ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού και πώς «κλείνει» το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Πού και πώς «κλείνει» το κούρεμα του ελληνικού χρέους

«Κλειδώνει» το επιτόκιο και ο τρόπος που θα συμμετέχουν οι ομολογιούχοι

Στο 3,6% με 3,7% «κλείνει» οριστικά, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, το επιτόκιο με το οποίο θα γίνει, τελικώς, το ελληνικό PSI για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Σε αυτό το modus Vivendi, κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις, όπως αναμένονταν εξαρχής (σσ σχετικά είχαμε γράψει από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας).

Τώρα, το μόνο το οποίο απομένει, είναι να διασφαλισθεί το άλλο κρίσιμο σημείο του όλου project, που δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή των ομολογιούχων στη διαδικασία.

Ο κατ’ αρχήν στόχος είναι να δηλώσουν το παρόν οι κάτοχοι του 75% του ελληνικού ιδιωτικού χρέους, κάτι το οποίο ακόμα και μετά τη συμφωνία με το IIF, δεν φαίνεται και τόσο σίγουρο.

Γι αυτό και εκείνο το οποίο αποτελεί βασική προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι να διασφαλισθεί πως στο «κούρεμα» το παρόν θα δώσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η τελευταία υπολογίζεται ότι στα χαρτοφυλάκια της έχει αυτή τη στιγμή ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 40 – 45 δις ευρώ.

Αν τα τελευταία μπουν στο PSI, τότε το 75% θεωρείται δεδομένο και με την ενεργοποίηση των CAC’s, το «κούρεμα» θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πάντα απειλούνται να τιναχθούν στον αέρα.

Τις τελευταίες ώρες, οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αφορούν σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο μέτωπο, απ΄ την κατάληξη του οποίου θα εξαρτηθούν πολλά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και αυτό το ζήτημα θα έχει κριθεί έως τα μέσα της εβδομάδας, οπότε όλοι θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το πώς διαμορφώνεται.

Πάντως, ο επικεφαλής του ΙΙF δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα πριν από την Τετάρτη, όπως είναι η τελευταία ενημέρωση που έχει γίνει στο οικονομικό επιτελείο.