ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρούγκαλος για ποινικοποίηση οφειλών προς τον ΟΑΕΕ

Κατρούγκαλος για ποινικοποίηση οφειλών προς τον ΟΑΕΕ

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος φαίνεται να δεσμεύθηκε πως δεν πρόκειται να επανέλθει η ποινικοποίηση οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Σε μία περίοδο που το ασφαλιστικό ταμείο βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, να τον πιστέψουμε;

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε τους προέδρους της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, πως οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ δεν πρέπει να ανησυχούν για επαναφορά της ποινικοποίησης.

Έκανε σαφές, πάντως, ότι το υπουργείο Εργασίας αναζητά πόρους εναλλακτικής χρηματοδότησης για το Ταμείο.
Τα πράγματα για τον ΟΑΕΕ είναι πολύ δύσκολα. Το έλλειμμα για το 2016 αναμένεται να εκτιναχθεί στα 800 εκατομμύρια ευρώ με ότι συνεπάγεται αυτό για την ορθή λειτουργία του Ταμείου και φυσικά την καταβολή των συντάξεων.

Από την πλευρά τους, τόσο ο Βασίλης Κορκίδης, όσο και ο Γιώργος Καββαθάς επιμένουν σε προτάσεις περί:

-Διατήρησης της «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης-των μέχρι σήμερα-ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων και η κεφαλαιοποίηση να συνεχίζει να περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

-Της μετατροπής της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου, η οποία δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα και λογιστικές απώλειες στον ΟΑΕΕ.

-Της υποχρέωσης άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης σε αυτούς.

Σχετικές ειδήσεις