ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις... πείνας! Νέες μειώσεις σε κύριες, επικουρικές και εφάπαξ

Συντάξεις... πείνας! Νέες μειώσεις σε κύριες, επικουρικές και εφάπαξ

Στην προκρούστεια κλίνη βάζουν και πάλι οι δανειστές τις συντάξεις των Ελλήνων.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν ξανά «αίμα» συνταξιούχων, απαιτώντας μειώσεις τόσο στις κύριες και τις επικουρικές, όσο και στο εφάπαξ.

Μπορεί η νέα υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου να επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα ασφαλιστικού, ωστόσο οι δανειστές ζητούν αλλαγές που θα ανατρέψουν όλα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα και θα οδηγήσουν σε φτωχοποίηση τους Έλληνες συνταξιούχους.

Οι μειώσεις που ζητούν σε εφάπαξ και επικουρικές είναι άμεσες. Οι δανειστές ζητούν αναθεώρηση του τύπου υπολογισμού των εφάπαξ και υπολογισμό των αιτήσεων για επικουρικές που κατατέθηκαν το 2014 με βάση το νέο συντελεστής αναπλήρωσης στο 0,45.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το capital.gr, ζητούν και τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων και μάλιστα όσων συντάξεων ήδη καταβάλλονται με βάση τους νέους κανόνες ως τοω Δεκέμβριο του 217 (δίνουν μια παράταση δυο μηνών σε σχέση με τα προβλεπόμενα), όμως οι απαιτήσεις δεν σταματούν εδώ.

Επίσης ζητούν:

• Να εναρμονίσουν τους κανόνες των αναπηρικών και προνοιακών συντάξεων χωρίς να αυξάνονται οι δαπάνες.
• Να δίδουν παροχές με βάση παλιότερες εισφορές με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, βασισμένες μόνο σε ποσοστά προσαύξησης όπως ορίζεται από το πρωτογενές δίκαιο.
• Να μην ορίζεται η βάση υπολογισμού των εισφορών των αυταπασχολούμενων μετά την αφαίρεση των καθαρών δαπανών και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης
• Να εφαρμόσουν τις ενοποιήσεις των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με εξαίρεση της προνοιακές λειτουργίες του ΟΓΑ, τις χρηματοπιστωτικές λειτουργίες του ΤΣΜΕΔΕ και της μη συνταξιοδοτικές λειτουργίες του ΝΑΤ μέχρι το Μάρτιο του 2017.
• Να μειώσουν το προσωπικό στον ΕΦΚΑ κατά τουλάχιστον 20%.

Σχετικές ειδήσεις