ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανωλεθρία! Μέτρα 3,6 δισεκατομμυρίων σε δυο δόσεις ζητούν οι δανειστές

Πανωλεθρία! Μέτρα 3,6 δισεκατομμυρίων σε δυο δόσεις ζητούν οι δανειστές
Στις 20:30 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε το μίνι Eurogroup στις Βρυξέλλες, που είχε σκοπό να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα.Η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες διατυμπανίσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μετρά που θα «πέσουν» στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών. Τα γεγονότα και οι ραγδαίες εξελίξεις όμως άλλα καταμαρτυρούν.Σε συνάντηση του Τσακαλώτου και Ευρωπαίων δανειστών στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμέσβησαν οι ελπίδες της κυβέρνησης προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

Νέα μέτρα εκ των οποίων τουλάχιστον το 1,8 δισ. με αφορολόγητο και συντάξεις πρέπει να νομοθετησεί τώρα η ελληνική κυβέρνηση. Όπως μετέδωσε το Reuters οι δανειστές θα καταθέσουν πρόταση για μέτρα 1% του ΑΕΠ τώρα (1,8 δισ.) και άλλο 1% μετά το 2018 (επιπλέον 1,8 δισ.).

Κύκλοι από τις Βρυξελλών δήλωσαν υπάρχει λίστα καυτών μέτρων που θα περάσουν από Βουλή τις επόμενες μέρες , αλλά όμως θα εφαρμοσθούν μετά το 2018 σε περίπτωση απόκλισης από στόχους. Και δεν φτάνει μόνο αυτό άλλα γίνετε συζήτηση για εφεδρική λίστα μέτρων τα οποία θα πρέπει να νομοθετήσει άμεσα Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ εμφανίζεται να είναι πιο σκληρό στις αξιώσεις του, ενώ στο πακέτο που πρέπει να νομοθετηθεί τώρα έχει και αφορολόγητο και συντάξεις.

Οι πιστωτές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ έχουν έλθει σε συμφωνία μεταξύ τους για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.

Όπως τόνισε ο αξιωματούχος, «υπάρχει συμφωνία να παρουσιάσουμε ενωμένο μέτωπο στους Έλληνες», και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες αξιωματούχους ήταν ακόμη ασαφές, όπως και το εάν η Αθήνα θα δεχόταν τις προτάσεις. «Θα δούμε τι θα βγει από αυτό (τη συνάντηση)», δήλωσε.


Πάντως, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης ξεκίνησε στο χώρο του Συμβουλίου της ΕΕ. Σε αυτήν μετέχουν, οπρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Thomas Wieser, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Marco Buti, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Declan Costello, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Poul Thomsen με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Delia Velculescu. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Κανείς δεν βιάζεται να κλείσει η αξιολόγηση

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανέλαβε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Χάγη ότι πρέπει να δοθεί μια ώθηση στη διαπραγμάτευση. «Kάποιες φορές χρειάζεται να σπρώξουμε τα πράγματα. Αυτό θα το κάνουμε σήμερα και ελπίζουμε να βοηθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι «στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε αργά, αλλά βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε, επίσης, ότι τα σενάρια περί αναζωπύρωσης της κρίσης είναι υπερβολικά, ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και η δουλειά συνεχίζεται. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι στη συνάντηση στις Βρυξέλλες δεν θα συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και οι μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Στη συνάντηση θα συμμέτειχαν ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον Γενικό Διευθυντή οικονομικών υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και τον επικεφαλής της διαπραγμάτευσης Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς του ΔΝΤ, παρών θα είναι ο Πολ Τόμσεν.

«Αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία, τότε θα προχωρήσουμε για να την προσεγγίσουμε τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο Bloomberg με αφορμή τη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων των δανειστών και του Ευριπίδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες.

«Οι πρώτες μεγάλες πληρωμές για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι, οπότε δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο και καμία ατμόσφαιρα κρίσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup ο οποίος αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης είπε ότι θα τεθούν όλα επί τάπητος.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση με τις γνωστές θέσεις της και με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τόσο το 2016, όσο και τους πρώτους μήνες του 2017, ενώ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μία «βιώσιμη κοινωνικά συμφωνία».

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν μάλιστα ότι δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία από τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και των εκπροσώπων των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ), στο κτίριο Justus Lipsius του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ωστόσο ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20ή Φεβρουαρίου.

Επίσης, ανέφεραν ότι στη συνάντηση συμμετέχουν από την πλευρά των θεσμών, από τον ESM ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Νικόλα Τζαμαρόλι, από την ΕΚΤ ο Μπενουά Κερέ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον Διευθυντή της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και τον επικεφαλής του κουαρτέου, Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς του ΔΝΤ, παρόντες θα είναι ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Μοσκοβισί: Αν όλοι κάνουν ένα βήμα σύγκλισης θα υπάρξει συμφωνία

Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στους Financial Times, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Είμαστε σε μία διχάλα στον δρόμο: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτή σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Επίτροπος. Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε χθες βράδυ εντατικές συζητήσεις με διεθνείς ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο, ενώ για τον ίδιο λόγο συνεδρίασε χθες βράδυ το Euro Working Group.

Αν και το χρέος της Ελλάδας δεν λήγει πριν από τον Ιούλιο, οι Αρχές θεωρούν ότι πρέπει να επιτευχθεί μία σημαντική πρόοδος έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση του θέματος στις επερχόμενες ολλανδικές και γαλλικές εκλογές, αναφέρει η εφημερίδα.

Σχετικές ειδήσεις