ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η γνώμη της Φρανκφούρτης, ο πονοκέφαλος Μυλωνά και τα άδικα παράπονα λογιστών

Η γνώμη της Φρανκφούρτης, ο πονοκέφαλος Μυλωνά και τα άδικα παράπονα λογιστών

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η γνώμη της ΕΚΤ

Μόνον η γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απομένει προκειμένου να πάρει το δρόμο της για τη Βουλή η τροπολογία για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς (ΤΧΣ), η οποία θα επιτρέψει στο Ταμείο να μετάσχει ως κοινός και όχι ως προνομιούχος μέτοχος στην επικείμενη αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς. Η στήλη πληροφορείται πως η έκδοση γνώμης της ΕΚΤ για τις αλλαγές στα άρθρα 4 και 8 του νόμου 3864/2010 (ιδρυτικού νόμου του ΤΧΣ) δεν θα αργήσει και πως η διαδικασία θα τρέξει ομαλά. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έστειλε τις διατάξεις στην ΕΚΤ αφενός διότι αυτό επιβάλουν οι κανόνες, αφετέρου διότι ήθελε να έχει και μια πρόσθετη θεσμική επισφράγιση.

Η λακωνική παραίτηση

Με τις αλλαγές στο νόμο του ΤΧΣ η κυβέρνηση θα αποφύγει να χαρακτηριστεί ως κρατική ενίσχυση η συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο το πως θα αποφύγουν τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ την ευθύνη για την απόφαση μείωσης του ποσοστού του Ταμείου στην Πειραιώς από το 61,3% σήμερα, χαμηλότερα του 30%. Καθώς σκοπός του ΤΧΣ είναι να διαφυλάττει το δημόσιο συμφέρον μια απόφαση που οδηγεί σε μείωση της αξίας της συμμετοχής του Δημοσίου θα πρέπει να αιτιολογηθεί με κάποιος τρόπο.

Το ποσοστό μείωσης του ποσοστού του ΤΧΣ στην Πειραιώς κάτω από το 30% δεν είναι ένα τυχαίο νούμερο. Είναι το μέγεθος που αποκάλυψε ο Μάρτιν Τσούρντα, ο πρώην CEO του ΤΧΣ προ ημερών στο Bloomberg. Οι αποκαλυπτικές αυτές δηλώσεις του στο διεθνές πρακτορείο ξεσήκωσαν σάλο εντός του ΤΧΣ και τον έφεραν αντιμέτωπο με τους συνεργάτες του. Ήταν δε και ένας εκ των λόγων που υπέβαλε την παραίτησή του. Και μην υποθέσετε πως αυτή η παραίτηση είχε κάποιο σκεπτικό ή συνοδευόταν από απολογισμούς και εκτενείς αναφορές. Η στήλη πληροφορείται πως ήταν εξαιρετικά λακωνική και ολιγόλογη.

Ο (ευχάριστος) πονοκέφαλος Μυλωνά

Με ιδιαίτερα υψηλά καθαρά κέρδη, που όπως πληροφορείται η στήλη θα ξεπεράσουν με άνεση τα 60 εκατ. ευρώ αναμένεται να κλείσει το 2020 για την Εθνική Ασφαλιστική. Πρόκειται μια πολύ σημαντική εξέλιξη ενόψει και των τελικών αποφάσεων για το μέλλον της εταιρείας, καθώς υψηλότερη κερδοφορία μεταφράζεται σε καλύτερο τίμημα, είτε από το CVC είτε μέσω της εισαγωγής της ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο (IPO). Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να «κερδίζει πόντους», η τιμή εισαγωγής στο χρηματιστήριο -και κατ΄επέκταση η αποτίμηση της εταιρείας- είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κερδοφορία. Έτσι, η καλή δουλειά που έχει κάνει η διοίκηση Κωνσταντά δημιουργεί έναν ακόμα -ευχάριστο αυτή τη φορά- πονοκέφαλο για τον Παύλο Μυλωνά που καλείται να πάρει εντός των ημερών την τελική απόφαση για την ασφαλιστική.

Στη λήψη αυτής της απόφασης θα συμβάλει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας, ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας που έχει ερωτηθεί σχετικά. Για το θέμα αναμένεται να υπάρξει έως το τέλος της εβδομάδος «χρησμός» από το Γενικό Συμβούλιο ( όχι από την Εκτελεστική Επιτροπή) του ΤΧΣ. Και όπως πληροφορείται η στήλη, η πλειοψηφία των μελών του ΓΣ του ΤΧΣ βλέπουν με συμπάθεια την εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση, ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει σε ορατό ορίζοντα …

Παράπονα λογιστών σε Κουρμούση

Αποδέκτης άδικων παραπόνων από λογιστές έγινε τα προηγούμενα 24ωρα ο Φώτης Κουρμούσης, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Ο λόγος είναι το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων Αναδιάρθρωσης Οφειλών. Βλέπετε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του Μητρώου Εμπειρογνωμόνων Αναδιάρθρωσης Οφειλών με το αντίστοιχο Μητρώο ελεγκτικών εταιρειών και ορκωτών ελεγκτών λογιστών της ΕΛΤΕ, επιτρέποντας σε ορκωτούς λογιστές και σε ελεγκτικές εταιρείες να αρχίσουν να εγγράφονται ήδη από τις 15 Φεβρουάριου. Η ΕΛΤΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωσή στις 15/2 , καλώντας τους ενδιαφερομένους να προσέλθουν. Η ανακοίνωση αυτή έδωσε την εντύπωση σε κάποιους πως ορκωτοί και ελεγκτικές εταιρείες έλαβαν «προβάδισμα» εγγραφής στο Μητρώο Εμπειρογνωμόνων Αναδιάρθρωσης Οφειλών (από το οποίο επιλέγουν τους ειδικούς συμβούλους αναδιάρθρωσης οφειλών οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να προχωρήσουν στη ρύθμιση χρεών, είτε μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού). Αυτή η εντύπωση (για το «προβάδισμα») πυροδότησε αντιδράσεις από την πλευρά λογιστών, φοροτεχνικών και χρηματοοικονομικών συμβούλων, μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που από το νόμο έχουν και αυτοί δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο Εμπειρογνωμόνων Αναδιάρθρωσης Οφειλών. Τα πνεύματα κατευνάστηκαν χθες οπότε το Οικονομικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε πως και η δική του πλατφόρμα είναι από τις 15 Φεβρουαρίου διασυνδεμένη με το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων Αναδιάρθρωσης Οφειλών και κάλεσε τα μέλη του να εγγραφούν κανονικά. Οπότε όπως καταλαβαίνετε άδικα τα άκουσε ο φιλότιμος κ. Κουρμούσης …

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.