ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup - Νέο «χαστούκι» Σόιμπλε: Ελάφρυνση χρέους; Από το 2018 και βλέπουμε...

Eurogroup - Νέο «χαστούκι» Σόιμπλε: Ελάφρυνση χρέους; Από το 2018 και βλέπουμε...

«Πιστός» στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί για το ελληνικό χρέος εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup- Λίγο μετά τις 19:30 ώρα Ελλάδας ολοκληρώθηκε η συζήτηση - Αντικρουόμενα τα μηνύματα για την απομείωση του χρέους - Για πρόθεση εκ μέρους του ΔΝΤ να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα έκανε λόγο ο Ντάισελμπλουμ

Ο κ. Σόιμπλε «ψαλίδισε» τις προσδοκίες της κυβέρνησης για επίσημο άνοιγμα των συζητήσεων περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λέγοντας: «Δεν θα υπάρξει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος».

Το θέμα του χρέους είναι σημαντικό για την κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίσει το αφήγημα εσωτερικής κατανάλωσης ότι δεχτήκαμε τα σκληρά μέτρα αλλά έρχεται απομείωση του δημόσιου χρέους.

Ωστόσο η στάση του Βερολίνου είναι άκαμπτη και μάλιστα πλέον είναι ξεκάθαρα συγκρουσιακή με το ΔΝΤ, το οποίο θέτει ως απαράβατο όρο την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να συμμετάσχει στο τρέχον μνημόνιο.

Το ράπισμα πάντως του Βερολίνου, δια στόματος Σόιμπλε, ήταν και πάλι ηχηρό.

Ντάισελμπλουμ: Εκκρεμεί η απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας

Έως το τέλος του έτους αναμένεται η απόφαση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο ελληνικό μνημόνιο, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μοσκοβισί: Τα πάτε καλά...

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία των συνομιλιών για την Ελλάδα μετά την πρώτη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος η οποία δημιουργεί ενθαρρυντικό κλίμα» για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανέφερε ο ίδιος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Eurogroup θα είναι σε θέση να καταλήξει σε μια «συνολική συμφωνία» για την Ελλάδα πριν το τέλος του χρόνου, που θα περιλαμβάνει εκτός από τη δεύτερη αξιολόγηση και τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Τώρα που οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, είναι σημαντικό να τις αναλάβουν και οι εταίροι της Ελλάδας», υπογράμμισε ο επίτροπος Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι στην απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου υπάρχει η δέσμευση των εταίρων για συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους πριν από το τέλος του χρόνου, κάτι που όπως είπε μπορεί να γίνει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

«Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που είναι ήδη υπό εφαρμογή, την ανάκαμψη που δρομολογείται και το χρέος. Ελπίζω πως όλα αυτά θα συζητηθούν πριν το τέλος του έτους», κατέληξε ο ίδιος.

Τα καλά του λόγια είπε ο Νούναν!

«Νομίζω ότι η Ελλάδα τα πάει αρκετά καλά, η οικονομία ανακάμπτει, ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν οι δείκτες της ανάπτυξης», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν.

Ο Μάικλ Νούναν ανέφερε ότι η Ιρλανδία θα στηρίξει την Ελλάδα στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Ιρλανδία θα στηρίξει μόνο τις ρυθμίσεις για την αναμόρφωση του ελληνικού χρέους και τη μείωση των επιτοκίων, «τα οποία σήμερα είναι ήδη πολύ χαμηλά», όπως σχολίασε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ EUROGROUP