ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Faliro House και ο Αντετοκούνμπο, η Dixons και ο αφοπλισμός της «βόμβας» της Λαυρεωτικής

Η Faliro House και ο Αντετοκούνμπο, η Dixons και ο αφοπλισμός της «βόμβας» της Λαυρεωτικής

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Faliro House

Σε αύξηση κεφαλαίου προχώρησε προσφάτως η Faliro House, η εταιρεία παραγωγής ταινιών της εφοπλιστικής οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Συγκεκριμένα, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξήθηκε κατά 1,56 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 11,67 εκατ. ευρώ (1.167.100 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ εκάστη). Και το timing της αύξησης κεφαλαίου δεν είναι τυχαίο. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Faliro House έχει υπάρξει παραγωγός και συμπαραγωγός ανεξάρτητων αμερικανικών και ευρωπαϊκών ταινιών, όπως οι Άλπεις και ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου, το Tommaso του Abel Ferrara και προσφάτως το The Lost Daughter της Maggie Gyllenhaal. Αλλά τα σπουδαιότερα ακολουθούν, καθώς η Faliro House μετέχει στην παραγωγή του Greek Freak, της κινηματογραφικής ταινίας της Disney γύρω από τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μάλιστα, προ εβδομάδων η Faliro House υπέβαλε προς έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επενδυτικό σχέδιο για το Greek Freak ύψους 16,14 εκατ. ευρώ, ζητώντας επιχορήγηση για το 40% του προϋπολογισμού των συνολικών επιλέξιμων δαπανών, ήτοι επιχορήγηση ύψους 6,45 εκατ. ευρώ.

Η Βηρυτός και το Λαύριο

Έχουν περάσει 9 μήνες από την ασύλληπτη τραγωδία στο λιμάνι της Βηρυτού, όταν 2.700 μετρικοί τόνοι νιτρικής αμμωνίας εξερράγησαν σαρώνοντας τα πάντα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων, οδηγώντας στο θάνατο 215 άτομα. Το περιστατικό της Βηρυτού «αφύπνισε» έστω και καθυστερημένα την ελληνική δημόσια διοίκηση, η οποία δρομολογεί τις διαδικασίες για την «απενεργοποίηση» της ελληνικής εκδοχής του λιμένα της Βηρυτού που ακούει στο όνομα Ελληνικά Συστήματα Πολιτικών Προϊόντων ΑΒΕΕ. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Ελληνικά Συστήματα Πολιτικών Προϊόντων, πρώην ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ, παρήγαγε από την δεκαετία του 1970 έως το 2013 εμπορικά εκρηκτικά στις εγκαταστάσεις της που βρίσκονται σε μια ιδιόκτητη έκταση 500 στρεμμάτων στην περιοχή Βίλα Νόρια του Λαυρίου. Τα εμπορικά εκρηκτικά, κυρίως ANFO, ζελατινοδυναµίτιδες, αµµωνίτιδες, και άλλα παρόμοια υλικά χρησιμοποιούνταν για εργασίες εκβραχισµών και για μη στρατιωτικές χρήσεις. Το 2018 η Ελληνικά Συστήματα Πολιτικών Προϊόντων τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση και οι παραγωγικές δραστηριότητες της διακόπηκαν. Ωστόσο, στις αποθήκες των Ελληνικών Συστημάτων εξακολούθησαν να υπάρχουν ποσότητες εκρηκτικών υλών – αδιάθετων προϊόντων ή άλλων εύφλεκτων υλικών υποστηρικτικών της παραγωγής.

