ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκάλμπρεϊθ: Τι σχεδίαζε η μυστική «ομάδα Βαρουφάκη»

Γκάλμπρεϊθ: Τι σχεδίαζε η μυστική «ομάδα Βαρουφάκη»

«Γνωρίζαμε ότι μπορούσε να παρερμηνευθεί» ανέφερε για το Plan B της ομάδας Βαρουφάκη, το μέλος της, αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στην ισπανική ιστοσελίδα Politico.

Αναφερόμενος στην υπόθεση -που έγινε γνωστή από δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» και φέρει τον κ. Βαρουφάκη επικεφαλής σχεδίου για δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος - ο κ. Γκάλμπρεϊθ σημείωσε ότι η ανταλλαγή πληροφοριών γινόταν με κρυπτογραφημένα e-mails και ότι οι συναντήσεις της ομάδας πραγματοποιούνταν μακριά από τα κυβερνητικά κτήρια.

Όπως τόνισε, η ομάδα «δεν ήταν επιχείρηση απατεώνων». Η αποστολή τους εστίαζε στο να δοθούν απαντήσεις στα εξής κρίσιμα σημεία: «Πού θα πρέπει να ρίξει την προσοχή της η κυβέρνηση αν η κατάσταση έφτανε στο χείλος του γκρεμού; Πόσα είναι τα διαθέσιμα καύσιμα; Ποια θα ήταν η επισιτιστική κατάσταση; Πόσο καιρό μπορούν να διαρκέσουν τα ιατρικά εφόδια;».

Όπως είπε ο κ. Γκάλμπρεϊθ: «Αυτά έπρεπε να ξέρουμε, χωρίς όμως να ρωτάμε ανοιχτά ώστε να μην υποψιαστούν την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα αποτελούνταν από τέσσερα-πέντε μέλη υπό την καθοδήγηση του Γ. Βαρουφάκη.

Διευκρίνισε δε ότι ο ίδιος δεν είχε άμεση επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος του Φεβρουαρίου.

«Εργαζόμασταν υπό τις οδηγίες του Γιάνη. Εμείς δεν προσπαθούσαμε να εμπλακούμε στις πολιτικές συζητήσεις. Επρόκειτο για μια προετοιμασία στην περίπτωση που η χώρα βρισκόταν σε μια θέση που δεν ήθελε να βρεθεί», τόνισε.

Δεν υπήρχε τίποτα αμφισβητήσιμο σε όσα κάναμε, εκτός από το γεγονός ότι γνωρίζαμε πως θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν, υπογράμμισε.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι η ομάδα αυτή είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με το σχέδιο υποκλοπής των αριθμών ΑΦΜ.

«Αυτό ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχει ξεσηκώσει κατακραυγή αυτές τις μέρες», συμπλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις