ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Το μέλλον ανήκει στην καθαρή ενέργεια»

«Το μέλλον ανήκει στην καθαρή ενέργεια»

Την απεξάρτηση της χώρας από ορυκτά καύσιμα με την παράλληλη αξιοποίηση του πραγματικού μας πλούτου (ήλιος, αέρας, γεωθερμία) ζητά η Greenpeace.

Η Greenpeace επικαλείται τον Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη για την Ενέργεια μέχρι το 2050, που αναφέρει ότι η πιο συμφέρουσα επιλογή για το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα και τους Ευρωπαίους καταναλωτές είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εξοικονόμηση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικολογική οργάνωση, η Κομισιόν διερεύνησε πέντε διαφορετικές οδούς: μία που στηρίζεται σε ένα μείγμα διαφορετικών τεχνολογιών και τέσσερις που στηρίζονταν στην εξοικονόμηση, τις ΑΠΕ, την πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα με τη χρήση συστημάτων αποθήκευσης άνθρακα (CCS). Τα συνολικά επενδυτικά κόστη είναι σχεδόν ίδια για όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένου και του σεναρίου αναφοράς.

Πρωταγωνιστές αναδεικνύονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς αποδεικνύεται ότι ένα μέλλον που στηρίζεται στις ΑΠΕ δεν έχει μεγαλύτερο κόστος από τη συνέχιση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα ή την πυρηνική ενέργεια.

Η Κομισιόν μάλιστα κάλεσε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν την προοπτική υιοθέτησης νομικά δεσμευτικών στόχων για τις ΑΠΕ ως το 2030.

Ο Οδικός Χάρτης, προβλέπει ανάλογα με τα σενάρια ένα εύρος της συμμετοχής των ΑΠΕ στη συνολική χρήση ενέργειας έως το 2050, από 55% έως 75% (97% ΑΠΕ επί της ηλεκτροπαραγωγής). Στο σενάριο ΑΠΕ, η πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα συρρικνώνονται υπό το 1,5% και το 1% αντίστοιχα επί της συνολικής χρήσης ενέργειας.

Όπως τόνισε ο Συντονιστής Εκστρατειών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, Δημήτρης Ιμπραήμ, «σήμερα καταρρίπτονται και οι τελευταίες δικαιολογίες όσων πολεμούν τις ΑΠΕ. Ο Οδικός Χάρτης αποδεικνύει ότι ένα μέλλον στηριγμένο στις ΑΠΕ δεν κοστίζει περισσότερο από ένα επικίνδυνο σενάριο που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα ή την πυρηνική ενέργεια. Αντίθετα προσφέρει θέσεις εργασίας, προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία και προωθεί την παγκόσμια ασφάλεια. Η Ελλάδα οφείλει να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα και να προωθήσει αποφασιστικά ένα βιώσιμο μέλλον που θα στηρίζεται στις ΑΠΕ».