ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«6ος Διάλογος»: Ελληνικό Δημόσιο Χρέος και Ευρωπαϊκές Εξελίξεις

«6ος Διάλογος»: Ελληνικό Δημόσιο Χρέος και Ευρωπαϊκές Εξελίξεις

Η Κοινότητα Διαλόγου «Σύνθεσις» πραγματοποίησε με επιτυχία την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016, τον έκτο διάλογο του Κύκλου Διαλόγων 2016 «Έμφαση στα Μεγάλα. Ανάλυση στα Μικρά», με θέμα «Ελληνικό Δημόσιο Χρέος και Ευρωπαϊκές Εξελίξεις».

Επρόκειτο για μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, σε συνεργασία με τον Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης (ΚΕΔΙΑ) του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) και το Aegean Research Centre, αναφορικά με τις επικείμενες εξελίξεις στο θέμα του δημοσίου χρέους, αλλά και τα νέα δεδομένα στο πολιτικό στερέωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πάνελ του διαλόγου συμμετείχαν αυτή τη φορά μόνο μέλη της «Σύνθεσις» και, ειδικότερα, τοποθετήθηκαν για το θέμα ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Ερευνητής του ΚΕΠΕ και Πρόεδρος της Σύνθεσις, ο κ. Αντώνης Μασσέλος - Μαρσέλος, Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και ο κ. Νικόλαος Λυμούρης, Συντονιστής του ΚΕΔΙΑ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας, κ. Ντίνος Ρητινιώτης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «[…] παράλληλα με το σχετικό βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, κρίσιμα σημεία είναι: (α) η ισχυρή διασφάλιση του δημοσίου χρέους από τον επιτοκιακό κίνδυνο, καθώς το ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου της ΕΚΤ θα επιβαρύνει το χρέος (69% του χρέους είναι κυμαινόμενου επιτοκίου), (β) η σταδιακή επανένταξη στη θεσμική συζήτηση της βιωσιμότητας του ενδεχομένου μείωσης ενός (μικρού) μέρους της ονομαστικής αξίας τους χρέους, και (γ) η διασύνδεση των δεσμεύσεων και μέτρων ελάφρυνσης και εξομάλυνσης του δημοσίου χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας […]».

Από την πλευρά του, ο κ. Αντώνιος Μασσέλος-Μαρσέλος ανέπτυξε τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως αυτά αποφασίστηκαν στο πρόσφατο Eurogroup, και ανέλυσε τα επόμενα βήματα, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει το συντομότερο δυνατόν να μπει στο σχήμα της «ποσοτικής χαλάρωσης» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στη συνέχεια ο κ. Νικόλαος Λυμούρης επικεντρώθηκε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «[…] λίγους μήνες μετά την απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναν περίπου μήνα μετά το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και λίγες μόνο μέρες μετά το ιταλικό δημοψήφισμα και τις επαναληπτικές εκλογές της Αυστρίας, η Ευρώπη μπαίνει σε μια χρονιά, που χαρακτηρίζεται από συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε κράτη μέλη της Ευρώπης, που αποτελούν τον βαθύ πυρήνα της Ένωσης. Κράτη μέλη ιδρυτικά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, κράτη που ιστορικά φέρουν ως σημαία τους την ανάγκη για μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη Ευρώπη. Μια χρονιά, μάλιστα, η οποία συμπίπτει και με τον εορτασμό των 60 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης Ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν τέτοια εποχή του χρόνου θα είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε κάποια θετικά μηνύματα για το μέλλον του ενοποιητικού εγχειρήματος, ή αν θα βρισκόμαστε στην αρχή μιας ευρύτερης θεσμικής κρίσης (πέρα της οικονομικής και της προσφυγικής), αιτία της επικράτησης των λαϊκιστικών ξενοφοβικών εθνικιστικών σειρήνων, οι οποίες, δυστυχώς, ηχούν εύηχα στα αυτιά των ευρωπαίων πολιτών, που έχουν πληγεί από την ανεργία και τη λιτότητα […]».

Τα μέλη του ΔΣ της Κοινότητας Διαλόγου «Σύνθεσις» θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όσους παρευρέθηκαν στον έκτο διάλογο, αλλά και όσους στήριξαν την πρωτοβουλία του κύκλου διαλόγων του 2016 «Έμφαση στα Μεγάλα. Ανάλυση στα Μικρά», ο οποίος και ολοκληρώθηκε με επιτυχία.