ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Πρώτα αξιολόγηση, μετά αγορά ελληνικών ομολόγων. Όχι άλλα έντοκα

Ντράγκι: Πρώτα αξιολόγηση, μετά αγορά ελληνικών ομολόγων. Όχι άλλα έντοκα

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ο πρώτος που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση στην ελληνική οικονομία εφόσον πληρούνται οι διαδικασίες. Και οι προϋποθέσεις είναι να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία που θα δείχνει επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εμείς θα καλωσορίσουμε μια τέτοια εξέλιξη". Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στη Λευκωσία.

Ο κ. Ντράγκι, αφού επεσήμανε ότι «η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας», ακολούθως υπογράμμισε ότι ο δανεισμός προς την Ελλάδα έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες από τα 50 δισ. ευρώ στα 100 δισ. ευρώ., ενώ απέρριψε, εμμέσως πλην σαφώς, το ελληνικό αίτημα για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

«Αλλά είναι και η κεντρική τράπεζα όλων των άλλων τραπεζών και είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανονισμούς, δεν είναι πολιτικός θεσμός... Ένας κανονισμός που πρέπει να σεβαστούμε είναι η Συνθήκη και αυτό μας απαγορεύει τη νομισματική χρηματοδότηση ή το τύπωμα χρήματος για την αγορά κυβερνητικών ομολόγων. Και αυτό μπορεί να γίνει άμεσα ή έμμεσα, με τις τράπεζες να φέρνουν εγγυήσεις στην ΕΚΤ για να αγοράζουν χρέος. Οι κανονισμοί μας το απαγορεύουν αυτό», σημείωσε σε ερώτηση για την Ελλάδα και το ενδεχόμενο να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει τις εκδόσεις βραχυπρόθεσμου χρέους.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους. Ο ένας είναι ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν για χώρες σε πρόγραμμα για την περίοδο της αξιολόγησης. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε – εφόσον έχει εισαχθεί πάλι η εξαίρεση – να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα».

Κατά τα λοιπά, ο Μάριο Ντράγκι, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε ότι στις 9 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι αγορές χρεογράφων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και η διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.-

Σχετικές ειδήσεις