ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη – Ενημέρωση Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις

Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη – Ενημέρωση Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις

Υπουργικό συμβούλιο για το απόγευμα της Πέμπτης (30/4), συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Επί τάπητος θα τεθεί το πολυνομοσχέδιο που «αποκωδικοποιεί» τη λίστα Βαρουφάκη και το οποίο αναμένεται να «κλειδώσει» τη συμφωνία με τους εταίρους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η λίστα εμπλουτίστηκε ποιοτικά, ενώ στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν τα «κόκκινα» δάνεια και η bad bank, αλλά και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Όσον αφορά στα φορολογικά, στις διατάξεις του σ/ν θα περιληφθούν τα θέματα της φορολογικής διοίκησης και η καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ η διάρθρωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση τον Ιούνιο. Εξάλλου, δεν θα περιληφθεί σε αυτή τη φάση ο «φόρος διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της χώρας.

Στο μεταξύ, σε ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε κλειστή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, με τη συμμετοχή των μελών του προεδρείου της ΚΟ.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, ωστόσο «στόχος της κυβέρνησης παραμένει ο έντιμος συμβιβασμός, στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής».

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως εφόσον η συμφωνία θα είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής, τότε δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητά του γι΄ αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης το ασφυκτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ενώ αφού πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία, η οποία όμως θα ολοκληρωθεί, αν αυτό καταστεί δυνατό, τον Ιούνιο στον επόμενο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από πλευράς Αριστερής Πλατφόρμας εκφράστηκαν επιφυλάξεις κατά πόσο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «έντιμος συμβιβασμός» μια συμφωνία που θα περιέχει σκληρά μέτρα και υπό αυτό το πρίσμα τονίστηκε ότι «η επιλογή της ρήξης πρέπει να είναι στο τραπέζι».

Τα μέλη της ΠΓ επισήμαναν επίσης την ανάγκη περαιτέρω συζήτησης πάνω σε κείμενα, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά τα μέλη της ΠΓ. Αναγκαστικά η συζήτηση διακόπηκε και θα συνεχιστεί μεθαύριο Πέμπτη, καθώς ο κ. Τσίπρας έπρεπε να αναχωρήσει για τη Λευκωσία, όπου αύριο θα πάρει μέρος στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Σχετικές ειδήσεις