ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Κατρούγκαλος τάζει «εργασιακούς παραδείσους» λίγο πριν τη... λαίλαπα

Ο Κατρούγκαλος τάζει «εργασιακούς παραδείσους» λίγο πριν τη... λαίλαπα

«Εργασιακούς παραδείσους» τάζει ο υπουργός Εργασίας κ. Γ.Κατρούγκαλος την περίοδο που προετοιμάζεται για το φθινόπωρο η νομοθεσία που θα φέρει εργασιακό μεσαίωνα και με το νόμο και αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ για να εξυπηρετεί τις αυξανόμενες στρατιές ανέργων.

Η ανεργία στο «κόκκινο», η ανάπτυξη αγνοείται και ο υπουργός συνεχίζει να κοροϊδεύει το λαό

Όταν το όνειρο της ανάπτυξης αντικαθίσταται από τα αποτελέσματα της υφεσιακής πολιτικής, τα χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων και απλήρωτους εργαζόμενους, ο υπουργός Εργασίας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι... να αναδιοργανώσει τον ΟΑΕΔ.

Έτσι μίλησε χθες για το νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του ΟΑΕΔ, που θα έχει ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του 2016 και επιχείρησε να καθησυχάσει τονίζοντας ότι «άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ρύθμιση της εργασιακής ζούγκλας και η αναστροφή της απορρύθµισης των τελευταίων ετών. Η ενίσχυση του ΟΑΕ∆, σημείωσε, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων αυτών, παράλληλα µε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της επικείμενης διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα, πρέπει να επιστρέψει στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Και όλα αυτά ενώ το Σεπτέμβριο αναμένεται η πλήρης αναδιάταξη των εργασιακών δικαιωμάτων με αλλαγές στα εργασιακά που σε πρώτη φάση , εστιάζονται στο σκέλος των συλλογικών συμβάσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των ομαδικών απολύσεων και μέχρι το φθινόπωρο έρχονται ο κατώτατος μισθός, η κατάργηση τριετιών και όλων των επιδομάτων, αλλά και του 13ου και 14ου μισθού.

Η θεσμοθέτηση μοντέλων ευέλικτης απασχόλησης (πχ μικροεργασία), με το επιχείρημα ότι έτσι θα βελτιωθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και κατάργησης κεκτημένων είναι στο επίκεντρο και ξεκινάει ένα νέο μπρα ντε φερ για να συμφωνηθεί τι τελικά θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο που θα επιβληθεί από το φθινόπωρο στους εργαζόμενους.

Κι ενώ για τις πολύ σοβαρές αλλαγές που έρχονται και θα καθορίσουν τις εργασιακές σχέσεις, δεν είπε τίποτα, μίλησε για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ και... την πλήρη λειτουργία του καινοτόμου, σχεδιασμένου για συσκευές τύπου tablet και smart phone, portal του ΟΑΕ∆, που εξασφαλίζει καλύτερη και ευκολότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

∆ιαθέτει αλληλένδετες μηχανές απλής ή σύνθετης αναζήτησης κενών θέσεων (για τους αναζητούντες εργασία) και βιογραφικών (για τους εργοδότες) για την αποτελεσματικότερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Όπως αναφέρθηκε, καινοτομία του αποτελεί η παροχή πρόσβασης σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών, στις οποίες έχει δυνητικά πρόσβαση ο χρήστης, ανάλογα µε την κατηγορία συναλλασσόμενου στην οποία ανήκει. Ήδη, κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του νέου portal, από τον Απρίλιο, έγιναν 3.200.000 προβολές σελίδας από 350.000 χρήστες σε μηνιαία βάση. Στο προσεχές διάστημα, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Οργανισμού θα αναβαθμιστούν, ώστε να γίνουν περισσότερο εξατομικευμένες.

Καθησυχαστικός όμως ήταν ο υπουργός και στους συνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ, αφού όπως είπε εξετάζουν το υπουργείο Εργασίας και το οικονομικό επιτελείο, ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και εκπτώσεις στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, ως αντισταθμιστικά μέτρα.

Όπως αποκάλυψε, τις επόμενες ημέρες, θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά:. «Πέραν από τα μέτρα που ήδη έχουμε λάβει, όπως η διατήρηση της χαμηλής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και γι' αυτούς που παύουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ», τόνισε, «μελετάμε κάποια πράγματα στα οποία δεν έχουμε καταλήξει, όπως ελάφρυνση στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ ή στον ΕΝΦΙΑ. Αυτά είναι μέτρα που θα προσδιοριστούν, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών».

Σχετικές ειδήσεις