ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup - Ρέγκλινγκ: Στα 32,5 χρόνια η αποπληρωμή του δανείου

Eurogroup - Ρέγκλινγκ: Στα 32,5 χρόνια η αποπληρωμή του δανείου

«Υπήρξε μία μεταστροφή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η συνεργασία μας τις τελευταίες εβδομάδες ήταν άριστη», επεσήμανε ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM στις δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroupστις Βρυξέλλες.

Όπως εξήγησε ο κ. Ρέγκλινγκ, όσον αφορά στο νέο πρόγραμμα του ESM που θα «τρέξει» για τα επόμενα τρία χρόνια, θα υπάρχει πακέτο που θα φτάσει έως τα 86 δισ. ευρώ τα οποία ωστόσο δεν θα προέρχονται στο σύνολό τους από τον μηχανισμό. Ένα ορισμένο ποσό -το οποίο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί- θα προέρχεται από το ΔΝΤ που θα συμβάλλει στην προσπάθεια ενώ κάποια χρήματα θα προκύψουν από τις αγορές και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κ. Ρέγκλιγκ συνέχισε λέγοντας ότι στόχος είναι να γίνει η πρώτη καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 26 δισ. ευρώ, να πραγματοποιηθεί έως τις 20 Αυγούστου και εξήγησε ότι «είναι μεγάλο ποσό, όμως υπάρχουν λόγοι γι' αυτό, πρέπει να αποπληρωθούν οι δόσεις του δανείου γέφυρα, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ». Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε επίσης ότι εφόσον πληρωθούν οι παραπάνω δόσεις θα υπάρξει ένα υπόλοιπο της τάξης των 3 δισ. το οποίο θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου, ενώ παράλληλα δέκα ακόμη δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν θα μεταφερθούν στην Ελλάδα αλλά θα διατηρούνται σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο.

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει σε 32,5 χρόνια και ολοκλήρωσε υπογραμμίζοντας πως το επιτόκιο θα είναι «χαμηλό, το οποίο μπορεί να μεταβάλλεται, αλλά θα είναι περίπου στο 1%, δεν μπορεί να πέσει πιο χαμηλά».

Σχετικές ειδήσεις