ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαρίτσης: Θα «πέσουν» πάνω από 8 δισ. στην αγορά

Χαρίτσης: Θα «πέσουν» πάνω από 8 δισ. στην αγορά

Ο υφυπουργός Οικονομίας εξηγεί ότι με το νέο ΕΣΠΑ προκρίνονται μικρά και μεσαία έργα υποδομής και δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων.

Με περισσότερα από 8 δισ. ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η αγορά το 2016, δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Όπως διευκρινίζει, οι πόροι που θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το επόμενο έτος ανέρχονται σε 6,75 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. αφορούν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ και τα υπόλοιπα το εθνικό.

«Τα κονδύλια αυτά θα πολλαπλασιαστούν από τη μόχλευση που θα προκληθεί από τη διάθεσή τους στην αγορά» τονίζει. Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ιδιωτικά κεφάλαια, η χρηματοδότηση από διεθνείς οργανισμούς (EIB, EBRD, IBRD κ.α.), υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει ως τα 2 δισ. ευρώ, προσθέτει ο υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Χαρίτσης εξηγεί ότι με το νέο ΕΣΠΑ προκρίνονται μικρά και μεσαία έργα υποδομής και δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων. Προτεραιότητα θα δοθεί σε τομείς που χαρακτηρίζονται από «εξωστρέφεια, καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία» πάνω σε οκτώ βασικούς άξονες που έχουν εντοπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος: Αγροδιατροφή, Βιοεπιστήμες - Υγεία - Φάρμακα, Τεχνολογίες πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ενέργεια, Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, Μεταφορές, Υλικά - κατασκευές και Τουρισμός - Πολιτισμός - Δημιουργικές Βιομηχανίες.

Σημειώνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι έχουν εξευρεθεί τα κονδύλια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των έργων που έχουν απομείνει στο προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013), ο σχεδιασμός του οποίου τονίζει ότι ήταν «σαθρός και επιπόλαιος», σημειώνοντας ότι υπήρχαν έργα τα οποία εντάσσονταν μόλις μερικές ημέρες πριν ή και λίγα 24ωρα μετά την ημερομηνία των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις