ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο ο Μάριο Ντράγκι - Συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ

Στην Κύπρο ο Μάριο Ντράγκι - Συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ

H Λευκωσία φιλοξενεί για πρώτη φορά, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της απόφασης να διοργανώνονται ετησίως δύο συνεδριάσεις του συμβουλίου εκτός Φρανκφούρτης.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφθασε χθες (3/3/2015) βράδυ στο νησί ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος στις 19.30 το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κύριο θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η πορεία του κυπριακού προγράμματος στήριξης και κυρίως τα τελευταία κρίσιμα βήματα που απομένουν.

Στις 20.00 ο κ. Ντράγκι θα παρακαθίσει σε δείπνο, το οποίο θα παραθέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε όλους τους Κεντρικούς Τραπεζίτες των χωρών της Ευρωζώνης.

Τα θέματα συζήτησης

Το ΔΣ συνεδριάζει σήμερα και αύριο στο Συνεδριακό Κέντρο "Φιλοξενία" στη Λευκωσία όπου εκτός από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα βρεθούν και οι υπόλοιποι 17 κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της ευρωζώνης.

Σήμερα (4/3/2015) θα συνεδριάσουν οι επιτροπές του ΔΣ για να προετοιμάσουν την αυριανή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 στο Συνεδριακό Κέντρο "Φιλοξενία" στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, κατά την συνεδρία του Συμβουλίου της ΕΚΤ θα συμφωνηθούν και θ' ανακοινωθούν από τον Μάριο Ντράγκι οι όροι και τα χρονοδιαγράμματα για την εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις χώρες της Ευρωζώνης στις 9 Μαρτίου. Οι χώρες της Ευρωζώνης που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα συμμετάσχουν είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, λόγω της μη εκπλήρωσης των μνημονιακών υποχρεώσεών τους.

Το πρόγραμμα Ντράγκι προβλέπει αγορές της τάξης των 60 δις ευρώ, από τα οποία τα 45 δις ευρώ θα αφορούν σε αγορές κρατικών τίτλων μεσοσταθμικής διάρκειας περίπου 7,5 ετών.

Οι αγορές θα γίνουν με δημοπρασίες, στις οποίες κατά την αυριανή συνεδρία της ΕΚΤ θα ορισθεί το ύψος, η διάρκεια και το είδος των τίτλων, που θα αγοράσει η κάθε Κεντρική Τράπεζα, εκτός των τραπεζών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με αναλυτές η σημαντικότερη επίπτωση της εκκίνησης του προγράμματος θα έχει να κάνει με τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, που αναμένεται να διολισθήσει ακόμα περισσότερο, ενώ τα επιτόκια των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων μικρά περιθώρια μείωσης διαθέτουν, αφού είναι εξαιρετικά χαμηλά. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις είναι και αρνητικά, όπως τα βραχυμεσοπρόθεσμα της Γερμανίας.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τις πολιτικές λιτότητας

Ενόψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 το απόγευμα έξω από το Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τις πολιτικές λιτότητας, το οποίο οργανώνουν οι συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, που αποτελούν την Πλατφόρμα «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το συλλαλητήριο θα είναι μαζικό και δυναμικό, με πρωτοφανή συμμετοχή. Εκτός από τις 18 οργανώσεις, που αποτελούν την Πλατφόρμα, θα συμμετάσχουν, επίσης, και κόμματα, αλλά και οργανώσεις από το εξωτερικό και κυρίως από χώρες, που βρίσκονται σε μνημόνιο.

Η διεθνής συμμετοχή στην κινητοποίηση έχει διευρυνθεί και δίνει άλλη διάσταση στην κινητοποίηση και αναδεικνύει τη διεθνιστική αλληλεγγύη των εργαζομένων και των Ευρωπαίων πολιτών.

Έντονο ενδιαφέρον για δημοσιογραφική κάλυψη της κινητοποίησης έχει ήδη εκφραστεί από αρκετά διεθνή ΜΜΕ.

πηγη sigmalive.com

Σχετικές ειδήσεις