ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα 2017: Υπόσχεση ήταν και… πάει - Μικρότερο το ποσό, λιγότεροι οι δικαιούχοι!

Κοινωνικό μέρισμα 2017: Υπόσχεση ήταν και… πάει - Μικρότερο το ποσό, λιγότεροι οι δικαιούχοι!

Μπορεί οι θεσμοί να συμφώνησαν με την κυβέρνηση για το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος, ωστόσο το ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος παραμένει ανοιχτό.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει συνολικά 71 προαπαιτούμενα να υλοποιήσει έως το τέλος Νοεμβρίου.

«Ψαλίδι» στο κοινωνικό μέρισμα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», οι δανειστές δεν θέλουν να ακούσουν για το ενδεχόμενο επανάληψης των περσινών χειρισμών με διανομή του υπερπλεονάσματος υπό μορφήν έκτακτων επιδομάτων.

Συγκεκριμένα, ούτε λόγος για το σενάριο Βερναρδάκη με χίλια ευρώ σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους.

Οι θεσμοί προκρίνουν διάθεση του μεγαλύτερου μέρους του πλεονάσματος σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, ιδίως εκκρεμών συντάξεων, καθώς και στη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ταμειακών διαθεσίμων.

Πάντως, αφήνουν και ένα περιθώριο στοχευμένων κοινωνικών παροχών, άρα και ένα περιθώριο ελιγμών για την κυβέρνηση που επιθυμεί να προχωρήσει σε διανομή κάποιου ποσού στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Το ζήτημα θα συζητηθεί σε τηλεδιασκέψεις και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στα τέλη Νοεμβρίου.

71 προαπαιτούμενα σε ένα μήνα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε έως το τέλος Νοεμβρίου να έχει υλοποιήσει 71 προαπαιτούμενα, εφόσον παραμείνει ο στόχος για κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Το πλήθος των προαπαιτουμένων προκαλεί ερωτηματικά για το ορόσημο του Δεκέμβρη (πολλοί θεωρούν τον Ιανουάριο πιο ρεαλιστικό στόχο), ενώ αρμόδιες πηγές αναδεικνύουν «αγκάθια» στις ιδιωτικοποιήσεις, δίνοντας έμφαση στη ΔΕΗ, στα κλειστά επαγγέλματα, στη δημόσια διοίκηση, αλλά και στη μεταρρύθμιση των κοινωνικών επιδομάτων.

Σχετικές ειδήσεις