ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφές φόρων με αντικειμενικά κριτήρια και «λίστα αναμονής»

Επιστροφές φόρων με αντικειμενικά κριτήρια και «λίστα αναμονής»

Νέους κανόνες στον τρόπο επιστροφών φόρου εξετάζει να θέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι επιστροφές προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια και «λίστα αναμονής», ενώ οι σχετικές ρυθμίσεις θα εμπεριέχονται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αρχές του 2012 στη Βουλή και θα τεθούν άμεσα σε ισχύ.

Αιτία των νέων ρυθμίσεων είναι οι καταγγελίες φορολογουμένων για «γρηγορόσημο» μέχρι 10%. Στόχος είναι οι νέοι κανόνες να καταργούν την κρίση του υπαλλήλου και την εμπλοκή των εφοριακών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, μετά από καταγγελίες του διευθυντή Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του ΣΔΟΕ κ. Νίκου Λέκκα, καθώς και του πρώην γενικού γραμματέα κ. Δ. Σπινέλη για εκβιασμούς επιχειρήσεων από εφοριακούς, απέστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Γιάννη Καπελέρη, με την οποία ζητά πιο αντικειμενικό σύστημα επιστροφής φόρων.

Τα κριτήρια για τις επιστροφές φόρων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα κριτήρια που θα θέσει το υπουργείο Οικονομικών είναι τα εξής:

1. Χρόνος υποβολής της αίτησης επιστροφών φόρων από το Δημόσιο.

2. Επιστροφές φόρων σε συνάρτηση με την αύξηση των εσόδων.

3. Παραβάσεις κάθε εταιρείας και έλεγχοι των επιχειρήσεων ή των φυσικών προσώπων.

4. Συμψηφισμός των χρεών του οφειλέτη με επιστροφές φόρων, χωρίς αίτηση από τον υπόχρεο.

5. Εξετάζεται ο συμψηφισμός των χρεών των οφειλετών, όχι μόνο με την εφορία αλλά και μεταξύ περισσότερων φορέων του ελληνικού Δημοσίου.

6. Στις επιστροφές φόρου εισοδήματος θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία που ισχύει σήμερα.

Κώδικας ευνοϊκών ρυθμίσεων

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την κωδικοποίηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων, κάτι που αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.

Στις ρυθμίσεις αυτές θα συμπεριληφθούν η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις, η δυνατότητα καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 60 δόσεις, διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής χρεών, και η πληρωμή σε δόσεις των προστίμων και των φόρων που προκύπτουν από φορολογικούς ελέγχους.

Παράλληλα, στις αρχές του έτους θα κατατεθεί η νέα ρύθμιση που θα επιτρέπει στους οφειλέτες του δημοσίου να καταβάλουν τα χρέη τους σε 60 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 300 ευρώ.

Μία από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι η διαγραφή των προσαυξήσεων για τους οφειλέτες που αποφασίσουν εφάπαξ την εξόφληση οφειλών τους. Στόχος του υπουργείου είναι η είσπραξη 4 δισ. ευρώ σε διάστημα 3 ή 4 ετών.