ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεχειλίζει» φόρους και επιβαρύνσεις ο προϋπολογισμός για το 2017

«Ξεχειλίζει» φόρους και επιβαρύνσεις ο προϋπολογισμός για το 2017

Κατατίθεται σήμερα το απόγευμα στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2017, με την πρόβλεψη για πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (760 εκατ. ευρώ), όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον προϋπολογισμό θα υπάρχει και ένα κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό 2017, ενώ θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα λίγο πάνω από το 1,8% του ΑΕΠ «για λόγους ασφαλείας».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό ο προϋπολογισμός αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως τις 10 Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το προεδρείο της Βουλής, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης να έχει ψηφιστεί το πρώτο πακέτο με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης έως τις 3 Δεκεμβρίου και για αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή δύο πολυνομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν τα προαπαιτούμενα.

Την προσεχή εβδομάδα, η Ολομέλεια θα συζητήσει το νομοσχέδιο για τα εναλλακτικά καύσιμα και ένα ακόμα για την κινητικότητα.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2017 θα φέρει νέες φοροεπιβαρύνσεις, με το μεγαλύτερο βάρος να υφίσταται μέσω έμμεσων φόρων.

Από την αρχή του έτους τίθενται σε ισχύ φόροι στα καύσιμα και τα τσιγάρα, στη σταθερή τηλεφωνία, τον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα μερίσματα, ενώ καταργείται και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται πως επιδόθηκε στην κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των θεσμών το σχέδιο συμφωνίας και σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, στα οποία συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Το ισχυρότερο χάσμα εντοπίζεται στο Εργασιακό, καθώς και σε ζητήματα που άπτονται του δημοσιονομικού κενού και κάποια της παιδείας.

Για το δημοσιονομικό κενό, παράγοντας του υπουργείου ανέφερε ότι υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών μια απόσταση 50 εκατ. ευρώ για το 2017 που δεν συνιστά όμως πρόβλημα για τον νέο προϋπολογισμό που κατατίθεται στη Βουλή, ενώ για το 2018 οι θεσμοί εμμένουν σε δημοσιονομικό κενό ύψους 600 εκατ. ευρώ, όπως υποστήριζαν και κατά την πρώτη άφιξή τους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, στόχος είναι έως την Τρίτη (οπότε ολοκληρώνεται η δεύτερη αποστολή των επικεφαλής των κλιμακίων) να έχει φτάσει η διαπραγμάτευση σε τέτοιο σημείο, ώστε να μπορεί να υπάρξει συμφωνία εξ αποστάσεως.

Χρονικό ορόσημο παραμένει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου θα υπάρξουν και τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, με τα οποία συνδέεται και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά.

Συνοψίζοντας, από τις αρχές του 2017 έρχεται φοροκαταιγίδα σε καύσιμα, τσιγάρα, ηλεκτρονικό τσιγάρο, τηλέφωνα και καφέ, ενώ αυξάνονται οι συντελεστές φόρου σε ακίνητα και εισόδημα.

Ταυτόχρονα, από το 2017, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών- έρχεται κατακόρυφη αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων για χιλιάδες επαγγελματίες ενώ και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα υποστούν τις συνέπειες από την πλήρη ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ωρα μηδέν για τον μέσο Ελληνα

Με την καθημερινότητα να αποδεικνύεται όλο και σκληρότερη για τα νοικοκυριά που ήδη δοκιμάζονται ο νέος χρόνος φέρνει και νέες αυξήσεις, τις οποίες σε φιλολογικό επίπεδο είναι γνωστές καιρό τώρα. Ωστόσο, με τις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας να επιδεινώνεται ο λόγος από την πράξη απέχει και γίνεται «βουνό» για τους ήδη καταβεβλημένους φορολογουμένους, μισθωτούς συνταξιούχους, ανέργους.

Οι επιβαρύνσεις που έρχονται αφορούν στα καύσιμα, με τον ΕΦΚ στη βενζίνη να αυξάνεται κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου θα είναι 8 λεπτά το λίτρο.

Στα τσιγάρα και τα προϊόντα καπνού αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Στα ηλεκτρονικά τσιγάρα επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης και στα υγρά 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Στον καφέ επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. .

Στη σταθερή τηλεφωνία έρχεται τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών προ ΦΠΑ τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα φθάσει το 6%.

Ληξιπρόθεσμα στα ληξιπρόθεσμα

Οπως είναι αυτονόητο, η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν ξεπεράσει τα 90 δισ. ευρώ.

Στο διά ταύτα, τις επόμενες έξι εβδομάδες οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν άνω των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, έσοδα κρίσιμα για τα κρατικά ταμεία, αλλά και για την πορεία του προγράμματος το 2017. Αν τα έσοδα μαζευτούν και η κυβέρνηση υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους, θα μπορεί να διαπραγματευτεί λιγότερα μέτρα για τον επόμενο χρόνο...και να αποφύγει τον κόφτη. Αν όμως οι υπολογισμοί της δεν επιβεβαιωθούν, οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν.... έρχονται τα χειρότερα, ο κόφτης ή παραπάνω μέτρα για το 2017...

Από την εισπραξιμότητα των παραπάνω φορολογικών επιβαρύνσεων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και αν θα συνεχιστεί η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων, η οποία και αποτελεί ίσως το σημαντικότερο διαπραγματευτικό ατού της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την πορεία εφαρμογής του νέου μνημονίου.

Ακριβώς αυτό εξάλλου τονίστηκε στην Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις. Εκεί επισημαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι και εφόσον εξανεμιστούν οι υπερβάσεις στα έσοδα να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα από τους δανειστές ή να ενεργοποιηθεί ο περιβόητος κόφτης δαπανών.

Οι άμεσες φορολογικές υποχρεώσεις

Ετσι όσο περισσότερο ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι άμεσα στις φορολογικές του υποχρεώσεις, τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος του κόφτη.

Και οι υποχρεώσεις είναι πολλές:

-η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων συνολικού ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ
-η τρίτη και τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ
-τα τέλη κυκλοφορίας ύψους 1,2 δις ευρώ
-οι δυο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
-οι δόσεις για τις ρυθμισμένες οφειλές των φορολογούμενων, όπως για τη ρύθμιση των 100 δόσεων
- το συνολικό ΦΠΑ ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ

Σχετικές ειδήσεις