπει αν αποδεχτεί ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, δηλαδή νέα μέτρα και τελική αξιολόγηση από την... τρόικα!

Είναι απίστευτη αυτή η εμμονή, είναι μια καθαρά αντιευρωπαϊκή θέση, καθώς όλα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης (με την εξαίρεση της γερμανικής Bild) καυτηριάζουν τις αμετακίνητες θέσεις, που δεν επιτρέπουν την σύνθεση των απόψεων, χάρη στην οποία σύνθεση ανέκαθεν προχωρούσε το ευρωπαϊκό πείραμα.

Αυτή την ώρα, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, υπάρχει από τη μια μεριά ολόκληρη η Ευρώπη, η Ευρώπη των αντιθέσεων, η Ευρώπη των διαφωνιών, αλλά και η Ευρώπη της κοινής κουλτούρας, των διαπραγματεύσεων, της ευελιξίας και των συμβιβασμών, κι από την άλλη μόνος του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να κρατιέται με πείσμα στις εμμονές του, στην αντιευρωπαϊκή θέση της ακινησίας, στην απομόνωσή του.

Σχετικές ειδήσεις