ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο έμπειρος επόπτης, το «μυστικό» της ΕΕΔΑΔΠ και το running habit του Γκίκα

Ο έμπειρος επόπτης, το «μυστικό» της ΕΕΔΑΔΠ και το running habit του Γκίκα

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Πάσχας στην Κεφαλαιαγορά

Ο Γιώργος Πάσχας ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος τοποθετήθηκε προ ημερών μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας. Δεδομένου ότι ο κ. Πάσχας είναι από τους πλέον έμπειρους επόπτες στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα με καριέρα τεσσάρων δεκαετιών σε τράπεζες και Αρχές, η παρουσία του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προσθέτει εμπειρία και κύρος στην εποπτική Αρχή. Και μπορεί στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να μην απαιτήθηκαν οι ειδικές γνώσεις του κ. Πάσχα σε θέματα εποπτείας, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως θα χρειαστούν στο μέλλον.

Το running habit του Γκίκα

Όποιος κάνει περιπάτους στη Φιλοθέη και στο Ψυχικό νωρίς το πρωί ή κινείται πέριξ της περιοχής του Κολεγίου και της Σχολής Μωραΐτη έχει αρκετές πιθανότητες να συναντήσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος σχεδόν καθημερινά τρέχει 6 με 8 χιλιόμετρα. Παρά τα 65 του έτη ο κ. Χαρδούβελης τρέχει με ρυθμό πολύ ταχύτερο από ότι θα περίμενε κανείς, ενώ σχεδόν πάντα φοράει lightweight cap (καπέλο τζόκεϊ), για να προστατεύεται από τον ήλιο. Το τρέξιμο είναι μια ρουτίνα που ο κ. Χαρδούβελης έχει για πολλά έτη και σύμφωνα με άτομα πως τον γνωρίζουν καλά η αερόβια άσκηση ήταν κάτι που πάντα τον ευχαριστούσε. Είμαστε λοιπόν σίγουροι πως ενδεχόμενη ανάληψη της θέσης του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας από τον Γκίκα Χαρδούβελη, θα επηρεάσει ελάχιστα το running habit του.

Ο μέτοχος της ΕΕΔΑΔΠ

Μπορεί μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων να μετέχει ως μέτοχος σε μια εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ); Δεν πρόκειται για άσκηση εργασίας, αλλά για γεγονός. Από τον προηγούμενο Μάιο, ξένη εταιρεία, θυγατρική υπερ-αιωνόβιου ομίλου του εξωτερικού με δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα και στην ανάπτυξη ακινήτων, απέκτησε «σιωπηρά» μετοχές εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η μετοχική σχέση επηρεάζει τον ανταγωνισμό. Ειδικά, από τη στιγμή που ακίνητα που συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια που είναι στην κατοχή της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων έχουν ήδη περάσει στην κατασκευαστική – μέτοχό της. Η στήλη δεν θέλει να προχωρήσει σε βεβιασμένες κρίσεις και θεωρεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως αρμόδια για να εξετάσει το σχετικό θέμα.

To Milos στο Las Vegas

Ο Κώστας Σπηλιάδης δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό, αλλά είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης. Πρόκειται για τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη των πασίγνωστων εστιατορίων «Μilos» που από το 1997 διακρίνονται διεθνώς για τις gourmet δημιουργίες τους και τα μεσογειακά τους πιάτα. Αθήνα, Λονδίνο Μόντρεαλ, Νέα Υόρκη, Μαϊάμι και Λας Βέγκας , είναι οι πόλεις που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά ο Κώστας Σπηλιάδης τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μάλιστα, προ εβδομάδων το «Μilos στο Λας Βέγκας άνοιξε σε νέο χώρο. Από το 2010 στεγαζόταν στο ξενοδοχείο Cosmopolitan και πλέον λειτουργεί στο ξενοδοχείο Τhe Venetian. Το νέο εστιατόριο κόστισε κοντά στα 10 εκατ. δολάρια και αναπτύχθηκε σε 1.300 περίπου τ.μ.. Το sashimi, το tartare και το κτισμένο σε αλάτι ψάρι ημέρας του «Μilos», έχουν συγκινήσει κατά καιρούς κοινούς θνητούς και celebrities. Αλλά έχουν συγκινήσει και επενδυτικούς τραπεζίτες που έχουν χρηματοδοτήσει με ουκ ολίγα εκατομμύρια τα projects του Κώστα Σπηλιάδη.

Οι αλλαγές στην Mazars

Διοικητικές αλλαγές επήλθαν πρόσφατα στην Mazars Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Επιχειρηματικοί Σύμβουλοι Ανώνυμος Εταιρεία. Ο Ηλίας Ζαφειρόπουλος, επί σειρά ετών CEO της εταιρείας, παρέδωσε τη σκυτάλη στον Μιχάλη Παπάζογλου, σηματοδοτώντας την επόμενη ημέρα για την εταιρεία. Η Mazars ιδρύθηκε στην Γαλλία το 1945 και αποτελείται σήμερα από ένα διεθνές δίκτυο με παρουσία σε περισσότερες από 90 χώρες, που απασχολεί 42.000 επαγγελματίες. Η Mazars Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Επιχειρηματικοί Σύμβουλοι Ανώνυμος Εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2007 και συγκαταλέγεται στις μεσαίες σε μέγεθος ελεγκτικές εταιρείες.

Οι 4 για το Παρίσι

Στελέχη για τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών. Επιλέξιμοι θα είναι τέσσερεις μόνιμοι ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, των εποπτευομένων φορέων του, καθώς και των ανεξάρτητων αρχών. Οι τέσσερεις εκλεκτοί και εκλεκτές θα έχουν ως αντικείμενο την κάλυψη φορολογικών, δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών θεμάτων, την κάλυψη θεμάτων ανταγωνισμού, θεμάτων οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και θεμάτων διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η αποστολή των δικαιολογητικών που θα κρίνουν την υποστήριξη της υποψηφιότητάς των ενδιαφερομένων ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαΐου 2021. Καλή τους επιτυχία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.