ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκλογές 2015 – Ντάισελμπλουμ: «Όχι» στο κούρεμα του ελληνικού χρέους

Εκλογές 2015 – Ντάισελμπλουμ: «Όχι» στο κούρεμα του ελληνικού χρέους

Ανεξαρτήτως παλιών και νέων κυβερνήσεων καθώς και εκλογικού αποτελέσματος, η Ελλάδα πρέπει να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, διεμήνυσε, με συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επανέλαβε πως δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Ερωτώμενος αν θα επηρεάσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις (στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων) οι εκλογές. Ωστόσο, δε θα μπω στη διαδικασία της σπέκουλας, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα. Το ελληνικό πακέτο βασίζεται σε μία ανάλυση των προβλημάτων και τα προβλήματα της Ελλάδας δεν μπορούν να αλλάξουν μέσω των εκλογών».

Ntaiselbloum

Στο ερώτημα τι θα συμβεί σε σχέση με την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που οι σχετικές αποφάσεις δεν ψηφίζονται στην ελληνική βουλή, ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, είναι σαφής: «Ανεξαρτήτως εκλογών, παλιών ή νέων κυβερνήσεων, οι συμφωνίες πρέπει να εφαρμόζονται και τα μέτρα να εγκρίνονται, πριν την εκταμίευση των δόσεων που τα συνοδεύουν. Αυτός ήταν πάντα ο κανόνας και έτσι θα παραμείνει».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε καθοριστικό μήνα τον Οκτώβριο, καθώς τότε θα γίνει η αξιολόγηση και θα ληφθούν οι ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, προσθέτοντας πως τον ίδιο μήνα αναμένεται και μία σημαντική απόφαση του ΔΝΤ, για τη συμμετοχή της ή όχι στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. «Όλοι επιθυμούμε τη συμμετοχή του Ταμείου στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Eurogroup διεμήνυσε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους, αν και, όπως τόνισε, δεν αποκλείεται ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης των ευρωπαϊκών δανείων και μείωσης των επιτοκίων.

Σχετικές ειδήσεις