ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα κατατεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες το πολυνομοσχέδιο

Δεν θα κατατεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες το πολυνομοσχέδιο

Μπορεί το «θερμόμετρο» των διαβουλεύσεων σήμερα, Τετάρτη (29/4), ανάμεσα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τους θεσμούς να χτυπά... κόκκινο, ωστόσο η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει για λίγες ημέρες την «παρουσίαση» του πολυνομοσχεδίου με το οποίο θα «κλειδώσει» η συμφωνία -Θετικό το κλίμα για την Ελλάδα στο EuroWorking Group.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί άκομψο να… πέσει πρώτα στα χέρια των Ευρωπαίων εταίρων και μετά να ενημερωθεί το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο θα «αποκωδικοποιηθεί» η λίστα Βαρουφάκη - προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της ρευστότητας και να ξεμπλοκαριστεί η εκταμίευση τουλάχιστον μέρους της δόσης από τα 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί - να πάρει πρώτα την έγκριση όλων των υπουργών, εξαλείφοντας οποιαδήποτε τριβή ενδέχεται να προκαλέσει στο εσωτερικό.

«Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται στις προτάσεις και να υπάρξει μια νομική κωδικοποίηση τους. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε εξάλλου κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών και αναρωτήθηκε: «Εμείς προσπαθούμε να γίνει συγκεκριμένη συζήτηση, οι άλλοι το θέλουν;».

Ερωτηθείς, δε, τι θα γίνει σε ενδεχόμενο «κουρέματος» των εγγυήσεων από την ΕΚΤ, απάντησε ότι «έχουμε σχέδιο».

Όπως και να έχει, στις 18:30 το απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησε η συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής του ΣΟΕ, Γιώργο Χουλιαράκη, να εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση, ενώ αύριο το πρωί παίρνει τη «σκυτάλη» το Brussels Group, όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Σκοπός των διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας», τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και προσθέτουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι αυτό θα επιτευχθεί σύντομα».

Το ελληνικό θέμα συζητήθηκε στο δείπνο που άρχισε στις 20:00, ενώ νωρίτερα, στις 4.00 μ.μ. συνεδρίασε η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της ΕΕ (EFC).

Πηγές, μάλιστα, της Ευρωζώνης δήλωναν ικανοποιημένες από τη συζήτηση που διεξήχθη για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το κλίμα ήταν «θετικό και ευχάριστο». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πώς αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική.

Όπως επιβεβαίωσαν επίσης κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στελέχη των ελληνικών αρχών βρίσκονταν και σήμερα από το πρωί σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ όσον αφορά στο Brussels Group, ενημέρωσαν ότι θα διακόψει τις εργασίες του την Πρωτομαγιά και κατά πάσα πιθανότητα θα ξανασυνεδριάσει το Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ, σήμερα, γύρω στις 18:00, συνεδρίασε και η Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, στο υπουργείο Οικονομικών.

Τι μέτρα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο

Βάση του πολυνομοσχεδίου θα είναι αποκλειστικά η λίστα με τα μέτρα Βαρουφάκη που δημοσιοποιήθηκαν την 1η Απριλίου, όπως αποφάσισε η ομάδα διαπραγμάτευσης που συνεδρίασε ξανά το βράδυ της Τρίτης (28/4) υπό τον υπουργό Οικονομικών.

Όπως άλλωστε είχε επισημάνει ο κ. Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι οι διατάξεις «αποτελούν δικές μας πρωτοβουλίες», η λίστα εμπλουτίστηκε ποιοτικά, ενώ στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν τα «κόκκινα» δάνεια και η bad bank, αλλά και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Στα φορολογικά, στις διατάξεις του σ/ν θα περιληφθούν τα θέματα της φορολογικής διοίκησης και η καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ η διάρθρωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση τον Ιούνιο.

Το πολυνομοσχέδιο, που προβλέπεται να συζητηθεί την Πέμπτη το απόγευμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να περιλαμβάνει έτσι, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως:

- Bελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ με υποχρεωτική χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αντί για μετρητά, σε κοσμοπολίτικα νησιά. Συγκεκριμένα με πιστωτική κάρτα θα γίνονται οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά της χώρας με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους.

- Aύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.

- Θέσπιση λοταρίας αποδείξεων

- Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων

- Λειτουργία του περιουσιολογίου και την online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια

- Είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και την επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης

- Ηλεκτρονικό διαχωρισμό των πληρωμών του ΦΠΑ

- Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις

- Δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων

- Περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

- Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις

- Υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κτλ. μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά

- Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Σχετικές ειδήσεις