ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχει και... δεν φτάνει η κυβέρνηση, ψάχνοντας για ισοδύναμα

Τρέχει και... δεν φτάνει η κυβέρνηση, ψάχνοντας για ισοδύναμα

Σε γρίφο εξελίσσεται για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η αναζήτηση ισοδυνάμων, ώστε να αποτραπεί η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση κι ενώ τα περιθώρια για την Αθήνα στενεύουν, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα (09/11/2015).

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΈΤΡΑ-ΦΩΤΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται να επιβάλει έναν φόρο 10% στα τυχερά παιχνίδια, με στόχο να εκταμιεύσει «ζεστό χρήμα», καθώς αναζητεί εναγωνίως 200 εκατ. ευρώ για να κλείσει μία από τις πολλές «τρύπες» του κρατικού κορβανά.

Όμως και το μέτρο αυτό από μόνο του δεν φαίνεται να καλύπτει στο 100% το χρηματοδοτικό κενό, καθώς βάσει εκτιμήσεων, η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών θα φέρει μετά βίας 100 εκατ. ευρώ στο ταμείο.

Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας φορολογούμενος καλείται να ξαναβάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώσει τα νέα τέλη κυκλοφορίας. Ο πέλεκυς αναμένεται να πέσει βαρύς ιδίως στους ιδιοκτήτες καινούργιων ΙΧ (έως 5 ετών) και δη μεγάλου κυβισμού, με αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού των τελών για τις εκπομπές ρύπων. Ταυτόχρονα, αναμένονται μειώσεις σε ποσοστό έως και 10% για τους ιδιοκτήτες παλαιών ΙΧ, ώστε να ανακοπεί το κύμα μαζικών καταθέσεων πινακίδων στις Εφορίες.

Ωστόσο και πάλι τίθεται το ζήτημα τι θα γίνει με τους ιδιοκτήτες υβριδικών και ντίζελ οχημάτων, οι οποίοι αγόρασαν τα αυτοκίνητά τους με γνώμονα το γεγονός ότι θα ενέπιπταν στην ευεργετική διάταξη των «πράσινων τελών κυκλοφορίας». Κι αυτό γιατί, όπως όλα δείχνουν, θα κληθούν και αυτοί να πληρώσουν.

Τα πολύ δύσκολα, όμως, έρχονται μετά το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς την Τρίτη (10/11/2015) επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, ώστε να ξεκινήσουν την εποπτεία ως προς την υλοποίηση της νέας σειράς προαπαιτουμένων. Περιουσιολόγιο, αλλαγές στη φορολογία μισθών, ενοικίων και αγροτικών εισοδημάτων θα βάλουν για ακόμη μία φορά «φωτιά».

Η κυβέρνηση δεν έχει χρόνο για καθυστερήσεις και ταυτόχρονα τα περιθώρια λήψης ακόμη πιο σκληρών μέτρων στενεύουν, αφού καθετί νέο που μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης, πλήττει ανεπανόρθωτα την εικόνα της προς την κοινωνία.

Σχετικές ειδήσεις