ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξηγήσεις του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για το "διογκωμένο" έλλειμμα

Εξηγήσεις του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για το "διογκωμένο" έλλειμμα

Εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου καλείται να δώσει στις 12 Δεκεμβρίου ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγητής Ανδρέας Γεωργίου στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης για τα περί «τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009» με αποτέλεσμα την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας τα οποία περιελήφθησαν στο μνημόνιο 1.

Αφορμή της εισαγγελικής έρευνας στάθηκαν όπως είναι γνωστό οι καταγγελίες του πρώην μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες «σκοπίμως και εν μέσω πιέσεων, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η ΕΛΣΤΑΤ με μη επιστημονικές μεθόδους διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, με στόχο να επιβληθούν στη χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα».

Τις εν λόγω καταγγελίες επιβεβαίωσε στη συνέχεια –σύμφωνα με πληροφορίες- ενώπιον του εισαγγελέα και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ήδη είχε ενημερώσει για το όλο θέμα και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Γεωργίου σε δηλώσεις του έχει υποστηρίξει ότι ουδέποτε διέπραξε κάτι τέτοιο, διαψεύδοντας με κατηγορηματικό τρόπο τους επίμαχους ισχυρισμούς.