ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορο-σοκ από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% - Τι «βάρη» θα φέρει

Φορο-σοκ από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% - Τι «βάρη» θα φέρει

Κατά κράτος ήττα έχει υποστεί η κυβέρνηση κατά τις συζητήσεις με τους δανειστές, καθώς διαρκώς υπαναχωρεί, σβήνει «κόκκινες γραμμές» και αποδέχεται επαχθή μέτρα τα οποία καλείται να εφαρμόσει ένας, διαλυμένος από την εξαετή άγρια λιτότητα, λαός.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ; – ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Η νέα «έμπνευση», του οικονομικού επιτελείου, με την οποία προφανώς προσέρχεται στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η αύξηση του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

Το οικονομικό επιτελείο αδυνατεί προφανώς να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες οι οποίοι τουλάχιστον από το 2010 υφίστανται διαρκείς φοροεπιδρομές, αφαιμάξεις από χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ, έχουν υποστεί 11 φορές περικοπές συντάξεων, ενώ η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο» σε όλες τις ηλικίες.

Το πιθανότερο είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι το «αντίδωρο» προς τους δανειστές για τη μη μείωση του αφορολόγητου στα 8.182 ευρώ όπως ζητούσαν, αλλά στα 9.100 όπως ήθελε ο κ. Τσακαλώτος.

Υπενθυμίζεται ότι στον υψηλό συντελεστή, δηλαδή στο 23% υπάγεται η εστίαση και μια σειρά προϊόντων καθημερινής χρήσης και ανάγκης, όπως ο καφές, το λάδι (εκτός από το ελαιόλαδο), η ζάχαρη, τα παρασκευάσματα από αλεύρι και δημητριακά, το αλάτι, τα καυσόξυλα, αναψυκτικά και χυμοί, εισιτήρια ΜΜΜ και κόμιστρα ταξί, κ.α.

Ανοιχτή παραμένει και η συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στα βιβλία, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, που σήμερα είναι στον χαμηλό ΦΠΑ 6%.

Από την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση, προσδοκά έσοδα 500 εκατ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις