ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προσκυνάει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. και για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

«Προσκυνάει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. και για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Μετά την απίστευτη υποχωρητικότητα που επέδειξε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και κατά τη διάρκεια της περήφανης διαπραγμάτευσης, αλλά και κατά την επιβολή των μέτρων του 3ου μνημονίου, οι ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. κάνουν βήματα πίσω στην πολύκροτη υπόθεση αλλοίωσης του ελλείμματα.

Η υποτακτικότητα της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει τέλος - Με δημόσια δήλωσή του από τη βουλή ο Χουλιαράκης δήλωσε ότι αποδέχεται τα στοιχεία του 2010

Οι εκβιασμοί και οι εκφοβισμοί των δανειστών έπιασαν τόπο μετά την επιστολή που συνυπέγραφαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα Πιέρ Μοσχοβισί και η επίτροπος αρμόδια για τα εργασιακά Μαριάν Τύσεν.

Η Επιτροπή ζητούσε να γίνει μια δήλωση εμπιστοσύνης και υποστήριξης των στοιχείων της πλήρη εμπιστοσύνη και της ανεξαρτησίας της.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μια… άσκηση θάρρους δήλωσε αναρμόδιος να μιλήσει για τα στατιστικά στοιχεία του 2009 και του 2010 και καλούσε τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταθέσουν στην ελληνική δικαιοσύνη επικυρώνοντάς τα.

Αμέσως μετά όμως τα πράγματα άλλαξαν και η κυβέρνηση βρέθηκε πάλι στα… τέσσερα.

Κατά την επίσκεψη της Ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στις Βρυξέλλες ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ, εξέφρασε με κομψό πλην σαφή τρόπο την έντονη δυσαρέσκεια της Επιτροπής για την στάση της Ελληνικής πλευράς στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρασκηνιακά, υπήρξαν σφοδρές γερμανικές απειλές για αναβολή επ' αόριστον της οριστικοποίησης των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι υπήρξε και παρέμβαση του ΔΝΤ για το θέμα. Ο εκπρόσωπος του ταμείου, Τζέρυ Ράις, τόνισε ότι μοιράζεται τις ανησυχίες της Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ. Όπως είπε, έχει γίνει σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση της αξιοπιστίας των στοιχείων και είναι πολύ σημαντικό αυτή η πρόοδος να διατηρηθεί.

Πρόσθεσε, δε, ότι η αποστολή του ΔΝΤ, η οποία θα έρθει στην Ελλάδα το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου θα συζητήσει με τις αρχές «ώστε οι πληροφορίες που μας δίνονται να είναι ακριβείς».

Μετά από τα παραπάνω, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε την άτακτη υποχώρηση υποκύπτοντας για άλλη μια φορά στους εκβιασμούς των Γερμανών.

Δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη η κυβέρνηση της… ελπίδας, έκανε στην Βουλή την δημόσια δήλωση εμπιστοσύνης στην ΕΛΣΤΑΤ και στα στατιστικά στοιχεία που παράγει, δήλωση την οποία ζητούσε εδώ και μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τη δήλωση τη διάβασε από έγγραφο που είχε μπροστά του ο κ. Χουλιαράκης:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία τη ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Έχει πλήρη εμπιστοσύνη και δεν αμφισβητεί τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου του 2015».

Με το τρόπο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επικύρωσε ουσιαστικά και τα στοιχεία του 2010 πάνω στα οποία στηρίχθηκε και το σύνολο των στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010 -2015.

Ο κ. Χουλιαράκης ολοκλήρωσε την παρέμβασή του ικανοποιώντας και το δεύτερο σκέλος της απαίτηση της Επιτροπής για προστασία της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τονίζοντας ότι «η Κυβέρνηση εγγυάται και προστατεύσει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ όπως ακριβώς έκανε με την διαδικασία τοποθέτησης νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα».

Βεβαίως, η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού παρότι έγινε δημόσια στη Βουλή των Ελλήνων και επίσημη αφού καταγράφηκε στα πρακτικά, θα πρέπει να επαναληφθεί και την επόμενη Παρασκευή από τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο στο άτυπο Eurogroup της Μπρατισλάβας.

Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ προδίδει και την εκλογική του δεξαμενή αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ενώ ταυτόχρονα με αυτή την υποχωρητικότητα βγαίνουν «λάδι» τόσο ο κ. Ανδρέας Γεωργίου, όσο και βεβαίως όλο το σύστημα των κυρίων Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου που αλλοίωσαν τα στοιχεία, τρέλαναν τις αγορές και συνέτριψαν την πιστωτική φερεγγυότητα της Ελλάδας με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα στα μνημόνια και να χάσει την εθνική της κυριαρχία.

Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος βγάζουν λάδι τόσο τον Παπακωνσταντίνου, όσο και τον ΓΑΠ και τούτο το γνωρίζουν πολύ καλά, παρά τις κορώνες που εκτόξευαν ότι θα τους βάλουν όλους φυλακή.

Δυστυχώς, όποια και να είναι η νομική κατάληξη της υπόθεσης Γεωργίου, είναι πλέον προφανές ότι πάμε για πρωτοφανές κουκούλωμα.

Σχετικές ειδήσεις