ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2017: Εγκρίθηκε με 152 «Ναι» σε μέτρα και «Όχι» σε εκλογές

Προϋπολογισμός 2017: Εγκρίθηκε με 152 «Ναι» σε μέτρα και «Όχι» σε εκλογές

Προϋπολογισμος 2017 | Όλες οι ειδήσεις για την ψήφισή του στη Βουλή - Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός που καταρτίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και όπως εκτιμούν οι περισσότεροι θα είναι υφεσιακός - Σφοδρή κόντραΤσίπρα- Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό να ξορκίζει τις εκλογές και να τις τοποθετεί στον Φεβρουάριο του 2019

Ολοκληρώθηκε αργά χθές το βράδυ (10/12/2016) στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017» για τον Προϋπολογισμό του 2017 ο οποίος έγινε δεκτός με 152 υπέρ και 146 κατά -Σκληρή επίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η ψηφοφορία δεν είχε καμία εκπληξη, αφού όλοι περίμεναν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. θα υπερψήφιζαν τον υφεσιακό προϋπολογισμό προκειμένου να διατηρίσουν τις θέσεις τους στην εξουσία.

Παρουσίασε μια άλλη εικόνα της οικονομίας η οποία ουδεμία σχέση έχει με τον προϋπολογισμό του 2017 που ο ίδιος κατέθεσε. Χαρακτήρισε μάλιστα το μνημόνιο 3... χαμηλότοκο δάνειο και για πρώτη φορά αναφέρθηκε στη διόγκωση του χρέους την περίοδο της ΝΔ. Για πρώτη φορά εμείς πετύχαμε ουσιαστική ελάφρυνση 45 δις ευρώ, σημείωσε για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup.

Παρά το γεγονός ότι και αυτός ο προϋπολογισμός στηρίζεται σε σκληρούς φόρους και περικοπές στα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας ο κ. Τσίπρας αναλώθηκε σε αοριστολογίες περί ανάπτυξης και περί πλεονασμάτων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η σιγουριά του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος πανηγύρισε για την πρόσφατη παροχολογία στην οποία προχώρησε λέγοντας ότι αντι για τον κόφτη, ενεργοποιήθηκε ο δότης...

Για μια ακόμη φορά η συζήτηση στη Βουλή κινήθηκε γύρω από τις πρόωρες εκλογές με τον κ. Τσίπρα να τονίζει ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία.


Αλέξης Τσίπρας - Εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019

Τέλος στα σενάρια περί εκλογών που είχαν «φουντώσει» το τελευταίο διάστημα, έβαλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και ότι θα γίνουν ευρωεκλογές το καλοκαίρι του 2019 και εθνικές το φθινόπωρο του 2019.

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον ρώτησε αν δεν φοβάται ότι «θα γίνει γραφικός» ζητώντας διαρκώς εκλογές.

Μάλιστα είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι προφητεύει «ως Νοστράδαμος» συνεχώς εκλογές.

«Θέλω να βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι ο λαός μάς ανέθεσε με πλατειά εμπιστοσύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στην οποία εσείς την οδηγήσατε, μας έδωσε εντολή τετραετίας την οποία θα εξαντλήσουμε έως την τελευταία μέρα» είπε, απαντώντας από το βήμα της Βουλής στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας.

«Αναρωτιέμαι πόσο θα επιμένετε σε μια παρωχημένη καταστροφολογία».

«Δίνουμε αντί να κόβουμε» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ συνέχισε, «δεν μοιράζουμε πλεόνασμα αλλά απόδοση εσόδων που προέκυψαν από την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Νωρίτερα, σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης πραγματοποίησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, με τους αρχηγούς των κομμάτων να εξαπολύουν ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βάζοντας στο στόχαστρο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την οικονομική πολιτική που έχει ακολουθήσει έως σήμερα.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Το «Τσοβόλα δώστα όλα» το πλήρωσε ακριβά η χώρα

Οξεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι καμία «εκλεγμένη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχει κάνει τόση ζημιά στη χώρα».

Ο ίδιος ζήτησε εκλογές το συντομότερο για να επέλθει πολιτική αλλαγή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία, η πατρίδα χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της δημοκρατίας, της συνεννόησης της ευρωπαϊκής προοπτικής. Η ώρα που μία ικανή και αποτελεσματική κυβέρνηση θα αναλάβει την τύχη του τόπου είναι κοντά, και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σφοδρή κριτική δέχθηκε ο κ. Τσίπρας από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Δείτε εδώ τις ομιλίες των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών

Μέτρα ταφόπλακα για την ελληνική κοινωνία

Όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές ο προϋπολογισμός του 2017 θα είναι εξίσου σκληρός δημοσιονομικά με αυτόν του 2016 που «γονάτισε» ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Νέα βάρη στους φορολογούμενους φέρνει ο προϋπολογισμός 2017.

