ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χαστούκι» της Eurostat στην κυβέρνηση: «Κατρακυλάει» η ελληνική οικονομία

«Χαστούκι» της Eurostat στην κυβέρνηση: «Κατρακυλάει» η ελληνική οικονομία

Τα επίσημα στοιχεία «διαλύουν» τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί ανάπτυξης - «Βουλιάζει» στην ύφεση η οικονομία - Αρνητικό ρεκόρ Ευρωζώνης στη μείωση του ΑΕΠ - Οι πολίτες ακούν μόνο υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και δεν βλέπουν κανένα φως στην άκρη του τούνελ

«Κόλαφος» για την κυβέρνηση και την ανάπτυξη που «ευαγγελίζεται» και δεν την βλέπουν οι πολίτες, είναι τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν την ύφεσιακή πορεία της οικονομίας.

Μόλις χθες Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, ο κ. Τσίπρας «ανήγγειλε» στον ελληνικό λαό ότι η ελληνική οικονομία γύρισε σελίδα» και ότι «θα γυρίσει σε εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους υψηλότερους σε επίπεδο Ευρωζώνης».

Μια μέρα μετά, τα στοιχεία της Eurostat αποδομούν, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το αφήγημα του κ. Τσίπρα και καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση κινείται σε μια επίπλαστη πραγματικότητα: Το ΑΕΠ της Ελλάδας έκανε αρνητικό … ρεκόρ σε επίπεδο Ευρωζώνης στη μείωση του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που κατέγραψε αρνητική επίδοση: Κατά 1,2% μειώθηκε το ΑΕΠ της Ελλάδας το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,1% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.

Συνολικά η ευρωζώνη συνέχισε την τροχιά ανάκαμψης με την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 1,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση.

eurostat

(Γράφημα της Eurostat που δείχνει την αρνητική πορεία του ελληνικού ΑΕΠ)

Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης καταγράφηκαν στην Εσθονία, την Πολωνία και τη Λιθουανία (1,9%, 1,7% και 1,4%, αντίστοιχα, σε τριμηνιαία βάση), ενώ ύφεση καταγράφηκε μόνο στην Ελλάδα (-1,2%).

Όσον αφορά την ΕΕ των «28», η αντίστοιχη αύξηση ανήλθε σε 0,5% σε τριμηνιαία και 1,9% σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2016, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,5% στην EΕ των «28» (μετά από +0,3% και +0,5% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο), συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη, κατά 0,2% και 0,3%, αντίστοιχα.

Τα ίδια στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν και χθες Δευτέρα από την ΕΛΣΤΑΤ και προκάλεσαν παγωμάρα στο Μαξίμου που διέρρεε δια κύκλων του ότι «περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου» και παρέπεμπαν στα λεγόμενα εκπροσώπου της Κομισιόν, που επισήμανε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι τριμηνιαία και όχι τελικά.

Σχετικές ειδήσεις