ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «ταπείνωση» για την Ελλάδα ετοιμάζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;

Νέα «ταπείνωση» για την Ελλάδα ετοιμάζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;

«Στην Ελλάδα δυστυχώς βλέπετε το δέντρο και όχι το δάσος», επεσήμανε κορυφαίος παράγοντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα του τελευταίου 24ώρου και την νέα κόντρα που έχει προκύψει μεταξύ ΔΝΤ- ΕΕ και Ελλάδας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Real.gr.

Μάλιστα, ο αξιωματούχος προειδοποίησε για «δυσάρεστες εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν, εάν η Ελλάδα δεν αντιληφθεί άμεσα ότι το σκηνικό ρήξης δημιουργεί τον κίνδυνο δυσάρεστων αποτελεσμάτων μόνο για την ελληνική πλευρά».

Γνωρίζοντας μάλιστα την πολιτική που ακολουθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποιεί πως «το σχέδιο Χ (Grexit) που εκπόνησε πριν από λίγα χρόνια ο κ. Σόιμπλε παραμένει στο συρτάρι του γραφείου του και… αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις οικονομικές και τώρα γεωπολιτικές εξελίξεις».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται το εν λόγω σκηνικό. Απλά θυμηθείτε τι έγινε πέρυσι τον Φεβρουάριο. Μετά από ένα κρίσιμο Eurogroup, όπου λέχθηκε ότι υπήρχε ταύτιση απόψεων ΕΕ και ΔΝΤ, ο κ. Τόμσεν έγραψε ένα κείμενο όπως το πρόσφατο, διαχώρισε τη θέση του Ταμείου και ουσιαστικά έβαλε σε περιπέτειες τη διαπραγμάτευση. Αναλογιστείτε όμως και κάτι άλλο. Μετά από τον αναβρασμό ποιος έχασε στο τέλος; Το ΔΝΤ, η ΕΕ ή η Ελλάδα;».

Βάσει των ανωτέρω ο κορυφαίος παράγοντας της Κομισιόν απηύθυνε έκκληση «να πέσουν οι τόνοι και η Ελλάδα να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, γιατί δημιουργείται ο κίνδυνος να πάρει παράταση όχι μέχρι τον Μάρτιο -όπως τώρα υπολογίζεται πίσω από τις κλειστές πόρτες- αλλά μέχρι τον Ιούνιο, όταν υπάρχει λήξη ομολόγων».

Ο εν λόγω αξιωματούχος ξεκαθάρισε και το θολό τοπίο σε μια σειρά από θέματα:

1. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν αμφισβητεί τα νούμερα του ΔΝΤ. Τον Απρίλιο του 2016, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, είχε δηλώσει ότι τα νούμερα που υιοθετεί είναι αυτά της Κομισιόν και της Eurostat και όχι του ΔΝΤ, που τα χαρακτήρισε αδικαιολόγητα απαισιόδοξα.

Η συνέντευξη δόθηκε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και αμέσως μετά υπήρξε διμερής συνάντηση Γιούνκερ - Λαγκάρντ, όπου ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε τις θέσεις του και ζήτησε από την κ. Λαγκάρντ να υποχωρήσει. Τότε «πέρασε» του κ. Γιούνκερ καθώς λήφθηκαν οι αποφάσεις του Μαΐου, βασισμένες στα ευρωπαϊκά νούμερα, με τους γνωστούς αστερίσκους του ΔΝΤ.

2. Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο που υπήρξε κατά τη μυστική συνάντηση του Washington Club στο περιθώριο και πάλι της συνόδου του ΔΝΤ. Από τότε δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο θέμα των πλεονασμάτων και της βιωσιμότητας του χρέους. Με άλλα λόγια, όλες οι πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους και ο κ. Τόμσεν δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να τις επαναλάβει δημοσίως μια μέρα πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τους θεσμούς.

3. Μπορεί να υπάρχει έντονος εκνευρισμός σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ESM για το χρονικό της δημοσίευσης, όμως ο αξιωματούχος υπογραμμίζει ότι το Eurogroup δεν έχει κοινή θέση επί του θέματος. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν στη μείωση των πλεονασμάτων μετά από το 2018 στο 2-2,5%, όπως και μερικές χώρες-μέλη, όμως οι σκληροπυρηνικοί επιμένουν για δεκαετή διάρκεια, με πρώτη τη Γερμανία.

4. Ο Πολ Τόμσεν ήταν και είναι σε στενή συνεργασία με τον κ. Σόιμπλε και ουσιαστικά έχουν κοινή στρατηγική για την Ελλάδα, άσχετα εάν αυτό δεν φαίνεται. Επίσης ο αξωματούχος επανέλαβε ότι ο κ. Τόμσεν θεωρείται το «golden boy» της Άνγκελας Μέρκελ και όταν επισκέπτεται το Βερολίνο (κάτι που γίνεται πολύ πιο συχνά απ' ό,τι πιστεύουμε), πρώτα θα συναντηθεί με την καγκελάριο και μετά με τον κ. Σόιμπλε.

Η καγκελάριος που θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται (σύμφωνα με γερμανικές πηγές) να δώσει έμφαση στο προσφυγικό, το κυπριακό και σχετικά με το θέμα του ΔΝΤ να παραπέμψει τον έλληνα πρωθυπουργό στο Eurogroup.

5. Η Αθήνα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του περασμένου Φεβρουαρίου, γιατί στο τέλος, με κάποιο τρόπο, Γερμανία και ΔΝΤ θα τα βρουν. Είτε με χαμηλή χρηματοδότηση από πλευράς ΔΝΤ, είτε με ρόλο ενισχυμένου συμβούλου μέχρι και μετά τις γερμανικές εκλογές. Βεβαίως υπάρχει και το περιβόητο «non paper», όπου ομάδα τεχνοκρατών του Ταμείου συστήνουν την έξοδό του από την Ελλάδα, καθώς το πρόγραμμα χρειάζεται κούρεμα χρέους για να σταθεί, κάτι που δεν θα περάσει από την ΕΕ.

6. Κατά την πηγή, ο κ. Σόιμπλε είναι ικανός να επιχειρήσει να σύρει τη διαπραγμάτευση μέχρι και τον Ιούνιο, «ταπεινώνοντας» την Ελλάδα και χρησιμοποιώντας την εξέλιξη αυτή υπέρ του, εν μέσω της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας, αφού θα κληθούμε να νομοθετήσουμε τουλάχιστον περίγραμμα μέτρων για το 2019-2010.

Άλλη πηγή της Ευρωζώνης αναφέρει ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαπραγματεύσεων, οι θεσμοί της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν έχουν σημαντικές αποκλίσεις σε μια σειρά από μέτρα. Οι κοινωνικές παροχές του κ. Τσίπρα βρίσκουν σύμφωνη την Κομισιόν, όμως είναι το Eurogroup αυτό που αποφασίζει.

Η κορυφαία πηγή συμφώνησε ότι η Γερμανία είναι αυτή που επιμένει σε 10ετή πλεονάσματα του 3,5%, ότι η ΕΕ παραδέχεται ότι είναι δύσκολο για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει τώρα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και από την άλλη πλευρά υπάρχουν χώρες που προκειμένου να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: Real.gr

Σχετικές ειδήσεις