ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία με πρωτοβουλία Μέρκελ - Ντράγκι

Συμφωνία με πρωτοβουλία Μέρκελ - Ντράγκι

Την ώρα που χωρίς ίχνος ντροπής, η τρόικα εσωτερικού συνεχίζει να υπονομεύει τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της χώρας, σε απόλυτη συνεννόηση με τους πιο αντιδραστικούς ευρωπαϊκούς κύκλους, Βρυξέλλες και Βερολίνο πιστοποιούν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να επαληθευτεί και στο σημερινό Brussels Group.

«ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΩ», ΛΕΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ – Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΠΡΟΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ BRUSSELS GROUP

Η πρόοδος μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών "θα δώσει σήμα ότι μια ολοκληρωμένη συμφωνία, που είναι πλέον πολύ κοντά, μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα", υποστήριξε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Working Group, Τόμας Βίζερ.

Σήμερα θα ανάψει "παλλόμενο πορτοκαλί", υποστήριξε ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης που μίλησε στο Newsbomb εκφράζοντας την συγκρατημένη αισιοδοξία του.

Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν για δύο κυρίως λόγους:
Ο πρώτος έχει να κάνει με τις σημαντικές αντιθέσεις μεταξύ των δανειστών (ΕΕ -ΔΝΤ) που έχουν έρθει στην επιφάνεια και δεν κρύβονται πλέον αποδεικνύοντας πως η "ευθύνη μιας μη συμφωνίας μέχρι τώρα ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους".

Ο δεύτερος λόγος αποτελεί συνέχεια του πρώτου. Με δεδομένες τις αντιθέσεις μεταξύ ΕΕ - ΔΝΤ και Σόϊμπλε - Τόμσεν για μέτρα και χρέος, το ελληνικό θέμα θα λυθεί με πολιτική συμφωνία που έχει αποφασίσει, ερήμην του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, η καγκελάριος Α. Μέρκελ σε συνεννόηση με τον Ευρωπαίο κεντρικό Τραπεζίτη Μ. Ντράγκι.

Αυτό επιβεβαιώνει και χθεσινό δημοσίευμα της Γερμανικής Die Welt σύμφωνα με το οποίο βλέπει "συμφωνία Ελλάδας - δανειστών με πολιτική απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ (παρά την αντίθετη γνώμη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) και ακολούθως παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στην ελληνική οικονομία", τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει μία κατ' αρχήν συμφωνία στο σήμερινό Brussels Group.

Ακόμα και ο σκληρός της παρέας Β. Σόϊμπλε αναφερόμενος στο Eurogroup της Δευτέρας, και το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, σημείωσε "δεν μπορώ να το αποκλείσω" για να προσθέσει: «Το Eurogroup ομόφωνα επιθυμεί τη στήριξη της Ελλάδας αλλά αυτό είναι στο χέρι της Ελλάδας».

H Die Welt σημειώνει ότι "υπάρχει η τάση στην Ευρώπη να μην εκδιωχθεί η Αθήνα από το κοινό νόμισμα, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ευρώ δεν είναι αξιόπιστο και θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα".

RBS: Ελάφρυνση του χρέους για αντιμετώπιση λιτότητας - ύφεσης.

Πάντως τις πιέσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κρίνει θετικά ο τραπεζικός οίκος RBS. Συγκεκριμένα σημειώνει, το Eurogroup είναι απίθανο να εξετάσει βραχυπρόθεσμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο "η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ θα μπορούσε να πιέσει τους Ευρωπαίους να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία έναντι της Ελλάδας".

Όπως αναφέρει, "το ΔΝΤ είχε ζητήσει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στα τέλη του 2012, όμως η συμφωνία για την εξέταση του ενδεχομένου αυτού δεν εφαρμόστηκε ποτέ – αντιθέτως το Eurogroup δεσμεύτηκε για ευελιξία στα μέτρα μείωσης του χρέους, αν τηρηθούν οι όροι του προγράμματος.

Αυτή τη φορά, οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μεγαλύτερη ευελιξία σήμερα και να εξετάσουν άλλα μέτρα μείωσης του χρέους στη συνέχεια. Ένα από αυτά είναι ένα ευέλικτο χρέος που θα συνδέεται με την ανάπτυξη -κάτι που έχει προταθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη- και το οποίο θα μπορούσε αποτελεσματικά να περιορίσει την πιθανότητα αρνητικού σπιράλ λιτότητας-ύφεσης".

Σχετικές ειδήσεις