Στις 16 Μαρτίου 2021 ο εκκαθαριστής της εταιρείας γνωστοποίησε στο υπουργείο Οικονομικών την αναγκαιότητα εκκαθάρισης των εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Λαύριο από τις σημαντικές ποσότητες εκρηκτικών, επισυνάπτοντας έκθεση που κατήρτισε τον Οκτώβριο του 2020 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στη οποία εγείρονταν θέματα ασφαλείας. Παράλληλα, ο εκκαθαριστής ανάφερε πως η απομάκρυνση – καταστροφή του συνόλου των εκρηκτικών, αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για την εκποίηση του ακινήτου της εταιρείας στο Λαύριο και την περαίωση της εκκαθάρισης. Αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα της υπόθεσης η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενέκρινε ένα κονδύλι 350.000 ευρώ για την απομάκρυνση των εκρηκτικών. Από το κονδύλι αυτό, θα πληρωθεί αφενός η μεταφορά 286,5 τόνων νιτρικής αμμωνίας σε έμπορο αγροτικών εφοδίων που αγόρασε από τον εκκαθαριστή τη σχετική ποσότητα που βρισκόταν στις αποθήκες του Λαυρίου, αφετέρου θα καλυφθεί το ποσό των 183.658 ευρώ που απαιτείται, ώστε το Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) του Γενικού Επιτελείου Στρατού, να περισυλλέξει και να καταστρέψει τα εκρηκτικά που είναι αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικά Συστήματα Πολιτικών Προϊόντων. Έτσι, εξουδετερώνεται ένας υπαρκτός κίνδυνος και διασφαλίζεται πως η Λαυρεωτική δεν θα καταστεί Βηρυτός.

Οι επενδύσεις της Κωτσόβολος

Μπορεί στις αρχές Ιανουαρίου 2021 η Dixons South - East Europe (Κωτσόβολος) να είχε αποφασίσει τη διανομή μερίσματος 10 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της χρήσης 1/5/2019-30/4/2020, ωστόσο προ ημερών η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε να μη διανεμηθεί το σχετικό μέρισμα που ανερχόταν σε 0,56 ευρώ ανά μετοχή. Ο βασικός λόγος που τα λεφτά έμειναν μέσα στην εταιρεία έχει να κάνει με το σημαντικό επενδυτικό πλάνο της Κωτσόβολος που περιλαμβάνει άνοιγμα νέων καταστημάτων, ανακαινίσεις και μεταφορές υπαρχόντων καταστημάτων, καθώς επίσης και ανάπτυξης νέων μηχανογραφικών συστημάτων και εξοπλισμού, καθώς επίσης και εξοπλισμού των κέντρων διανομής προϊόντων. Το πλάνο αυτό προβλέπει την ενίσχυση με επιπλέον επενδύσεις του ηλεκτρονικού καταστήματος (on-line sales) και του τηλεφωνικού κέντρου(call-center sales), τη δημιουργία δεύτερου κέντρου διανομής και την ενοικίαση στόλου mini vans για αύξηση των αποστολών στους πελάτες. Να σημειωθεί πως οι επενδύσεις της εταιρείας σε πάγια περιουσιακά στοιχεία κατά το τέλος της χρήσης 1/5/2019-30/4/2020 ανήλθαν σε 12 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 2 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη χρήση 1/5/2018-30/4/2019.

Η ελληνική αγορά smartphones

Η αγορά των smartphones είναι από αυτές που έχουν διαρκώς ενδιαφέρον, με συνεχείς ανακατατάξεις και νέους «παίκτες» που κάνουν δυναμικές εμφανίσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Canalys, στο πρώτο τρίμηνο του 2021 στην πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς smartphones βάσει πωλήσεων ήταν η Samsung με μερίδιο αγοράς 42%, ενώ στη δεύτερη θέση κατετάγη η Xiaomi με μερίδιο αγοράς 37%. Αυτό σημαίνει ότι 8 στα 10 smartphones που διετέθησαν ήταν από δύο κατασκευαστές, οι οποίοι, μάλιστα, αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 79% και 51% αντίστοιχα σε ετήσια βάση. Στην τρίτη θέση της κατάταξης ήταν η Apple με μερίδιο αγοράς 8% και ετήσια αύξηση πωλήσεων 11% στο πρώτο τρίμηνο 2021. Τέταρτη κατετάγη η Realme με ένα μερίδιο αγοράς της τάξεως του 3% και με «εκρηκτικό» ετήσιο ρυθμό αύξηση πωλήσεων 477% και την πεντάδα έκλεισε η TCL με μερίδιο αγοράς 3% και ετήσια αύξηση πωλήσεων 248%.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.