Ο νέος προϋπολογισμός θα προσθέσει στους Έλληνες που έχουν «γονατίσει» από τη φτώχεια και τις περικοπές νέα βάρη ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι περικοπές δαπανών θα φτάσουν 1,5 δις. ευρώ.

Oι κύριοι στόχοι της Δημοσιονομικής Πολιτικής του έτους 2017, όπως αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού είναι:

  • Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδός της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και
  • Ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.

To υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων».

Διαβάστε εδώ: Νέα βάρη στις πλάτες των πολιτών

Ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από παρεμβάσεις που κινούνται στην λεγόμενη επιδοματική πολιτική ψίχουλων:

  • Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.
  • Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.
  • Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  • Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους».
  • 760 εκατ. ευρώ για επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και 100 εκ. ευρώ για ρυθμίσεις κόκκινων δανείων φτωχών νοικοκυριών.
  • Η πρόβλεψη πιστώσεων 760 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στο σύνολο των 250.000 νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, η καταβολή 100 εκατ. ευρώ για ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων υπερχρεωμένων φτωχών νοικοκυριών, η αύξηση κατά 250 εκατ. ευρώ του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η μείωση κατά 112 εκατ. ευρώ των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και οι παρεμβάσεις στις πρωτογενείς δαπάνες δίνουν το στίγμα του Προϋπολογισμού του 2017 στο μέτωπο των δαπανών.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει σωρευτικές εξοικονομήσεις δαπανών από παρεμβάσεις και πολιτικές που έχουν ήδη υλοποιηθεί, σε συντάξεις, επιδόματα, δαπάνες υπουργείων, ύψους 960,4 εκατ. ευρώ.

Ο Χριστουγεννιάτικος μποναμάς Τσίπρα

Με τις συντάξεις του Ιανουαρίου, στις 22 Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί σε όσους τη δικαιούνται η παροχή Τσίπρα δηλαδή η «κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων» όπως την εξήγγειλε ο ίδιος στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης 8/12/2016.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. κινείται στο όριο της προεκλογικής παροχολογίας.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, οι δικαιούχοι με τις μικρότερες συντάξεις θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση και εκείνοι που έχουν υψηλότερες συντάξεις θα λάβουν μικρότερη. Το ποσό δεν θα είναι μικρότερο των 300 ευρώ και συνολικά αφορά διανομή 617 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, με σύνταξη κάτω των 850 ευρώ.

Ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων.

Διαβάστε εδώ τις αντιδράσεις της Γερμανικής πλευράς στις εξαγγελίες Τσίπρα

Αναλυτικά:

• Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).
• Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).
• 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Το έκτακτο βοήθημα θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο και θα δοθεί σε συνταξιούχους του δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ.

Τη σχετική διευκρίνιση έκανε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι δηλαδή το επίδομα θα είναι ακατάσχετο, ενώ σχετικά με τη διάθεσή του είπε ότι καθορίζεται από το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης και αφορά στο μεικτό ποσό της. Ειδικότερα αφορά τους συνταξιούχους που προς το παρόν λαμβάνουν συντάξεις από 0 έως 850 ευρώ μεικτά.

Αυτό που δεν διευκρίνισε είναι αν στις περιπτώσεις κύριας και επικουρικής σύνταξης θα ληφθεί υπόψη το άθροισμά τους.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι, στην περίπτωση ζευγαριού συνταξιούχων, θα λάβουν και οι δύο σύζυγοι το επίδομα.

Το επίδομα δικαιούνται και όσοι έχουν λάβει τουλάχιστον μία προσωρινή σύνταξη.

Αναφορικά με την κατηγορία της σύνταξης, σημείωσε ότι, το επίδομα αφορά περίπου 1,5 εκατ. συντάξεις, εκ των οποίων οι 1,1 εκατ. είναι κύριες και οι 400.000 οι υπόλοιπες.
Δηλαδή, το επίδομα δικαιούνται και όσοι λαμβάνουν συντάξεις χηρείας, αναπηρίας, κ.λπ.

Σχετικές ειδήσεις