ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιούνκερ: Δεν υπάρχει Grexit στο τραπέζι

Γιούνκερ: Δεν υπάρχει Grexit στο τραπέζι

Τη στήριξή του στην Ελλάδα, επανέλαβε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά τη Δευτέρα (4/5) στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωζώνη δεν διαθέτει plan B για την Ελλάδα», κατέστησε σαφές για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν, στο Βέλγιο, υπογραμμίζοντας πως το Grexit «δεν αποτελεί επιλογή», καθώς «κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σημαντικούς κινδύνους για την Ευρώπη».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, ο οποίος συμμετείχε το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση του ινστιτούτου Βίλφριντ Μάρτενς με θέμα το Μέλλον της Ευρώπης, παρουσία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, αναφέρθηκε επίσης και στις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωζώνη, τονίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

«Η Ελλάδα έκανε λάθη στο παρελθόν. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έκανε τις σωστές κινήσεις και αυτοί που αμφισβητούσαν αυτές τις κινήσεις κέρδισαν τις εκλογές και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις προεκλογικές τους υποσχέσεις», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση Ελληνίδας φοιτήτριας.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής συνέχισε λέγοντας πως το κύριο μέλημά του δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση αλλά οι Έλληνες πολίτες. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να αντιμετωπίζουμε τον ελληνικό λαό σαν να είναι το παραμελημένο κομμάτι της Ευρώπης. Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη» ανέφερε, ενώ διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση πως η Ευρωζώνη έχει 19 δημοκρατίες και όχι μία.

«Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνσή μας και εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε επαρκώς σε αυτά τα βήματα», κατέληξε ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχασε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος» και πρέπει να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε μια συμφωνία.

«Το μήνυμα που έχω προς την κυβέρνηση είναι ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει τα ψέματα, να σταματήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε μια συμφωνία. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει πια άλλος χρόνος. Πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα στις Βρυξέλλες μια σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους που ξεκίνησε την προηγούμενη Τρίτη στο Στρασβούργο.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ακόμα, τόσο στον Ζ.Κ. Γιούνκερ, όσο και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, όπως επίσης και στους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων πριν από λίγες ημέρες, ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

«Τους ζήτησα να στηρίξουν την Ελλάδα και συγκεκριμένα αναφέρθηκα στην ανάγκη άμεσης εκταμίευσης των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMP's), τα οποία ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ - κάτι το οποίο αποτελεί άλλωστε μέρος της συμφωνίας που είχα πετύχει το Νοέμβριο του 2012», ανέφερε χαρακτηριστικά ο άνθρωπος που συνέβαλλε τα μέγιστα στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού, σκύβοντας το κεφάλι σε τρόικα και δανειστές…

Σχετικές ειδήσεις